Tehlikeli oluşturması muhtemel bir durumu ifade eder.
Önlenmediği takdirde, ölüm veya ciddi yaralanmalar meydana gelebilir.
Zarar vermesi muhtemel bir durumu ifade eder.
Bu tehlike önlenmediği takdirde hafif ya da küçük çaplı yaralanmalar ve maddi kayıplar meydana gelebilir.
Yapılan işlemin sonuçlarını etkileyebilecek ihtimali ve ekipmanda meydana gelebilecek hasar ihtimalini ifade eder.
“Güvenlik kuralları” bölümünde yer alan sembollerden birini gördüğünüzde çok dikkatli olmanız gerekir.
Tehlikeli oluşturması muhtemel bir durumu ifade eder.
Önlenmediği takdirde, ölüm veya ciddi yaralanmalar meydana gelebilir.
Zarar vermesi muhtemel bir durumu ifade eder.
Bu tehlike önlenmediği takdirde hafif ya da küçük çaplı yaralanmalar ve maddi kayıplar meydana gelebilir.
Yapılan işlemin sonuçlarını etkileyebilecek ihtimali ve ekipmanda meydana gelebilecek hasar ihtimalini ifade eder.
“Güvenlik kuralları” bölümünde yer alan sembollerden birini gördüğünüzde çok dikkatli olmanız gerekir.
Dokümantasyonun okunabilirliğini ve anlaşılırlığını artırmak için aşağıda belirtilen sunum kuralları belirlenmiştir.
Uygulama notları
ÖNEMLİ! Uygulama talimatları ve yararlı diğer bilgileri gösterir. Zarar verici ya da tehlikeli bir durum için bir ikaz sözcüğü yoktur.
Yazılım
Grafiksek kullanıcı arayüzünün yazılım fonksiyonları ve öğeleri (örn. Butonlar, menü girişleri) bu işaretlemeyle metinde vurgulanır.
Örnek: Kaydet butonuna tıklayın.
Eylem talimatları
Montaj ve bağlantı parçalarının uygunsuz kullanılması sırasında ezilme tehlikesi vardır.
Uzuvlarda yaralanmalar meydana gelebilir.
İnverteri kaldırmak, bırakmak ve asmak için entegre tutamakları kullanın.
Montaj parçalarının sabitlenmesi sırasında, montaj parçasının ve inverterin arasında hiçbir uzvun bulunmadığından emin olun.
Klemenslerdeki münferit kutupların kilitlenmesi ve açılmasına dokunmayın.
Kullanım kılavuzuna ek olarak, kazaları önlemeye ve çevrenin korunmasına yönelik genel ve yerel yönetmeliklere de uyulması zorunludur.
Cihazdaki bütün güvenlik ve tehlike ile ilgili talimatlarTam olarak işlevini yerine getiremeyen güvenlik donanımları, cihaz açılmadan önce yetkili bir uzman işletme tarafından onarılmalıdır.
Güvenlik donanımlarını asla baypas etmeyin ya da devre dışı bırakmayın.
Cihaz üzerinde bulunan güvenlik ve tehlike notlarının konumları cihazınızın kullanım kılavuzunun “Cihaz üzerindeki bilgiler” bölümünde bulunur.
Güvenliği etkileyen arızaları cihazı devreye almadan önce ortadan kaldırın.
Cihazın belirtilen alan dışında çalıştırılması ya da depolanması da amaç dışı kullanım olarak değerlendirilir. Bu türden kullanımlardan doğan hasarlardan üretici sorumlu değildir.
Bu kullanım kılavuzundaki bilgiler yalnızca kalifiye personel için öngörülmüştür. Elektrik çarpması öldürücü olabilir. Dokümanlarda belirtilenler haricinde çalışma yapmayın. Bu şart, söz konusu çalışmalar için yetkinliğe sahip olsanız dahi geçerlidir.
Tüm kablolar sıkı, hasarsız, izole edilmiş ve yeterli ölçülere sahip olmalıdır. Gevşek bağlantılar, hasarlı veya yeterli ölçüye sahip olmayan kablolar yetkili bir uzman işletme tarafından derhal onarılmalıdır.
Bakım ve onarım işleri sadece yetkili bir uzman işletme tarafından yapılmalıdır.
Dışarıdan satın alınan parçaların, dayanıklı ve güvenlik talimatları yerine getirecek şekilde tasarlanmış ve üretilmiş olduğu garanti edilmez. Yalnızca orijinal yedek parçalar kullanın.
Üreticinin onayı olmadan cihaz üzerinde değişiklik, ilave ya da tadilat yapmayın.
Hasarlı parçalar derhal değiştirilmeli veya değiştirtilmelidir.
İşletim sırasında, yüksek elektrik gerilimleri ve akımları nedeniyle inverter ve Fronius sistem bileşenlerinin yanı sıra besleme kabloları da dahil olmak üzere solar panellerin çevresinde yerel elektromanyetik alanlar (EMA) oluşur.
İnsanların maruz kalması durumunda, ürünler kurallara uygun kullanılırsa ve önerilen en az 20 cm'lik mesafe korunursa, gerekli sınır değerlere uyulur.
Mevcut bilimsel bilgilere göre, bu sınır değerlere uyulduğu takdirde EMA maruziyetinin sağlık üzerinde herhangi bir zararlı etkisi olması beklenmemektedir. Protez (implantlar, vücudun içinde ve üzerinde bulunan metal parçalar) ve vücut için aktif yardımcı araçlar (kalp pilleri, insülin pompaları, işitme cihazları vb.) kullananlar, fotovoltaik sisteminin bileşenlerinin yakınında bulunuyorsa, olası sağlık tehlikeleri konusunda sorumlu doktora danışmalıdır.
İnverterin ses basınç seviyesi Teknik özellikler içerisinde belirtilmiştir.
Cihaz soğutması, elektronik bir sıcaklık kontrol sistemi vasıtasıyla mümkün olduğunca sessiz bir şekilde ve aktarılan güç değerinden, ortam sıcaklığından ve cihaz üzerindeki kirlilikten bağımsız olarak gerçekleştirilir.
Bu cihaz için iş yerine özgü bir emisyon değeri belirlenmemiştir, zira meydana gelen ses basıncının gerçek değeri büyük oranda montaj durumuna, şebeke kalitesine, cihazı çevreleyen duvarlara ve odanın genel özelliklerine bağlıdır.
Özel durumlarda standart emisyon sınır değerlerine uyulmasına rağmen istenilen uygulama alanı etkilenebilir (ör. kesintiye uğrayabilen cihazların kurulum alanında olması veya kurulum alanının radyo veya televizyon alıcısının yakınında olması durumunda). Bu türden bir durumda arızanın ortadan kaldırılması için önlem almak işletme sahibinin sorumluluğundadır.
Mevcut sistemde acil akım fonksiyonları bulunmaktadır. Şehir şebekesi devre dışı kaldığında, bir yedek akım beslemesi oluşturulabilir.
Otomatik bir acil akım beslemesinin kurulu olması halinde elektrik dağıtıcısına bir acil akım beslemesi uyarı notu (https://www.fronius.com/en/search-page, Ürün numarası: 42,0409,0275) yerleştirilmelidir.
Ev ağında yapılan bakım ve kurulum çalışmalarının hem şebekeden ayırma işlemi yapılmalı, hem de inverterdeki entegre doğru akım güç kesici açılarak yedek akım işletimi devre dışı bırakılmalıdır.
Acil akım beslemesi için kaçak akım donanımlarının fonksiyonu düzenli aralıklarla (üreticinin talimatları uyarınca), yılda en az iki kez kontrol edilmelidir.
Test modunun uygulanması ile ilgili bir açıklamayı burada bulabilirsiniz: Acil durum akımı kontrol listesi (https://www.fronius.com/en/search-page, Ürün numarası: 42,0426,0365).
Acil akım beslemesi, ışınlama durumlarına ve batarya şarj durumuna bağlı olarak otomatik olarak devre dışı bırakılır ve açılır. Böylelikle acil akım beslemesi beklenmedik bir anda bekleme modundan geri dönebilir. Bu nedenle yalnızca acil akım beslemesi devre dışıyken, ev ağında kurulum çalışmaları yapın.
Acil akım işletiminde toplam güç üzerindeki etki faktörleri:
Reaktif güç
1’den farklı bir güç faktörüne sahip olan elektrik tüketicileri efektif gücün yanı sıra bir reaktif güce de ihtiyaç duyar. Reaktif güç, invertere ek yük getirir. Bu nedenle gerçek toplam gücün doğru hesaplanması için sadece yükün anma gücü değil, aynı zamanda aktif ve reaktif gücün neden olduğu akım da önemlidir.
Yüksek reaktif güçlere sahip olan cihazlar özellikle şu gibi elektromotorlardır:
Yüksek başlatma/işletme akımı
Büyük bir kütleyi hızlandırması gereken elektrik tüketicileri genellikle yüksek bir başlatma/işletme akımına ihtiyaç duyar. Bu akım, anma akımından azami on kat daha yüksek olabilir. Başlatma/işletme akımı için inverterin maksimum akımı kullanılabilir. Bu nedenle çok yüksek başlatma/işletme akımlarına sahip tüketiciler, inverterin anma gücü buna işaret etse de, başlatılamaz/çalıştırılamaz. Acil akım devresinin boyutlandırılması için, bağlı tüketici gücü ve aynı zamanda olası başlatma/başlatma akımı da dikkate alınmalıdır.
Yüksek başlatma/işletme akımlarına sahip cihazlar örneğin şunlardır:
ÖNEMLİ!
Çok yüksek giriş akımları kısa süreli bozulmalara veya çıkış akımının devreye girmesine neden olabilirler. Aynı acil akım şebekesinde aynı anda birden fazla elektrikli cihaz işletime alınmamalıdır.
ÖNEMLİ!
İnverter yalnızca teknik imkanlar çerçevesinde işletilmelidir. Teknik imkanlar dışında bir işletim, inverterin kapanmasına yol açabilir.
Bu kullanım kılavuzunun telif hakkı üreticiye aittir.
Metin ve görseller baskı sırasındaki teknik duruma uygundur, değişiklik yapma hakkı saklıdır.
Her türlü geliştirme önerisi ve kullanım kılavuzundaki tutarsızlıklarla ilgili bilgi paylaşımı için şimdiden teşekkür ederiz.
Cihaz, sistem veya tesis içerisindeki bir noktanın toprakla bağlantısı, hata durumunda elektrik çarpmasına karşı korunur. Güvenlik sınıfı 1’e sahip bir inverterin kurulumunda (bkz. Teknik özellikler) topraklama iletkeni bağlantısı gereklidir.
Topraklama iletkenini bağlarken, yanlışlıkla ayrılmaya karşı emniyetli olduğundan emin olun. Bölüm İnverteri şehir ağına (AC tarafı) bağlama, sayfa (→) içerisinde belirtilen tüm noktalara dikkat edilmelidir. Kablo vidaları kullanıldığında, topraklama iletkeninin olası bir kablo vidası hatasında en son yüklenilmesinden emin olunmalıdır. Koruyucu iletken bağlanırken ilgili ulusal kural ve yönetmeliklere göre belirlenen asgari kesit gereklilikleri dikkate alınmalıdır.
İnverter, solar paneller tarafından üretilen doğru akımı alternatif akıma dönüştürür. Bu alternatif akım şebeke gerilimi ile senkronize olarak ana şebekeye gönderilir. Bunun haricinde güneş enerjisi daha sonra kullanılmak üzere bağlı bir aküye de depolanabilir.
İnverter, şebeke bağlantılı fotovoltaik sistemlerde kullanılmak üzere tasarlanmıştır. İnverter, acil durum akımı fonksiyonlarına sahip olup uygun kablolama mevcutsa, acil durum akımı işletimine* geçer.
İnverter otomatik olarak ana şebekeyi denetlemektedir. İnverter, şebekede ortaya çıkan anormal durumlar karşısında (örneğin şebekenin kapatılması, geçici olarak kesilmesi) işletimini derhal durdurur ve ana şebekeye enerji aktarımını keser.
Şebeke denetimi gerilim izleme, frekans izleme ve ada koşullarının izlenmesiyle gerçekleşir.
Kurulum ve devreye almadan sonra, inverter tam otomatik çalışır, inverter bu esnada solar panellerden olası maksimum gücü alır.
İşletim noktasına bağlı olarak, ev ağı için bu güç kullanılır, bir aküye* depolanır veya ağa yüklenir.
Solar panellerin enerji sunumu yetmediği takdirde, aküdeki güç ev ağına aktarılır. Yapılan ayara göre şehir şebekesinden de akünün* şarj edilmesi için güç alınabilir.
İnverterin cihaz sıcaklığı aşırı yüksek olduğunda, inverter kendini korumak amacıyla otomatik olarak mevcut çıkış veya şarj gücünü ayarlar veya komple kapatır.
Cihaz sıcaklığının aşırı yüksek olmasının nedenleri arasında çevre sıcaklığının yüksek olması veya sıcaklık aktarımının yeterli olmaması bulunabilir (örneğin, uygun sıcaklık aktarımı sağlanmamış kontrol kabinlerine montaj söz konusu olduğunda).
* | Cihaz modeline, uygun aküye, ilgili kablolamaya, ayarlara ve yerel standartlar ve yönergelere bağlı olarak. |
İnverter, solar paneller tarafından üretilen doğru akımı alternatif akıma dönüştürür. Bu alternatif akım şebeke gerilimi ile senkronize olarak ana şebekeye gönderilir. Bunun haricinde güneş enerjisi daha sonra kullanılmak üzere bağlı bir aküye de depolanabilir.
İnverter, şebeke bağlantılı fotovoltaik sistemlerde kullanılmak üzere tasarlanmıştır. İnverter, acil durum akımı fonksiyonlarına sahip olup uygun kablolama mevcutsa, acil durum akımı işletimine* geçer.
İnverter otomatik olarak ana şebekeyi denetlemektedir. İnverter, şebekede ortaya çıkan anormal durumlar karşısında (örneğin şebekenin kapatılması, geçici olarak kesilmesi) işletimini derhal durdurur ve ana şebekeye enerji aktarımını keser.
Şebeke denetimi gerilim izleme, frekans izleme ve ada koşullarının izlenmesiyle gerçekleşir.
Kurulum ve devreye almadan sonra, inverter tam otomatik çalışır, inverter bu esnada solar panellerden olası maksimum gücü alır.
İşletim noktasına bağlı olarak, ev ağı için bu güç kullanılır, bir aküye* depolanır veya ağa yüklenir.
Solar panellerin enerji sunumu yetmediği takdirde, aküdeki güç ev ağına aktarılır. Yapılan ayara göre şehir şebekesinden de akünün* şarj edilmesi için güç alınabilir.
İnverterin cihaz sıcaklığı aşırı yüksek olduğunda, inverter kendini korumak amacıyla otomatik olarak mevcut çıkış veya şarj gücünü ayarlar veya komple kapatır.
Cihaz sıcaklığının aşırı yüksek olmasının nedenleri arasında çevre sıcaklığının yüksek olması veya sıcaklık aktarımının yeterli olmaması bulunabilir (örneğin, uygun sıcaklık aktarımı sağlanmamış kontrol kabinlerine montaj söz konusu olduğunda).
* | Cihaz modeline, uygun aküye, ilgili kablolamaya, ayarlara ve yerel standartlar ve yönergelere bağlı olarak. |
İnverter, solar paneller tarafından üretilen doğru akımı alternatif akıma dönüştürür. Bu alternatif akım şebeke gerilimi ile senkronize olarak ana şebekeye gönderilir. Bunun haricinde güneş enerjisi daha sonra kullanılmak üzere bağlı bir aküye de depolanabilir.
İnverter, şebeke bağlantılı fotovoltaik sistemlerde kullanılmak üzere tasarlanmıştır. İnverter, acil durum akımı fonksiyonlarına sahip olup uygun kablolama mevcutsa, acil durum akımı işletimine* geçer.
İnverter otomatik olarak ana şebekeyi denetlemektedir. İnverter, şebekede ortaya çıkan anormal durumlar karşısında (örneğin şebekenin kapatılması, geçici olarak kesilmesi) işletimini derhal durdurur ve ana şebekeye enerji aktarımını keser.
Şebeke denetimi gerilim izleme, frekans izleme ve ada koşullarının izlenmesiyle gerçekleşir.
Kurulum ve devreye almadan sonra, inverter tam otomatik çalışır, inverter bu esnada solar panellerden olası maksimum gücü alır.
İşletim noktasına bağlı olarak, ev ağı için bu güç kullanılır, bir aküye* depolanır veya ağa yüklenir.
Solar panellerin enerji sunumu yetmediği takdirde, aküdeki güç ev ağına aktarılır. Yapılan ayara göre şehir şebekesinden de akünün* şarj edilmesi için güç alınabilir.
İnverterin cihaz sıcaklığı aşırı yüksek olduğunda, inverter kendini korumak amacıyla otomatik olarak mevcut çıkış veya şarj gücünü ayarlar veya komple kapatır.
Cihaz sıcaklığının aşırı yüksek olmasının nedenleri arasında çevre sıcaklığının yüksek olması veya sıcaklık aktarımının yeterli olmaması bulunabilir (örneğin, uygun sıcaklık aktarımı sağlanmamış kontrol kabinlerine montaj söz konusu olduğunda).
* | Cihaz modeline, uygun aküye, ilgili kablolamaya, ayarlara ve yerel standartlar ve yönergelere bağlı olarak. |
Fonksiyon | Primo GEN24 | Primo GEN24 Plus |
---|---|---|
Akım varyantı - PV Point (OP) | ||
Batarya bağlantısı* | İsteğe bağlı olarak satın alınabilir** | |
Acil durum akımı varyantı - Full Backup | İsteğe bağlı olarak satın alınabilir** |
* | Uygun solar bataryalar için bkz. Bölüm Uygun solar bataryalar. |
** | Fonksiyonlar isteğe bağlı olarak Fronius UP'den temin edilebilir (bkz. Bölüm Fronius UP). |
Fronius UP * ile inverter, isteğe bağlı olarak sunulan fonksiyonlarla (bkz. bölüm Fonksiyon özeti) yetkili bir uzman işletme tarafından genişletilebilir.
* | Fronius UP’nin erişilebilirliği ülkeden ülkeye farklılık gösterir. Erişilebilirliğe ilişkin ayrıntılı bilgi. |
(1) | Mahfaza kapağı |
(2) | İnverter |
(3) | Duvar braketi (Sembol resim) |
(4) | Hızlı başlangıç kılavuzu |
İnverter, solar panellerden elde edilen doğru akımı alternatif akıma dönüştürmek ve bunu ana şehir şebekesine aktarmak için tasarlanmıştır. Uygun kablolama yapılması durumunda bir acil durum akımı işletimi* mümkündür.
Kurallara uygun kullanım kapsamına şu hususlar da dahildir:Şebeke beslemesinden sorumlu şebeke işletmecisinin direktifleri ve bağlantı yöntemlerini göz önünde bulundurun.
İnverter, acil durum akımı fonksiyonuna sahip şebeke bağlantılı bir cihaz olup şebeke bağlantısız bir inverter değildir. Bu sebeple acil durum akımı işletiminde aşağıdaki kısıtlamalar dikkate alınmalıdır:* | Cihaz modeline, uygun solar akü, ilgili kablolamaya, ayarlara ve yerel standartlar ve yönergelere bağlı olarak. |
Ortam havası, ön taraftaki fan tarafından emilir ve cihazların bulunduğu taraflara verilir. Isının eşit çıkması, birden fazla inverterin yan yana kurulmasına imkan sağlar.
İnverterin yeterince soğutulmaması nedeniyle risk bulunmaktadır.
İnverterde güç kaybı meydana gelebilir.
Fanı bloke etmeyin (örneğin, temas korumasından çıkıntı yapan cisimlerle).
Havalandırma aralıklarını kısmen dahi olsa örtmeyin.
Ortam havasının daima engelsiz bir şekilde inverterin havalandırma aralıklarından akabilmesini sağlayın.
Fronius Solar.web veya Fronius Solar.web Premium ile fotovoltaik tesis, tesis sahibi ve kurulumcu tarafından kolayca izlenebilir ve analiz edilebilir. Uygun şekilde konfigürasyon yapılırsa, inverter örneğin güç, verim, tüketim ve enerji dengesi gibi verileri Fronius Solar.web’e iletir. Daha fazla bilgi Fronius Solar.web - İzleme ve analiz.
Konfigürasyon, devreye alma asistanı kullanılarak gerçekleştirilir bkz bölüm Uygulamayla kurulum sayfa (→) veya Tarayıcıyla kurulum sayfa (→).
Konfigürasyon koşulları:* | Bilgiler, kusursuz bir fonksiyon için mutlak bir garanti sunmaz. İletimdeki yüksek hata oranları, alımdaki dalgalanmalar veya iletim kesintileri veri aktarımını olumsuz etkileyebilir. Fronius, internet bağlantısının minimum gereksinimlere göre yerinde test edilmesini önerir. |
İnverter Multicast DNS protokolü (mDNS) üzerinden bulunabilir. İnverteri atanmış ana bilgisayar adına göre aramanız önerilir.
Aşağıdaki veriler mDNS aracılığıyla alınabilir:Solar panel | ||
Fronius GEN24 inverter | ||
Sistemdeki ek inverter | ||
Akü | ||
Fronius Ohmpilot | ||
Primer sayaç | ||
Sekonder sayaç | ||
Sistemdeki tüketici | ||
Sistemdeki ek tüketici ve üreticiler | ||
PV Point | ||
Full Backup | ||
Ana şebeke |
Solar panel | ||
Fronius GEN24 inverter | ||
Sistemdeki ek inverter | ||
Akü | ||
Fronius Ohmpilot | ||
Primer sayaç | ||
Sekonder sayaç | ||
Sistemdeki tüketici | ||
Sistemdeki ek tüketici ve üreticiler | ||
PV Point | ||
Full Backup | ||
Ana şebeke |
Fotovoltaik sisteminizde öz tüketimi mümkün olan en iyi şekilde kullanabilmek için depo olarak bir akü kullanılabilir. Akü, doğru akım tarafında inverter ile bağlıdır. Bundan dolayı çok yönlü akım dönüşümü gerekli değildir ve verim yükseltilir.
ÖNEMLİ!
Acil akım işletiminde diğer jeneratörlerle istenmeyen bir paralel işletimi önlemek için daha yüksek bir nominal frekans kullanılır.
ÖNEMLİ!
Fronius Ohmpilot’a sahip tam donanımlı bir hibrit fotovoltaik sistemde Ohmpilot, kontrol teknolojisi nedeniyle güç arızası durumunda çalıştırılamayabilir. Dolayısıyla Ohmpilot’un acil akım bölümünün dışına kurulması uygundur.
Hybrid fotovoltaik sistemlerde aküler yalnızca akü desteği olan bir invertere bağlanabilir. Aküler, akü desteği olan birden çok invertere bölünemez. Ancak, akü üreticisine bağlı olarak, bir inverter üzerinde birkaç akü birleştirilebilir.
(1) | Solar panel - İnverter - Tüketici / Ağ/ Akü |
(2) | Akü - İnverter - Tüketici/ağ* |
(3) | Ağ - İnverter - Akü* |
* Ayarlara ve yerel normlara ve yönetmeliklere bağlı olarak.
Akü sistemleri çeşitli akü durumlarını ayırt etmektedir. Güncel işletim durumu, inverterin kullanıcı arayüzünde veya Fronius Solar.web’de görüntülenmektedir.
İşletim durumu | Açıklama |
---|---|
Normal işletim | Enerji ihtiyaca göre depolanır veya alınır. |
Min. State of charge’a (SoC) ulaşıldı | Akü, üretici tarafından öngörülen veya ayarlanan minimum SoC’ye ulaştı. Akü daha fazla deşarj edilemiyor. |
Enerji tasarruf modu (Standby) | Sistem enerji tasarruf moduna geçirildi. Tekrardan yeterli enerji miktarı sağlandığında, güç tasarruf modu otomatik olarak sonlandırılacaktır. |
Başlangıç | Depolama sistemi enerji tasarruf modunda başlar (Standby). |
Zorunlu yeniden şarj | İnverter, üretici tarafından öngörülen veya ayarlanan SoC’yi korumak için aküyü yeniden şarj eder (aşırı deşarja karşı koruma). |
Devre dışı bırakıldı | Akü etkin değil. Bu ya devre dışı bırakıldı/kapatıldı ya da bir hata nedeniyle aküyle iletişim mümkün değil. |
Enerji tasarruf modu (bekleme modu), sistemin öz tüketimini azaltmak içindir. Hem inverter hem de solar akü belirli koşullar altında otomatik olarak enerji tasarruf moduna geçer.
İnverter, solar akünün boş olması ve FV gücünü kullanamaması durumunda enerji tasarruf moduna geçer. Sadece inverterin Fronius Smart Meter ve Fronius Solar.web ile iletişimi korunur.
Enerji tasarruf modu (bekleme modu), sistemin öz tüketimini azaltmak içindir. Hem inverter hem de solar akü belirli koşullar altında otomatik olarak enerji tasarruf moduna geçer.
İnverter, solar akünün boş olması ve FV gücünü kullanamaması durumunda enerji tasarruf moduna geçer. Sadece inverterin Fronius Smart Meter ve Fronius Solar.web ile iletişimi korunur.
Tüm kapama koşulları sağlanmışsa, solar pil 10 dakika içinde enerji tasarruf moduna geçer. Bu zaman gecikmesi, inverterin en az bir kez yeniden başlatılmasını sağlar.
| Solar pilin şarj durumu, belirlenmiş minimum şarj durumundan daha az veya aynıdır. | |
| Solar pilin mevcut şarj ve deşarj gücü 100 W’den daha az. | |
| Solar pili şarj etmek için 50 W’den daha az güç mevcut. Şehir şebekesine giden besleme performansı, şu an ev ağında gerekli olan güçten en az 50 W daha az. |
Solar pilden sonra inverter de otomatik olarak enerji tasarruf moduna geçer.
İnverter 12 dakikadan uzun süre boyunca işletime geçmezse (ör. Hata durumu) veya inverter ve pil arasında elektrikli bağlantı kesintisi varsa ve acil akım işletimi mevcut değilse pil her durumda enerji tasarruf moduna geçer. Böylelikle pilin kendiliğinden boşalması azaltılmış olur.
Enerji tasarruf modu, inverterin kullanıcı arayüzünde ve Fronius Solar.web’de sisteme genel bakış altında batarya sembolünün yanındaki bir “i” ile gösterilir.
Fronius, yabancı akülerin Fronius ürünü olmadığını açık bir şekilde belirtir. Fronius, bu akülerin üreticisi, piyasaya süren kişisi veya satıcısı değildir. Fronius bu aküler için hiçbir sorumluluk, servis veya garanti kabul etmez.
Kurulumdan ve devreye almadan önce bu dokümanı ve bunun yanı sıra yabancı akünün kurulum talimatını okuyun. Belgeler üçüncü taraf akü ile birlikte verilir veya akü üreticisinden ve servis partner aracılığıyla temin edilebilir
İnverter ile ilgili tüm dokümanlara aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz:
https://www.fronius.com/en/solar-energy/installers-partners/service-support/tech-support
Fronius, yabancı akülerin Fronius ürünü olmadığını açık bir şekilde belirtir. Fronius, bu akülerin üreticisi, piyasaya süren kişisi veya satıcısı değildir. Fronius bu aküler için hiçbir sorumluluk, servis veya garanti kabul etmez.
Kurulumdan ve devreye almadan önce bu dokümanı ve bunun yanı sıra yabancı akünün kurulum talimatını okuyun. Belgeler üçüncü taraf akü ile birlikte verilir veya akü üreticisinden ve servis partner aracılığıyla temin edilebilir
İnverter ile ilgili tüm dokümanlara aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz:
https://www.fronius.com/en/solar-energy/installers-partners/service-support/tech-support
520 V üzerindeki DC geriliminde, batarya artık yüklenemez veya boşaltılamaz. İnverterin normal işletiminde 520 V gerilim nadiren aşılır.
İnverterin nominal çıkış gücünün azaltıldığında, faaliyet noktası daha yüksek DC gerilimleri yönüne kayar. Normal işletim sırasında aşağıdaki genel koşullar DC geriliminin 520 V değerini aşmasına neden olabilir:Fronius Reserva | 6.3 | 9.5 | 12.6 | 15.8 |
---|---|---|---|---|
Batarya modülünün sayısı | 2 | 3 | 4 | 5 |
Fronius Primo GEN241) | ||||
Fronius Primo GEN24 Plus | ||||
Batarya paralel işletim2) |
1) | İsteğe bağlı batarya desteği mevcuttur. |
2) | Aynı kapasitede maksimum 4 batarya birleştirilebilir. |
BYD Battery-Box Premium HVS | 5.1 | 7.7 | 10.2 | 12.8 |
---|---|---|---|---|
Akü modülünün sayısı | 2 | 3 | 4 | 5 |
Fronius Primo GEN241) | ||||
Fronius Primo GEN24 Plus | ||||
Akü paralel işletim2) |
BYD Battery-Box Premium HVM | 8.3 | 11.0 | 13.8 | 16.6 | 19.3 | 22.1 |
---|---|---|---|---|---|---|
Akü modülünün sayısı | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
Fronius Primo GEN241) | ||||||
Fronius Primo GEN24 Plus | ||||||
Akü paralel işletim2) |
1) | İsteğe bağlı akü desteği mevcuttur. |
2) | Aynı kapasitede maksimum 3 akü birleştirilebilir. |
ÖNEMLİ!
Üretici verilerine göre maks. DC kablo uzunluğu 20 m'dir. Bununla ilgili daha ayrıntılı bilgiyi üreticinin belgelerinde bulabilirsiniz.
Aküyü açın.
Doğru akım güç kesiciyi “Açık” şalter konumuna getirin. Devre kesiciyi açın.
LG FLEX | 8.6 | 12.9 | 17.2 |
---|---|---|---|
Akü modülünün sayısı | 2 | 3 | 4 |
Fronius Primo GEN24* | |||
Fronius Primo GEN24 Plus |
* | İsteğe bağlı akü desteği mevcuttur. |
ÖNEMLİ!
Üretici verilerine göre maks. DC kablo uzunluğu 30 m'dir. Bununla ilgili daha ayrıntılı bilgiyi üreticinin belgelerinde bulabilirsiniz.
Kapağı sağa doğru çekin.
Doğru akım güç kesicinin kapağını öne doğru çekin. Doğru akım güç kesiciyi “Açık” şalter konumuna getirin.
Aküleri yeniden monte etmek için önceden belirtilen adımları ters sırayla izleyin.
Solar panellerden veya şehir şebekesinden enerji mevcut değildir. Acil durum akımı işletimi veya akü işletimi mümkün olmadığında (örn. akünün derin deşarj koruması), inverter ve akü kapanır.
Solar panellerden veya şehir şebekesinden enerji mevcut değildir. Acil durum akımı işletimi veya akü işletimi mümkün olmadığında (örn. akünün derin deşarj koruması), inverter ve akü kapanır.
Akünün devre dışı durumu üzerinden yapılan durum bildirimleri inverterin kullanıcı arayüzünde gösterilir. Fronius Solar.web’de e-posta üzerinden bildirim etkinleştirilebilir.
Enerji tekrar kullanılabilir olur olmaz inverter otomatik olarak çalışmaya başlar, ancak akünün manuel olarak başlatılması gerekir. Bunu gerçekleştirmek için buradaki devreye alma sırasına uyulmalıdır, bkz. bölüm Uygun solar bataryalar sayfa (→).
İnverter, acil durum akımı işletimini başlatmak için pil üzerinden enerji gerektirir. Bu, pil üzerinde manuel olarak yapılır; inverteri pil üzerinden yeniden başlatmak için enerji beslemesi hakkında daha fazla bilgi, pil üreticisinin kullanım kılavuzunda bulunmaktadır.
İnverter, entegre AC rölesini, bağlayıcı şalter olarak merkezi bir NA korumasıyla birlikte kullanma imkanı sunar (VDE-AR-N 4105:2018:11 §6.4.1 uyarınca). Bu amaçla merkezi tetikleme düzeneği (şalter), WSD (Wired Shut Down) (Kablolu Kapatma) bölümünde sayfa (→)‘da açıklandığı gibi WSD zincirine entegre edilmelidir.
İnverter, entegre AC rölesini, bağlayıcı şalter olarak merkezi bir NA korumasıyla birlikte kullanma imkanı sunar (VDE-AR-N 4105:2018:11 §6.4.1 uyarınca). Bu amaçla merkezi tetikleme düzeneği (şalter), WSD (Wired Shut Down) (Kablolu Kapatma) bölümünde sayfa (→)‘da açıklandığı gibi WSD zincirine entegre edilmelidir.
Kablolu bağlantı kesme WSD, tetikleme cihazı (anahtar, örn. acil durdurma veya yangın alarm kontağı) etkinleştirildiğinde inverterin şebeke beslemesini keser.
Bir inverterin (slave) arızalanması durumunda, bu inverter köprülenir ve başka inverterlerin işletimi muhafaza edilir. İkinci bir inverter (slave) veya inverter (birincil ünite) çalışmazsa, tüm WSD zincirinin çalışması kesintiye uğrar.
Kurulum için bkz. WSD’nin (Wired Shut Down (Kablolu Kapatma)) kurulması sayfa (→).
İnverter, IEC 62109−2 ve IEC63112’ye göre tamamen akıma duyarlı bir hatalı akım denetleme birimi (RCMU = Residual Current Monitoring Unit) ile donatılmıştır.
Bu birim, solar panelinden inverterin AC çıkışına kadar olan hatalı akımları denetler ve izin verilmeyen bir hatalı akım olması durumunda inverteri ağdan ayırır.
Topraklanmamış solar panellere sahip fotovoltaik sistemlerde, inverter, şebeke besleme modundan önce fotovoltaik sistemin pozitif veya negatif kutbu ile topraklama potansiyeli arasındaki direnci kontrol eder. DC+ veya DC- kablosu ile toprak arasında bir kısa devre meydana geldiğinde (örn. yetersiz izole edilmiş DC kablosu veya arızalı solar panel nedeniyle) genel şebekeye besleme engellenir.
AFCI (Arc Fault Circuit Interrupter, tr Ark Arızası Devre Şalteri), ark arızalarına karşı koruma sağlar ve daha dar anlamda, kontak hatalarına karşı bir koruma düzeneğidir. AFCI, akım ve gerilim seyrinde DC tarafında meydana gelen arızaları elektronik bir devre ile değerlendirir ve bir kontak hatasının algılanması durumunda akım devresini kapatır. Kötü kontak noktalarındaki aşırı ısınmalar bu sayede engellenir ve ideal durumlarda yangınlar önlenebilir.
Hatalı veya uygunsuz DC kurulumu nedeniyle tehlike.
Bir arkta ortaya çıkan izinsiz termik yükler nedeniyle hasar tehlikesi ve akabinde fotovoltaik sistemde yangın tehlikesi meydana gelebilir.
Soketli bağlantıların genel durumunun uygun olup olmadığını kontrol edin.
Hatalı yalıtımları uygun biçimde onarın.
Bağlantı faaliyetlerini bilgiler uyarınca gerçekleştirin.
ÖNEMLİ!
Fronius algılanan bir ark veya bunun sonuçları nedeniyle meydana gelebilecek hiçbir masrafı üstlenmez. Fronius, entegre ark algılamaya/kesintiye rağmen meydana gelebilecek hasarların sorumluluğunu üstlenmez (ör n. paralel bir ark nedeniyle).
ÖNEMLİ!
Aktif solar panel elektroniği (örn. güç optimizatörü) ark algılama işlevini bozabilir. Fronius, aktif solar panel elektroniği ile birlikte ark algılamanın doğru çalışmasını garanti etmez.
Tekrar açılma tutumu
Bir ark algılandıktan sonra şebeke besleme modu en az 5 dakika için kesilir. Konfigürasyon durumuna göre sonrasında şebeke besleme modu otomatik olarak ettirilir. 24 saatlik bir süre içinde birden fazla ark algılanırsa şebeke besleme modu da manuel yeniden bağlantı yapılana kadar kalıcı olarak kesilir.
Aşağıdaki güvenlik donanımlarından birisi tetiklenirse, inverter güvenli bir duruma geçer:
Güvenli durumda, inverter artık besleme yapmaz ve AC röleleri açılarak ağdan ayrılır.
(1) | 2 x 5 kutuplu DC Push-in klemensi |
(2) | Push-in klemensi WSD (Wired Shut Down (Kablolu Kapatma)) |
(3) | Veri iletişim alanı Push-in klemensleri (Modbus, dijital giriş ve çıkışlar) |
(4) | PV Point (OP) için 3 kutuplu Push-in klemensi |
(5) | 3 kutuplu AC Push-in klemensi |
(6) | Kablo geçişi / kablo vidası AC |
(7) | 6 kutuplu topraklama elektrodu klemensi |
(8) | Veri iletişim alanı kablo geçişi / kablo vidası |
(9) | Bağlantı alanı ayırıcı |
(10) | 10 x DC kablo geçişi |
(11) | Opsiyonel kablo geçişi (M16) |
(12) | Opsiyonel kablo geçişi (M16-M20) |
(13) | Opsiyonel kablo geçişi (M16-M32) |
(14) | Opsiyonel kablo geçişi (M16-M25) |
(1) | 2 x 5 kutuplu DC Push-in klemensi |
(2) | Push-in klemensi WSD (Wired Shut Down (Kablolu Kapatma)) |
(3) | Veri iletişim alanı Push-in klemensleri (Modbus, dijital giriş ve çıkışlar) |
(4) | PV Point (OP) için 3 kutuplu Push-in klemensi |
(5) | 3 kutuplu AC Push-in klemensi |
(6) | Kablo geçişi / kablo vidası AC |
(7) | 6 kutuplu topraklama elektrodu klemensi |
(8) | Veri iletişim alanı kablo geçişi / kablo vidası |
(9) | Bağlantı alanı ayırıcı |
(10) | 10 x DC kablo geçişi |
(11) | Opsiyonel kablo geçişi (M16) |
(12) | Opsiyonel kablo geçişi (M16-M20) |
(13) | Opsiyonel kablo geçişi (M16-M32) |
(14) | Opsiyonel kablo geçişi (M16-M25) |
Bağlantı alanı ayırıcı ile, yüksek gerilim ileten iletkenler (DC ve AC) sinyal hatlarından ayrılır. Bağlantı alanına daha iyi erişim elde etme amacıyla, bağlantı faaliyeti için bağlantı kesici çıkarılabilir ve yeniden takılmalıdır.
(1) | entegre kablo kanalı |
(2) | Bağlantı alanı ayırıcının çıkartılması için derinlikler |
(3) | Kilitleme/kilit açma için yaylı kanca |
(4) | Datcom bağlantısı için hedef kırılma noktası |
Entegre kablo kanalı (1) ile, hatlar inverterin bir alanından başka bir alana yerleştirilebilir. Bu, birden fazla inverterin yan yana kolayca kurulmasına imkan sağlar.
Topraklama elektrotu klemensi diğer bileşenleri topraklama imkanı sunar, örneğin:
Doğru akım güç kesici, 3 şalter konumuna sahiptir:
(1) | Kilitli/Kapalı (sola doğru çevirme) |
(2) | Kapalı |
(3) | Açık |
ÖNEMLİ!
(1) ve (3) şalter konumlarında, inverter, ticari bir asma kilit ile açma/kapamaya karşı emniyete alınabilir. Bunun için ulusal hükümler dikkate alınmalıdır.
| İnverterin işletim durumunu gösterir. |
WSD (Wired Shut Down (Kablolu Kapatma)) Switch | İnverteri WSD birincil cihaz veya WSD ikincil cihaz olarak tanımlar. |
Modbus 0 (MB0) Switch | Modbus 0 (MB0) sonlandırma direncini açar/kapatır. |
Modbus 1 (MB1) Switch | Modbus 1 (MB1) sonlandırma direncini açar/kapatır. |
| İnverterin kullanımı içindir. Bkz. Bölüm Buton fonksiyonları ve LED durum göstergesi, sayfa (→). |
| İnverterin bağlantı durumunu gösterir. |
LAN 1 | Veri iletişimi için ethernet bağlantısı (ör. WLAN Router, ev ağı veya bir dizüstüyle devreye alma için bkz. Bölüm Tarayıcıyla kurulum, Sayfa (→)). |
LAN 2 | Gelecekteki fonksiyonlar için rezerve edilmiştir. Fonksiyon arızalarını önlemek için sadece LAN 1 kullanın. |
I/Os klemensi | Dijital girişler/çıkışlar için Push-in klemensi. Bkz. bölüm Veri iletişim bağlantı soketi için izin verilen kablolar, sayfa (→). |
WSD klemensi | WSD kurulumu için Push-in klemensi. Bkz. Bölüm WSD (Wired Shut Down) (Kablolu Kapatma)“, sayfa (→). |
Modbus klemensi | Modbus 0, Modbus 1, 12 V ve GND (Ground) kurulumu için Push-in klemensi. |
İşletim LED’i üzerinden inverterin durumu görüntülenir. Arızalarda, Fronius Solar.start uygulamasındaki münferit adımlar gerçekleştirilmelidir. | |
Optik sensör, bir parmak dokunuşu ile tetiklenir. | |
İşletim LED’i üzerinden bağlantının durumu görüntülenir. Bağlantının kurulması için Fronius Solar.start uygulamasındaki münferit adımlar gerçekleştirilmelidir. |
Sensör fonksiyonları | ||
---|---|---|
1x | ||
2x | ||
3 saniye |
LED durum göstergesi | ||
---|---|---|
İnverter arızasız şekilde çalışıyor. | ||
İnverter,şebeke besleme modu için normatif olarak talep edilen şebeke kontrollerini uygular. | ||
İnverter bekleme modunda, çalışmıyor (ör. gece şebeke beslemesi yok) veya konfigüre edilmemiş. | ||
İnverter, kritik olmayan bir durum gösteriyor. | ||
İnverter, kritik bir durum gösteriyor ve şebeke besleme gerçekleşmiyor. | ||
İnverter, bir acil durum akımı aşırı yükü gösteriyor. | ||
Ağ bağlantısı WPS üzerinden kuruluyor. | ||
Ağ bağlantısı WLAN AP üzerinden kuruluyor. | ||
Ağ bağlantısı konfigüre edilmemiş. | ||
Bir ağ hatası gösteriliyor, inverter arızasız şekilde çalışıyor. | ||
Ağ bağlantısı konfigüre aktiftir. | ||
İnverter, güncelleme yapıyor. | ||
Bir servis bildirimi mevcut. |
V+/GND pininde, harici bir güç adaptörü ile, 12,5 - 24 V (+ maks. %20) aralığında gerilim aktarma imkanı bulunmaktadır. IO 0 - 5 çıkışları ancak aktarılan harici gerilimle çalıştırılabilir. Çıkış başına maksimum 1 A alınabilir, bu bağlamda toplamda maks. 3 A’ya izin verilir. Emniyete alma işlemi harici olarak gerçekleştirilmelidir.
Harici güç adaptörlerinin yanlış bağlanması nedeniyle klemenslerde ters polarite tehlikesi.
İnverterde ağır maddi hasar meydana gelebilir.
Bağlamadan önce harici güç adaptörünün kutupluluğunu uygun bir ölçüm cihazı ile kontrol edin.
Kabloları kutupları doğru olacak şekilde V+/GND çıkışlarına bağlayın.
ÖNEMLİ!
Toplam gücün aşılması durumunda (6 W) inverter tüm harici gerilim beslemelerini kapatır.
(1) | Akım sınırlaması |
ÖNEMLİ!
Birden fazla acil durum akımı varyantı mevcutsa, lütfen yalnızca bir acil durum akımı varyantının kurulabileceğini ve yapılandırılabileceğini unutmayın.
Prensip olarak, PV Point/PV Point Comfort’ta 220 ‑ 240 V arası inverter hazır bulundurulabilir. Devreye alma çerçevesinde uygun bir konfigürasyon yapılmalıdır.
220 ‑ 240 V çıkış geriliminde maks. 13 A AC sürekli akım sunulmaktadır.
Örnek:
220 V *13 A = 2860 W
230 V *13 A = maks. 3 kW
Acil durum akımı işletiminde, bazı elektrikli cihazlar yüksek işletme akımları nedeniyle doğru çalışamayabilir (örneğin buzdolapları veya derin dondurucular). Çok gerekli olmayan tüketicilerin acil durum akımı işletimi esnasında kapatılması tavsiye edilir. Solar panellerin ve/veya akünün mevcut güç kapasitesine bağlı olarak, 5 saniyelik bir süre için % 35 aşırı yüklenme kapasitesi mümkündür.
Şebeke bağlantılı işletimden acil durum akımı işletimine geçiş, kısa bir kesinti ile gerçekleşir. Bu nedenle acil durum akımı fonksiyonu, örneğin bilgisayar gibi kesintisiz bir güç beslemesi olarak kullanılamaz.
Acil durum akımı işletiminde aküde veya solar panellerde enerji yoksa, acil durum akımı işletimi otomatik olarak sonlandırılır. Solar panellerden tekrar yeterli derecede enerji sunulduğunda, acil durum akımı işletimi tekrar otomatik olarak başlar.
Tüketimin çok yüksek olması durumunda, acil durum akımı işletimi kesilir ve inverterin LED durum göstergesinde “Acil akım aşırı yükü” durum bildirimi görüntülenir (bkz. bölüm Buton fonksiyonları ve LED durum göstergesi, sayfa (→)). Acil durum akımı işletiminde teknik veriler uyarınca uygulanabilen maksimum güç dikkate alınmalıdır.
ÖNEMLİ!
Birden fazla acil durum akımı varyantı mevcutsa, lütfen yalnızca bir acil durum akımı varyantının kurulabileceğini ve yapılandırılabileceğini unutmayın.
Prensip olarak, PV Point/PV Point Comfort’ta 220 ‑ 240 V arası inverter hazır bulundurulabilir. Devreye alma çerçevesinde uygun bir konfigürasyon yapılmalıdır.
220 ‑ 240 V çıkış geriliminde maks. 13 A AC sürekli akım sunulmaktadır.
Örnek:
220 V *13 A = 2860 W
230 V *13 A = maks. 3 kW
Acil durum akımı işletiminde, bazı elektrikli cihazlar yüksek işletme akımları nedeniyle doğru çalışamayabilir (örneğin buzdolapları veya derin dondurucular). Çok gerekli olmayan tüketicilerin acil durum akımı işletimi esnasında kapatılması tavsiye edilir. Solar panellerin ve/veya akünün mevcut güç kapasitesine bağlı olarak, 5 saniyelik bir süre için % 35 aşırı yüklenme kapasitesi mümkündür.
Şebeke bağlantılı işletimden acil durum akımı işletimine geçiş, kısa bir kesinti ile gerçekleşir. Bu nedenle acil durum akımı fonksiyonu, örneğin bilgisayar gibi kesintisiz bir güç beslemesi olarak kullanılamaz.
Acil durum akımı işletiminde aküde veya solar panellerde enerji yoksa, acil durum akımı işletimi otomatik olarak sonlandırılır. Solar panellerden tekrar yeterli derecede enerji sunulduğunda, acil durum akımı işletimi tekrar otomatik olarak başlar.
Tüketimin çok yüksek olması durumunda, acil durum akımı işletimi kesilir ve inverterin LED durum göstergesinde “Acil akım aşırı yükü” durum bildirimi görüntülenir (bkz. bölüm Buton fonksiyonları ve LED durum göstergesi, sayfa (→)). Acil durum akımı işletiminde teknik veriler uyarınca uygulanabilen maksimum güç dikkate alınmalıdır.
ÖNEMLİ!
Birden fazla acil durum akımı varyantı mevcutsa, lütfen yalnızca bir acil durum akımı varyantının kurulabileceğini ve yapılandırılabileceğini unutmayın.
Prensip olarak, PV Point/PV Point Comfort’ta 220 ‑ 240 V arası inverter hazır bulundurulabilir. Devreye alma çerçevesinde uygun bir konfigürasyon yapılmalıdır.
220 ‑ 240 V çıkış geriliminde maks. 13 A AC sürekli akım sunulmaktadır.
Örnek:
220 V *13 A = 2860 W
230 V *13 A = maks. 3 kW
Acil durum akımı işletiminde, bazı elektrikli cihazlar yüksek işletme akımları nedeniyle doğru çalışamayabilir (örneğin buzdolapları veya derin dondurucular). Çok gerekli olmayan tüketicilerin acil durum akımı işletimi esnasında kapatılması tavsiye edilir. Solar panellerin ve/veya akünün mevcut güç kapasitesine bağlı olarak, 5 saniyelik bir süre için % 35 aşırı yüklenme kapasitesi mümkündür.
Şebeke bağlantılı işletimden acil durum akımı işletimine geçiş, kısa bir kesinti ile gerçekleşir. Bu nedenle acil durum akımı fonksiyonu, örneğin bilgisayar gibi kesintisiz bir güç beslemesi olarak kullanılamaz.
Acil durum akımı işletiminde aküde veya solar panellerde enerji yoksa, acil durum akımı işletimi otomatik olarak sonlandırılır. Solar panellerden tekrar yeterli derecede enerji sunulduğunda, acil durum akımı işletimi tekrar otomatik olarak başlar.
Tüketimin çok yüksek olması durumunda, acil durum akımı işletimi kesilir ve inverterin LED durum göstergesinde “Acil akım aşırı yükü” durum bildirimi görüntülenir (bkz. bölüm Buton fonksiyonları ve LED durum göstergesi, sayfa (→)). Acil durum akımı işletiminde teknik veriler uyarınca uygulanabilen maksimum güç dikkate alınmalıdır.
PV Point, solar panellerde veya isteğe bağlı bir aküde yeterli güç mevcutsa, kamu şebekesinin çalışmaması durumunda Opportunity Power (OP) klemensinde maks. 3 kW güce kadar 1‑fazlı elektrikli cihazları beslemek için kullanılabilir. Şebeke bağlantılı işletimde OP klemensinde gerilim yoktur, bu nedenle bağlı yükler sürekli beslenmez.
ÖNEMLİ!
Röle ile şebeke değişimi mümkün değildir.
Kurulum talimatı, bkz. bölüm Acil akım PV Point’in (OP) bağlanması, sayfa (→)).
PV Point Comfort sayesinde maks. 3 kW güce kadar 1 fazlı elektrikli cihazlar kesintisiz olarak beslenir.
Şebeke bağlantılı ve acil durum akımı işletimi arasındaki geçiş otomatik olarak gerçekleşir. Şehir şebekesinin veya inverterin devre dışı kalması durumunda yükleniciler PV Point Comfort tarafından sürekli beslenir. Şehir şebekesi bağlantısı tekrar kurulduğunda ve sağlamlık sağlandığında, PV Point Comfort otomatik olarak şebeke bağlantılı işletime geçer ve acil durum akımı işletimi sonlandırılır.
ÖNEMLİ!
Acil durum akımı işletimi için solar panellerden veya aküden yeterli güç alınması gerekmektedir. PV Point Comfort, Avustralya ve Yeni Zelanda'da mevcut değildir.
Daha fazla bilgi ve kurulum talimatı için bkz. bölüm PV Point Comfort sayfa (→).
ÖNEMLİ!
Birden fazla acil akım varyantı mevcutsa yalnızca bir acil durum akımı varyantının kurulu olması ve konfigüre edilmesi gerektiğini dikkate alın.
ÖNEMLİ!
Birden fazla acil akım varyantı mevcutsa yalnızca bir acil durum akımı varyantının kurulu olması ve konfigüre edilmesi gerektiğini dikkate alın.
ÖNEMLİ!
Birden fazla acil akım varyantı mevcutsa yalnızca bir acil durum akımı varyantının kurulu olması ve konfigüre edilmesi gerektiğini dikkate alın.
Bağlantı alanı kapağını ve ön kapağı monte etmek için bir hızlı kilitleme sistemi (3) kullanılır. Sistemin açılması ve kapatılması, cıvatanın kilit rondelasıyla (1) hızlı kilitleme yayına (2) yarım tur döndürülmesiyle (180°) gerçekleştirilir.
Sistem, torktan bağımsızdır.
Delme/vidalama makinesi kullanımı sebepli risk mevcuttur.
Hızlı kilitleme sistemi aşırı tork nedeniyle tahribata uğrayabilir.
Bir tornavida (TX20) kullanın.
Cıvataları 180°’den fazla döndürmeyin.
Bağlantı alanı kapağını ve ön kapağı monte etmek için bir hızlı kilitleme sistemi (3) kullanılır. Sistemin açılması ve kapatılması, cıvatanın kilit rondelasıyla (1) hızlı kilitleme yayına (2) yarım tur döndürülmesiyle (180°) gerçekleştirilir.
Sistem, torktan bağımsızdır.
Delme/vidalama makinesi kullanımı sebepli risk mevcuttur.
Hızlı kilitleme sistemi aşırı tork nedeniyle tahribata uğrayabilir.
Bir tornavida (TX20) kullanın.
Cıvataları 180°’den fazla döndürmeyin.
Bağlantı alanı kapağını ve ön kapağı monte etmek için bir hızlı kilitleme sistemi (3) kullanılır. Sistemin açılması ve kapatılması, cıvatanın kilit rondelasıyla (1) hızlı kilitleme yayına (2) yarım tur döndürülmesiyle (180°) gerçekleştirilir.
Sistem, torktan bağımsızdır.
Delme/vidalama makinesi kullanımı sebepli risk mevcuttur.
Hızlı kilitleme sistemi aşırı tork nedeniyle tahribata uğrayabilir.
Bir tornavida (TX20) kullanın.
Cıvataları 180°’den fazla döndürmeyin.
İnverter üzerinde teknik veriler, uyarı notları, işaretler ve güvenlik sembolleri bulunur. Bu bilgiler okunaklı bir şekilde saklanmalı ve çıkartılmamalı, üzeri kapatılmamalı, yapıştırılmamalı veya boyanmamalıdır. Notlar ve güvenlik sembolleri, mal ve can kaybına yol açabilecek hatalı kullanımlara karşı sizi uyarır.
Alt kısımdaki güç levhasında 4 haneli bir sayı (kodlanmış üretim tarihi) bulunur ve buradan üretim tarihi hesaplanabilir.
İlk iki haneden 11 değerini çıkardığınızda üretim yılını elde edersiniz. Son iki hane, cihazın üretildiği takvim haftasını gösterir.
Örneğin:
Güç levhasındaki değer = 3205
32 − 11 = 21 → Üretim yılı 2021
05 = Takvim haftası 05
Güç levhasındaki semboller: | |
CE işareti: İlgili AB yönetmeliklerine ve düzenlemelere uyulduğunu onaylar. | |
WEEE işareti: Avrupa yönetmeliği ve ulusal yasalar uyarınca elektrikli ve elektronik eski cihazlar ayrı toplanmalı ve çevreye uygun bir şekilde geri dönüşüme aktarılmalıdır. | |
RCM işareti: Avustralya ve Yeni Zelanda kuralları uyarınca kontrol edilmiştir. | |
CMIM işareti: IMANOR'un ithalat yönetmeliklerine ve Fas standartlarına uygunluk kuralları uyarınca kontrol edilmiştir. |
Anatel işareti: ANATEL sertifikalandırması, Brezilya’da telekomünikasyon ürünlerinin ve elektronik cihazların Brezilya Ulusal Telekomünikasyon Kurulu (ANATEL) tarafından belirlenmiş teknik ve düzenleyici kuralların karşılamasını sağlayan bir yöntemdir. |
Güvenlik sembolleri: | |
IEC 60947-3 ve AS 60947.3 uyarınca açma, kapatma ve ayırma fonksiyonuna sahip inverterin giriş tarafında entegre yük ayırma şalteri. Ithe solar +60°C için gerekli standartlaştırılmış değerler belirtilmiştir. | |
Hatalı kullanım yüzünden ağır yaralanma ve maddi hasar tehlikesi. | |
Aşağıda yer alan belgeleri tam olarak okuyup anlayana kadar açıklanan fonksiyonları kullanmayın:
| |
Tehlikeli elektrik gerilimi. | |
İnverterdeki kondansatörlerin deşarj süresini (2 dakika) bekleyin! |
Uyarı notu metni:
UYARI!
Elektrik çarpması ölümcül olabilir. Cihazı açmadan önce cihazın giriş ve çıkış taraflarında gerilim olmadığından ve cihazın ayrılmış olduğundan emin olun.
Fotovoltaik tesiste kurulu tüm bileşenler uyumlu olmalı ve gerekli yapılandırma seçeneklerine sahip olmalıdır. Kurulu bileşenler fotovoltaik tesisin çalışma şeklini kısıtlamamalı veya olumsuz etkilememelidir.
Fotovoltaik tesiste uyumsuz ve/veya kısıtlı uyumlu bileşenlerden kaynaklı risk.
Uyumsuz bileşenler fotovoltaik tesisin işletimini ve/veya çalışma şeklini kısıtlayabilir ve/veya olumsuz etkileyebilir.
Fotovoltaik tesise yalnızca üretici tarafından tavsiye edilen bileşenleri kurun.
Kurulumdan önce üreticiyle açıkça tavsiye edilmeyen bileşenlerin uyumluluğunu kontrol edin.
İnverter için yer seçiminde aşağıdaki kriterlere dikkat edin:
| Yalnızca sabit, yanıcı olmayan bir zemin üzerinde montaj yapın. | |
| Maks. çevre sıcaklıkları: | |
| Bağıl hava nemi: | |
| Kontrol kabini veya benzer kapalı bir alana inverter kurulumu esnasında zorunlu havalandırma yoluyla yeterli sıcaklık aktarımı sağlayın. | |
İnverterin hayvan ahırlarının dış duvarlarına monte edilmesi sırasında inverter ile havalandırma ve mahfaza açıklıklarının arasına tüm yönlerde en az 2 m’lik bir mesafe bırakılmalıdır. | ||
Montaj için aşağıdaki zeminlere izin verilir:
|
İnverter, iç alanda montaj için uygundur. | ||
İnverter dış mekanda montaj için uygundur. | ||
İnverter sıcaklığını mümkün olduğunca düşük tutmak için, inverteri doğrudan güneş ışınına maruz bırakmayın. | ||
İnverteri korunaklı bir yere, ör. solar panellerin altına veya bir saçak altına monte edin. | ||
İnverter, deniz seviyesinden 4 000 m. fazla yüksekliklerde monte edilmemeli ve çalıştırılmamalıdır. | ||
İnverter şu şekilde monte edilmemeli:
| ||
Belirli çalışma koşullarında hafif gürültü oluşturması nedeniyle inverteri doğrudan oturma alanına monte etmeyin. | ||
İnverterin monte edilmemesi gereken yerler:
| ||
İnverter prensip olarak toza karşı korumalı (IP 66) olarak imal edilmiştir. Fakat güçlü toz birikimi olan alanlarda soğutucu bölgelerde toz toplanabilir ve bu sebeple termik güç kapasitesi etkilenebilir. Bu durumda, düzenli temizlik gereklidir bkz. bölüm Aşırı tozlu ortamlarda çalışma sayfa (→). Bu sebeple montajın güçlü toz oluşumu olan oda ve ortamlarda yapılması tavsiye edilmez. | ||
İnverterin monte edilmemesi gereken yerler:
|
İnverter için yer seçiminde aşağıdaki kriterlere dikkat edin:
| Yalnızca sabit, yanıcı olmayan bir zemin üzerinde montaj yapın. | |
| Maks. çevre sıcaklıkları: | |
| Bağıl hava nemi: | |
| Kontrol kabini veya benzer kapalı bir alana inverter kurulumu esnasında zorunlu havalandırma yoluyla yeterli sıcaklık aktarımı sağlayın. | |
İnverterin hayvan ahırlarının dış duvarlarına monte edilmesi sırasında inverter ile havalandırma ve mahfaza açıklıklarının arasına tüm yönlerde en az 2 m’lik bir mesafe bırakılmalıdır. | ||
Montaj için aşağıdaki zeminlere izin verilir:
|
İnverter, iç alanda montaj için uygundur. | ||
İnverter dış mekanda montaj için uygundur. | ||
İnverter sıcaklığını mümkün olduğunca düşük tutmak için, inverteri doğrudan güneş ışınına maruz bırakmayın. | ||
İnverteri korunaklı bir yere, ör. solar panellerin altına veya bir saçak altına monte edin. | ||
İnverter, deniz seviyesinden 4 000 m. fazla yüksekliklerde monte edilmemeli ve çalıştırılmamalıdır. | ||
İnverter şu şekilde monte edilmemeli:
| ||
Belirli çalışma koşullarında hafif gürültü oluşturması nedeniyle inverteri doğrudan oturma alanına monte etmeyin. | ||
İnverterin monte edilmemesi gereken yerler:
| ||
İnverter prensip olarak toza karşı korumalı (IP 66) olarak imal edilmiştir. Fakat güçlü toz birikimi olan alanlarda soğutucu bölgelerde toz toplanabilir ve bu sebeple termik güç kapasitesi etkilenebilir. Bu durumda, düzenli temizlik gereklidir bkz. bölüm Aşırı tozlu ortamlarda çalışma sayfa (→). Bu sebeple montajın güçlü toz oluşumu olan oda ve ortamlarda yapılması tavsiye edilmez. | ||
İnverterin monte edilmemesi gereken yerler:
|
ÖNEMLİ!
Yabancı pillerin uygun konumunu üreticinin dokümanlarından bulmanız gerekmektedir.
İnverter, dikey bir duvarda veya sütuna dikey montaj için uygundur. | ||
İnverter, eğik bir alanın üzerine montaj için (alt kısma min. 10° eğim) uygundur. | ||
İnverter, bağlantılarla yukarıya doğru eğik bir yüzeyde montaj için uygun değildir. | ||
İnverteri, dikey bir duvar veya sütunda eğik konumda monte etmeyin. | ||
İnverteri, dikey bir duvar veya sütuna yatay konumda monte etmeyin. | ||
İnverteri, bağlantılarla yukarıya doğru dikey bir duvar veya sütuna monte etmeyin. | ||
İnverteri, bağlantılarla asılı biçimde yukarıya doğru monte etmeyin. | ||
İnverteri, bağlantı soketleriyle asılı biçimde aşağı doğru monte etmeyin. | ||
İnverteri tavana monte etmeyin. |
Kaideye bağlı olarak, uygun sabitleme malzemeleri kullanın ve duvar braketi için cıvata boyutları tavsiyesini dikkate alın.
Montajcı, doğru sabitleme malzemesinin seçilmesinden sorumludur.
Kaideye bağlı olarak, uygun sabitleme malzemeleri kullanın ve duvar braketi için cıvata boyutları tavsiyesini dikkate alın.
Montajcı, doğru sabitleme malzemesinin seçilmesinden sorumludur.
Duvar braketi (sembol görüntüsü) aynı zamanda şablon görevi görür.
Duvar braketindeki önceden delinmiş delikler, diş çapı 6 - 8 mm (0,24 - 0,32 inç) olan vidalar için öngörülmüştür. Önceden delinmiş deliğin solundan sağına kadar olan mesafe 406 mm'dir (16 inç).
Montaj yüzeyinin düzgünlüğü (örneğin kaba taneli sıva) büyük ölçüde duvar braketi tarafından telafi edilir.
Montaj bağlantı parçasının duvara veya bir sütuna kurulumu esnasında montaj bağlantı parçasının deforme olmamasına dikkat edin.
Deforme olmuş bir montaj bağlantı parçası inverterin takılmasını/çevrilmesini etkileyebilir.
ÖNEMLİ!
Duvar braketinin montajı sırasında, ok yukarı bakacak şekilde monte edildiğinden emin olun.
Fronius, inverterin bir direk veya taşıyıcı üzerine monte edilmesi sırasında Rittal GmbH firmasına ait “Pole clamp” (Sipariş No: SZ 2584.000) tespit takımının kullanılmasını tavsiye eder.
“Pole clamp” takımı ile aşağıdaki ölçüler kaplanır:
ÖNEMLİ!
Duvar braketi, en az dört noktadan monte edilmelidir.
İnverterin yan tarafında, kaldırmayı/asmayı kolaylaştıran entegre tutamaklar yer almaktadır.
İnverteri üstten duvar braketine asın. Bağlantı soketleri bu esnada aşağıya bakmalıdır.
İnverterin alt kısmını, inverter her iki taraftan duyulabilir bir klik sesiyle yerine oturana dek duvar braketinin geçmeli kancalarına bastırın.
İnverterin her iki taraftan yerine doğru oturmasını sağlayın.
Tek telli | Çok telli | İnce telli | Yakalı ve damar uç manşonlu, ince telli | Yakasız damar uç manşonlu, ince telli |
---|---|---|---|---|
Tek telli | Çok telli | İnce telli | Yakalı ve damar uç manşonlu, ince telli | Yakasız damar uç manşonlu, ince telli |
---|---|---|---|---|
İnverterin klemenslerine yuvarlak bakır iletkenler aşağıdaki açıklanan şekilde bağlanabilir.
Push-in klemensli ağ bağlantısı* | |||||
---|---|---|---|---|---|
Kutup sayısı | |||||
3 | 2,5 - 10 mm2 | 2,5 - 10 mm2 | 2,5 - 10 mm2 | 2,5 - 6 mm2 | 2,5 - 6 mm2 |
Push-in klemensli acil durum akımı şebeke bağlantısı* | |||||
---|---|---|---|---|---|
Kutup sayısı | |||||
3 | 1,5 - 10 mm2 | 1,5 - 10 mm2 | 1,5 - 10 mm2 | 1,5 - 6 mm2 | 1,5 - 6 mm2 |
Push-in klemensli FV/BAT bağlantısı** | |||||
---|---|---|---|---|---|
Kutup sayısı | |||||
2 x 5 | 4 - 10 mm2 | 4 - 10 mm2 | 4 - 10 mm2 | 4 - 6 mm2 | 4 - 6 mm2 |
Topraklama elektrodu klemensi (6 kutuplu) | |||||
---|---|---|---|---|---|
Kutup sayısı | |||||
2 | 2,5 - 16 mm2 | 2,5 - 16 mm2 | 2,5 - 16 mm2 | 2,5 - 16 mm2 | 2,5 - 16 mm2 |
4 | 2,5 - 10 mm2 | 2,5 - 10 mm2 | 2,5 - 10 mm2 | 2,5 - 10 mm2 | 2,5 - 10 mm2 |
* | Topraklama iletkeni, IEC 62109 ürün normu uyarınca ≤16 mm²’lik faz kesitlerinde faz kesitine karşılık gelirken 16 mm²’den yüksek faz kesitlerinde en az 16 mm²’ye karşılık gelir. 1,5 mm2’lik iletken kesitinde izin verilen maks. hat uzunluğu 100 m’dir. |
** | Kurulum durumuna bağlı olarak ve akü üreticisi tarafından belirtilen kablo kesiti buna göre boyutlandırılmalıdır. |
ÖNEMLİ!
Birden fazla tekli iletkenin Push-In klemensinin girişine bağlanması durumunda tekli iletkenler uygun bir damar uç manşonuyla bağlanmalıdır.
Push-in klemensli WSD bağlantıları | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Mesafe | Sıyırma uzunluğu | Kablo tavsiyesi | ||||
100 m 109 yd | 10 mm | 0,14 - 1,5 mm2 | 0,14 - 1,5 mm2 | 0,14 - 1 mm2 | 0,14 - 1,5 mm2 | min. CAT 5 STP (Shielded Twisted Pair (Ekransız Bükümlü Tel Çifti)) |
Push-in klemensli Modbus bağlantı soketleri | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Mesafe | Sıyırma uzunluğu | Kablo tavsiyesi | ||||
300 m 328 yd | 10 mm | 0,14 - 1,5 mm2 | 0,14 - 1,5 mm2 | 0,14 - 1 mm2 | 0,14 - 1,5 mm2 | min. CAT 5 STP (Shielded Twisted Pair (Ekranlanmış Bükülü Kablo Çifti)) |
Push-in klemensli IO bağlantıları | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Mesafe | Sıyırma uzunluğu | Kablo tavsiyesi | ||||
30 m | 10 mm | 0,14 - 1,5 mm2 | 0,14 - 1,5 mm2 | 0,14 - 1 mm2 | 0,14 - 1,5 mm2 | Tek telli iletken mümkündür |
LAN bağlantı soketleri |
---|
Fronius en az CAT 5 STO (Shielded Twisted Pair (Ekranlanmış Bükülü Kablo Çifti)) ve maksimum 100 m (109 yarda) uzunluğunda bir mesafe tavsiye etmektedir. |
Standart M32 kablo vidası azaltıcı parça ile birlikte:
7 - 15 mm
Standart M32 kablo vidası azaltıcı parça olmadan:
11 - 21 mmKablo çaplarının 21 mm’den büyük olması halinde M32 kablo vidası, genişletilmiş sıkıştırma alanına sahip bir M32 kablo vidasıyla değiştirilebilir - Ürün numarası: 42,0407,0780 - Çekme koruması M32x1,5 KB 18−25.
Çekme koruması için kablo çapı: maks. 9 mm.
Push-in klemensine giden bağlantı için kablo çapı: maks. 7 mm
ÖNEMLİ!
7mm ’den fazla kablo çapına sahip çift yalıtımlı kabloda, Push-in klemensine giden bağlantı için dış yalıtım tabakası yerinden çıkartılmalıdır.
Şebeke işletmecisinin ulusal hükümleri veya diğer durumlar AC bağlantı gücünde bir kaçak akım koruma rölesi gerektirebilir.
Bu durum için genellikle A tipi bir kaçak akım koruma rölesi yeterlidir. Ancak münferit durumlarda ve yerel koşullara bağlı olarak A tipi kaçak akım koruma rölesinde hatalı tetiklemeler ortaya çıkabilir. Bu nedenle Fronius, ulusal hükümleri dikkate alarak frekans konvertörü için en az 100 mA tetikleme akımına sahip uygun bir kaçak akım koruma rölesi tavsiye etmektedir.
ÖNEMLİ!
İnverter en fazla 63 A devre kesici ile birlikte kullanılmalıdır.
İnverter | Fazlar | AC gücü | Maksimum sigorta | Tavsiye edilen sigorta |
---|---|---|---|---|
Fronius Primo GEN24 3.0 kW | 1 | 3 000 W | 63 A | 32 A |
Fronius Primo GEN24 3.6 kW | 1 | 3 680 W | 63 A | 32 A |
Fronius Primo GEN24 4.0 kW | 1 | 4 000 W | 63 A | 40 A |
Fronius Primo GEN24 4.6 kW | 1 | 4 600 W | 63 A | 40 A |
Fronius Primo GEN24 5.0 kW | 1 | 5 000 W | 63 A | 40 A |
Fronius Primo GEN24 6.0 kW | 1 | 6 000 W | 63 A | 40 A |
Hatalı kullanım veya hatalı yapılan çalışmalar sebebiyle tehlike.
Ciddi can ve mal kayıpları meydana gelebilir.
Kurulum ve devreye almadan önce kurulum talimatını ve kullanım kılavuzunu okuyun.
İnverterin devreye alınması sadece eğitilmiş personel tarafından ve mutlaka teknik yönetmeliklere uygun şekilde gerçekleştirilmelidir.
Şebeke gerilimi ve ışığa maruz kalan solar panellerden gelen DC gerilimi nedeniyle tehlike.
Elektrik çarpması öldürücü olabilir.
Tüm bağlantı işlemlerinden önce inverterin AC ve DC taraflarında gerilim bulunmadığından emin olun.
Ana şehir şebekesine yapılacak sabit bağlantı sadece lisanslı bir elektrikçi tarafından tesis edilmelidir.
Hasarlı ve/veya kirlenmiş klemens sebebiyle tehlike.
Ciddi can ve mal kayıpları meydana gelebilir.
Bağlantı işlemlerinden önce klemenslerde hasar ve kirlilik olup olmadığını kontrol edin.
Gerilimin bulunmadığı durumlarda kirleri temizleyin.
Hasarlı klemenslerin yetkili bir uzman işletme tarafından onarılmasını sağlayın.
ÖNEMLİ!
Eğri yükle ilgili ulusal standartlar ve yönetmelikler dikkate alınmalıdır. İnverter iletişimsel bir bağlantıya sahip değildir ve eğri yük aşılırsa, otomatik olarak ağdan ayrılmaz.
Eğer inverter Avustralya veya Yeni Zelanda'da kurulacaksa (talep edilen norm: AS/NZS4777.2:2020) inverterler arasında iletişimsel bir bağlantı olmadığından dolayı inverter 3 fazlı bir kombinasyonda kullanılamaz.
Hatalı kullanım veya hatalı yapılan çalışmalar sebebiyle tehlike.
Ciddi can ve mal kayıpları meydana gelebilir.
Kurulum ve devreye almadan önce kurulum talimatını ve kullanım kılavuzunu okuyun.
İnverterin devreye alınması sadece eğitilmiş personel tarafından ve mutlaka teknik yönetmeliklere uygun şekilde gerçekleştirilmelidir.
Şebeke gerilimi ve ışığa maruz kalan solar panellerden gelen DC gerilimi nedeniyle tehlike.
Elektrik çarpması öldürücü olabilir.
Tüm bağlantı işlemlerinden önce inverterin AC ve DC taraflarında gerilim bulunmadığından emin olun.
Ana şehir şebekesine yapılacak sabit bağlantı sadece lisanslı bir elektrikçi tarafından tesis edilmelidir.
Hasarlı ve/veya kirlenmiş klemens sebebiyle tehlike.
Ciddi can ve mal kayıpları meydana gelebilir.
Bağlantı işlemlerinden önce klemenslerde hasar ve kirlilik olup olmadığını kontrol edin.
Gerilimin bulunmadığı durumlarda kirleri temizleyin.
Hasarlı klemenslerin yetkili bir uzman işletme tarafından onarılmasını sağlayın.
ÖNEMLİ!
Eğri yükle ilgili ulusal standartlar ve yönetmelikler dikkate alınmalıdır. İnverter iletişimsel bir bağlantıya sahip değildir ve eğri yük aşılırsa, otomatik olarak ağdan ayrılmaz.
Eğer inverter Avustralya veya Yeni Zelanda'da kurulacaksa (talep edilen norm: AS/NZS4777.2:2020) inverterler arasında iletişimsel bir bağlantı olmadığından dolayı inverter 3 fazlı bir kombinasyonda kullanılamaz.
Nötr iletkeninin bağlanması inverterin işletimi için gereklidir.
Topraklanmamış şebekelerde, örneğin BT şebekelerinde (topraklama iletkeni olmayan yalıtımlı şebekeler), inverterin işletimi mümkün değildir.
Şebekenin nötr iletkeninin topraklanmış olduğundan emin olun.
Devre kesiciyi kapatın. Doğru akım güç kesiciyi “Kapalı” şalter konumuna getirin.
Bağlantı alanının kapağındaki 5 adet cıvatayı bir tornavida (TX20) ile ve 180° sola doğru döndürerek gevşetin.
Bağlantı alanının kapağını cihazdan ayırın.
Klemensin arkasındaki mandala basın ve DC klemensini çekin.
Şebeke kablosunu alttan, sağ tarafta bulunan kablo vidasına geçirin
ÖNEMLİ!
Topraklama iletkeni, olası bir kablo vidası hatasında en son yüklenebilmesi için, daha uzun ölçülmeli ve bir hareket düğümü ile donatılmalıdır.
Kablo vidası ile ilgili daha fazla bilgi için bkz. bölüm AC kablosunun kablo çapı, sayfa (→).
Tekli iletkenlerin yalıtımını 12 mm sıyırın.
Kablo kesitini Elektrik bağlantısı için izin verilen kablolar sayfa (→) itibarıyla bulunan bilgilere göre seçin.
Klemensin tetikleme kolunu kaldırarak açın ve yalıtımı sıyrılmış tekli iletkeni öngörülen slota, dayanma noktasına kadar klemense takın.
Ardından tetikleme kolunu yerine oturana dek kapatın.
ÖNEMLİ!
Kutup başına sadece bir hat bağlanabilir. Alternatif akım kabloları, damar uç manşonları olmadan AC klemenslerine bağlanabilirler.
L1 | Faz iletkeni |
N | Nötr iletken |
PE | Topraklama iletkeni |
AC klemensini, yerine oturana dek AC slotuna takın. Kablo vidasının başlık somununu 6 ‑ 7 Nm’lik tork değerinde sabitleyin.
Uygun solar panel seçimi ve mümkün olan en ekonomik inverter kullanımı için aşağıdaki noktalara dikkat edin:
ÖNEMLİ!
Solar panellerin bağlanmasından önce üretici bilgilerinde belirtilen solar panellere yönelik gerilim değerinin gerçekle örtüşüp örtüşmediğini kontrol edin.
ÖNEMLİ!
İnvertere bağlı solar paneller IEC 61730 A sınıfı normuna uygun olmalılar.
ÖNEMLİ!
Solar panel dizileri topraklanmamalıdır.
Uygun solar panel seçimi ve mümkün olan en ekonomik inverter kullanımı için aşağıdaki noktalara dikkat edin:
ÖNEMLİ!
Solar panellerin bağlanmasından önce üretici bilgilerinde belirtilen solar panellere yönelik gerilim değerinin gerçekle örtüşüp örtüşmediğini kontrol edin.
ÖNEMLİ!
İnvertere bağlı solar paneller IEC 61730 A sınıfı normuna uygun olmalılar.
ÖNEMLİ!
Solar panel dizileri topraklanmamalıdır.
Hatalı kullanım veya hatalı yapılan çalışmalar sebebiyle tehlike.
Ciddi yaralanmalar ve maddi hasarlar meydana gelebilir.
İnverterin güç modülünde devreye alma işlemi ve bunun yanı sıra bakım ve servis faaliyetleri yalnızca Fronius tarafından eğitilmiş servis personeli ve yalnızca teknik yönetmelikler çerçevesinde gerçekleştirilmelidir.
Kurulum ve devreye almadan önce kurulum talimatını ve kullanım kılavuzunu okuyun.
Şebeke gerilimi ve ışığa maruz kalan solar panellerden gelen DC gerilimi nedeniyle tehlike.
Ciddi yaralanmalar ve maddi hasarlar meydana gelebilir.
Tüm bağlantı, bakım ve servis faaliyetleri yalnızca inverterin AC ve DC taraflarının enerjisi kesildiğinde gerçekleştirilebilir.
Ana şebekeye yapılacak sabit bağlantı soketi sadece lisanslı bir elektrikçi tarafından tesis edilmelidir.
Düzgün bir şekilde bağlanmamış klemens / fotovoltaik soketli bağlantı nedeniyle elektrik çarpma tehlikesi.
Elektrik çarpması öldürücü olabilir.
Bağlama sırasında bir demetin her bir kutbunun aynı FV girişi üzerinden yönlendirilmesine dikkat edin; ö r.:
FV 1.1+ girişindeki + Kutup demeti 1 ve FV 1.1- girişindeki - Kutup demeti 1
Hasarlı ve/veya kirlenmiş klemens sebebiyle tehlike.
Ciddi yaralanmalar ve maddi hasarlar meydana gelebilir.
Bağlantı işlemlerinden önce klemenslerde hasar ve kirlilik olup olmadığını kontrol edin.
Gerilimin bulunmadığı durumlarda kirleri temizleyin.
Hasarlı klemenslerin yetkili bir uzman işletme tarafından onarılmasını sağlayın.
Birbirinden bağımsız 2 FV girişi (FV 1 ve FV 2) bulunur. Bunlar farklı bir modül sayısı ile bağlanabilir.
İlk devreye alma sırasında modül alanını ilgili konfigürasyona göre ayarlayın (daha sonra Sistem Konfigürasyonu > Bileşenler menü alanından da yapılması mümkündür).
ÖNEMLİ!
Kurulum, ulusal olarak geçerli standartlara ve yönergelere uygun olarak gerçekleştirilmelidir. IEC 63027'ye göre ark algılama ihtiyacı için invertere entegre edilmiş ark algılama kullanılıyorsa, solar panel dizileri inverterden önce birleştirilmemelidir.
Modül alanı ayarları:
FV 1: AÇIK
FV 2: KAPALI
Modül alanı ayarları:
FV 1: AÇIK
FV 2: KAPALI
FV 1 + FV 2 (paralel bağlanmış): AÇIK
ÖNEMLİ!
Tek bir klemensin maksimum akım yükü 22 A’dır. FV‑toplam akımı 22 A'dan fazla olan kolektif diziler, klemenslerden önce her iki FV girişi arasında bölünmelidir (ISC maks ≤ 63,25 A). Toplam akımı bölmek için soketli bağlantı yeterince boyutlandırılmış, uygun ve doğru bir şekilde monte edilmiş olmalıdır. Akımın klemenste FV 1’den FV 2’ye köprülenerek bölünmesine izin verilmez.
Modül alanı ayarları:
FV 1: AÇIK
FV 2: AÇIK
Alternatif akım kablolarını elle DC geçişlerinden geçirin.
ÖNEMLİ!
Kabloyu yalıtımını sıyırmadan önce DC geçişinden geçirin, bu sayede tekli tellerin bükülmesi/kırılması önlenir.
Kablo kesitini sayfa (→) itibarıyla Elektrik bağlantısı için izin verilen kablolar bölümündeki bilgilere göre seçin.
Tekli iletkenlerin yalıtımını 12 mm sıyırın. Klemens üzerindeki tetikleme kolunu kaldırarak açın ve yalıtımı sıyrılmış tekli iletkeni öngörülen slota, dayanma noktasına kadar klemense takın. Ardından tetikleme kolunu yerine oturana dek kapatın.
Klemensteki gevşek ve/veya yanlış kelepçelenmiş münferit iletkenler nedeniyle tehlike.
Ciddi yaralanmalar ve maddi hasarlar meydana gelebilir.
Klemensteki sağlanan ilgili yuvaya yalnızca tek bir iletken bağlayın.
Klemensteki tekli iletkenlerin sağlamlığını kontrol edin.
Tekli iletkenin tamamen klemensin içinde olduğundan ve klemensten tekli telin çıkmadığından emin olun.
Uygun bir ölçüm cihazı ile, DC kablo tesisatının gerilimini ve polaritesini kontrol edin. İki DC klemensini slotlardan çıkartın.
Klemenslerde ters polarite nedeniyle tehlike bulunmaktadır.
İnverterde ağır maddi hasar meydana gelebilir.
DC kablo tesisatının polaritesini uygun bir ölçüm cihazı ile kontrol edin.
Gerilimi uygun bir ölçüm cihazı ile kontrol edin (maks. 600 VDC)
DC klemenslerini, yerine oturana dek ilgili slotuna takın. Kablo kılavuzunun cıvatalarını bir tornavida (TX20) ile ve 1,3 ila 1,5 Nm arası tork değerinde mahfazaya sabitleyin.
Çekme koruması, aşırı tork nedeniyle risk teşkil eder.
Çekme korumasında hasar meydana gelebilir.
Delme/vidalama makinesi kullanmayın.
Hatalı kullanım veya hatalı yapılan çalışmalar sebebiyle tehlike.
Ciddi can ve mal kayıpları meydana gelebilir.
İnverterde ve aküde yapılan devreye alma işlemi ve bunun yanı sıra bakım ve servis faaliyetleri yalnızca ilgili inverter veya akü üreticisi tarafından eğitilmiş servis personeli ve yalnızca teknik yönetmelikler çerçevesinde gerçekleştirilmelidir.
Kurulum ve devreye almadan önce üreticinin kurulum talimatını ve kullanım kılavuzunu okuyun.
Şebeke gerilimi ve ışığa maruz kalan solar panellerden ve akülerden gelen DC gerilimi nedeniyle tehlike mevcuttur.
Ciddi can ve mal kayıpları meydana gelebilir.
Tüm bağlantı, bakım ve servis faaliyetleri yalnızca inverterin ve akünün AC ve DC taraflarının enerjisi kesildiğinde gerçekleştirilebilir.
Ana şebekeye yapılacak sabit bağlantı soketi sadece lisanslı bir elektrikçi tarafından tesis edilmelidir.
Hasarlı ve/veya kirlenmiş klemens sebebiyle tehlike.
Ciddi can ve mal kayıpları meydana gelebilir.
Bağlantı işlemlerinden önce klemenslerde hasar ve kirlilik olup olmadığını kontrol edin.
Gerilimin bulunmadığı durumlarda kirleri temizleyin.
Hasarlı klemenslerin yetkili bir uzman işletme tarafından onarılmasını sağlayın.
Hatalı kullanım veya hatalı yapılan çalışmalar sebebiyle tehlike.
Ciddi can ve mal kayıpları meydana gelebilir.
İnverterde ve aküde yapılan devreye alma işlemi ve bunun yanı sıra bakım ve servis faaliyetleri yalnızca ilgili inverter veya akü üreticisi tarafından eğitilmiş servis personeli ve yalnızca teknik yönetmelikler çerçevesinde gerçekleştirilmelidir.
Kurulum ve devreye almadan önce üreticinin kurulum talimatını ve kullanım kılavuzunu okuyun.
Şebeke gerilimi ve ışığa maruz kalan solar panellerden ve akülerden gelen DC gerilimi nedeniyle tehlike mevcuttur.
Ciddi can ve mal kayıpları meydana gelebilir.
Tüm bağlantı, bakım ve servis faaliyetleri yalnızca inverterin ve akünün AC ve DC taraflarının enerjisi kesildiğinde gerçekleştirilebilir.
Ana şebekeye yapılacak sabit bağlantı soketi sadece lisanslı bir elektrikçi tarafından tesis edilmelidir.
Hasarlı ve/veya kirlenmiş klemens sebebiyle tehlike.
Ciddi can ve mal kayıpları meydana gelebilir.
Bağlantı işlemlerinden önce klemenslerde hasar ve kirlilik olup olmadığını kontrol edin.
Gerilimin bulunmadığı durumlarda kirleri temizleyin.
Hasarlı klemenslerin yetkili bir uzman işletme tarafından onarılmasını sağlayın.
Bataryanın üretici tarafından belirtilenden fazla deniz yüksekliğinde çalıştırılması nedeniyle tehlike bulunmaktadır.
Akünün izin verilen deniz seviyesinin üzerinde çalıştırılması sınırlı çalışmaya, çalışmamaya ve akünün güvenli olmayan koşullarda çalışmasına neden olabilir.
Üreticinin izin verilen deniz yüksekliğine ilişkin bilgilerini dikkate alın.
Aküyü yalnızca üretici tarafından belirtilen deniz yüksekliğinde çalıştırın.
ÖNEMLİ!
Bir aküyü kurmadan önce, akünün kapalı olduğundan emin olun. Üçüncü taraf akülerin kurulumu için maks. DC kablo uzunluğu üreticilerin bölümUygun solar bataryalar sayfadaki (→) talimatlarına göre dikkate alınmalıdır.
Akü kablosunu elle DC geçişlerinden geçirin.
* Akünün topraklama iletkeni harici olarak bağlanmalıdır (ör. kontrol kabini). LG FLEX akü bağlanırken, akünün topraklama iletkeni invertere bağlanabilir (bkz. bölüm LG FLEX’in topraklama iletkeninin bağlanması sayfa (→). Akünün topraklama iletkeninde asgari kesite dikkat edin.
ÖNEMLİ!
Kablo yalıtımını sıyırmadan önce DC geçişinden geçirin, bu sayede tekli tellerin bükülmesi/kırılması önlenir.
Kablo kesitini sayfa (→) itibarıyla Elektrik bağlantısı için izin verilen kablolar bölümündeki bilgilere göre seçin.
Tekli iletkenlerin yalıtımını 12 mm sıyırın. Klemens üzerindeki tetikleme kolunu kaldırarak açın ve yalıtımı sıyrılmış tekli iletkeni öngörülen slota, dayanma noktasına kadar klemense takın. Ardından tetikleme kolunu yerine oturana dek kapatın.
Klemensteki gevşek ve/veya yanlış kelepçelenmiş münferit iletkenler nedeniyle tehlike.
Ciddi yaralanmalar ve maddi hasarlar meydana gelebilir.
Klemensteki sağlanan ilgili yuvaya yalnızca tek bir iletken bağlayın.
Klemensteki tekli iletkenlerin sağlamlığını kontrol edin.
Tekli iletkenin tamamen klemensin içinde olduğundan ve hiçbir tekli iletkenin klemensten dışarı çıkmadığından emin olun.
Klemensteki diğer slotların kullanımı sırasında aşırı gerilim nedeniyle tehlike bulunmaktadır.
Deşarj nedeniyle aküde ve/veya solar panellerde hasar meydana gelebilir.
Akü bağlantısı için yalnızca BAT etiketli slotlar kullanılabilir.
Klemenslerde ters polarite nedeniyle tehlike bulunmaktadır.
Fotovoltaik sistemde ciddi maddi hasarlar meydana gelebilir.
DC kablo tesisatının polaritesini akü açıkken uygun bir ölçüm cihazı ile kontrol edin.
Akü girişinin maks. gerilimi aşılmamalıdır (bkz. Teknik özellikler, sayfa (→)).
DC klemenslerini, yerine oturana dek ilgili slotuna takın.
Kablo kılavuzunun cıvatalarını bir tornavida (TX20) ile ve 1,3 ila 1,5 Nm arası tork değerinde mahfazaya sabitleyin.
Çekme koruması, aşırı tork nedeniyle risk teşkil eder.
Çekme korumasında hasar meydana gelebilir.
Delme/vidalama makinesi kullanmayın.
ÖNEMLİ!
Akü tarafındaki bağlantıya ilişkin bilgileri, ilgili üreticinin kurulum talimatında bulabilirsiniz.
Akünün topraklama iletkenini AC bağlantı alanındaki bağlantı alanı ayırıcısının entegre kablo kanalına yerleştirin.
Akünün topraklama iletkenini topraklama elektrodu klemensinin üstündeki ikinci girişe bir tornavida (TX20) ile ve 1,8 ila 2 Nm arası tork değerinde sabitleyin.
ÖNEMLİ!
Akü tarafındaki bağlantıya ilişkin bilgileri, ilgili üreticinin kurulum talimatında bulabilirsiniz.
Hatalı yapılan çalışmalar sebebiyle tehlike.
Bu durum ciddi yaralanmalara ve maddi hasara yol açabilir.
Bir opsiyonun montajı ve bağlantısı yalnızca Fronius tarafından eğitilmiş servis personeli ve yalnızca teknik yönetmelikler çerçevesinde gerçekleştirilmelidir.
Güvenlik kurallarını dikkate alın.
Hasarlı ve/veya kirlenmiş klemens sebebiyle tehlike.
Bu durum ciddi yaralanmalara ve maddi hasara yol açabilir.
Bağlantı işlemlerinden önce klemenslerde hasar ve kirlilik olup olmadığını kontrol edin.
Gerilimin bulunmadığı durumlarda kirleri temizleyin.
Hasarlı klemenslerin yetkili bir uzman işletme tarafından onarılmasını sağlayın.
Şebeke bağlantılı işletimden acil durum akımı işletimine geçiş esnasında kısa süreli kesintiler meydana gelir. PV Point’in, bağlı olan tüketicilere enerji sağlayabilmesi için solar panellerden veya bir aküden fotovoltaik güç alması gerekir.
Bağlanan tüketicilere geçiş sırasında besleme yapılmaz.
Kesintisiz bir beslemeye ihtiyaç duyan tüketicileri bağlamayın (ör. IT ağları, hayati önem taşıyan tıbbi cihazlar).
ÖNEMLİ!
Yürürlükteki ulusal yasalar, standartlar ve yönetmeliklerin yanı sıra ilgili şebeke işletmecisinin şartnameleri de dikkate alınmalı ve uygulanmalıdır.
Özel kurulumun şebeke işletmecisi ile koordine edilmesi ve onun tarafından açıkça onaylanması şiddetle tavsiye edilir. Bu yükümlülük özellikle tesis kurulumcusuna (ör. tesisatçıya) aittir.
Hatalı yapılan çalışmalar sebebiyle tehlike.
Bu durum ciddi yaralanmalara ve maddi hasara yol açabilir.
Bir opsiyonun montajı ve bağlantısı yalnızca Fronius tarafından eğitilmiş servis personeli ve yalnızca teknik yönetmelikler çerçevesinde gerçekleştirilmelidir.
Güvenlik kurallarını dikkate alın.
Hasarlı ve/veya kirlenmiş klemens sebebiyle tehlike.
Bu durum ciddi yaralanmalara ve maddi hasara yol açabilir.
Bağlantı işlemlerinden önce klemenslerde hasar ve kirlilik olup olmadığını kontrol edin.
Gerilimin bulunmadığı durumlarda kirleri temizleyin.
Hasarlı klemenslerin yetkili bir uzman işletme tarafından onarılmasını sağlayın.
Şebeke bağlantılı işletimden acil durum akımı işletimine geçiş esnasında kısa süreli kesintiler meydana gelir. PV Point’in, bağlı olan tüketicilere enerji sağlayabilmesi için solar panellerden veya bir aküden fotovoltaik güç alması gerekir.
Bağlanan tüketicilere geçiş sırasında besleme yapılmaz.
Kesintisiz bir beslemeye ihtiyaç duyan tüketicileri bağlamayın (ör. IT ağları, hayati önem taşıyan tıbbi cihazlar).
ÖNEMLİ!
Yürürlükteki ulusal yasalar, standartlar ve yönetmeliklerin yanı sıra ilgili şebeke işletmecisinin şartnameleri de dikkate alınmalı ve uygulanmalıdır.
Özel kurulumun şebeke işletmecisi ile koordine edilmesi ve onun tarafından açıkça onaylanması şiddetle tavsiye edilir. Bu yükümlülük özellikle tesis kurulumcusuna (ör. tesisatçıya) aittir.
OP klemensi üzerinden beslenen tüm yükler kaçak akım koruma rölesi ile korunmalıdır.
Bu hatalı akım koruma rölesinin çalışmasını sağlamak için, nötr iletken N´ (OP) ile toprak arasında bağlantı kurulmalıdır.
Fronius tarafından tavsiye edilen devre şeması için bkz. Appendix: Acil akım klemensi - PV Point (OP), sayfa (→).
Devre kesiciyi ve doğru akım güç kesiciyi kapatın. Doğru akım güç kesiciyi “Kapalı” şalter konumuna getirin.
Bağlantı alanının kapağındaki 5 adet cıvatayı bir tornavida (TX20) ile ve 180° sola doğru döndürerek gevşetin.
Bağlantı alanının kapağını cihazdan ayırın.
Hatalı veya uygunsuz delikler nedeniyle tehlike.
Etrafta uçan parçalar ve keskin kenar nedeniyle gözlerde ve ellerde yaralanmalar ve bunun yanı sıra inverterde hasarlar meydana gelebilir.
Delme işlemleri esnasında uygun bir koruyucu gözlük kullanın.
Delme işlemi için yalnızca kademeli bir matkap kullanın.
Cihazın iç kısmının hasar görmemesine dikkat edin (örneğin bağlantı bloku).
Deliğin çapını ilgili bağlantı soketine uyarlayın.
Deliklerin çapaklarını uygun bir aletle alın.
Delme artıklarını inverterden temizleyin.
Opsiyonel kablo girişini kademeli bir matkapla delin.
Kablo vidasını deliğe yerleştirin ve üretici tarafından belirtilen tork ile sabitleyin.
Şebeke kablosunu alttan kablo vidasına geçirin.
OP klemensini çekip çıkarın.
Tekli iletkenlerin yalıtımını 12 mm sıyırın.
Kablo kesiti 1,5 mm2 ila 10 mm2 arasında olmalıdır. Klemens üzerindeki tetikleme kolunu kaldırarak açın ve yalıtımı sıyrılmış tekli iletkeni öngörülen slota, dayanma noktasına kadar klemense takın. Ardından tetikleme kolunu yerine oturana dek kapatın.
Klemensteki gevşek ve/veya yanlış kelepçelenmiş münferit iletkenler nedeniyle tehlike.
Bu durum ciddi yaralanmalara ve maddi hasara yol açabilir.
Klemensteki sağlanan ilgili yuvaya yalnızca tek bir iletken bağlayın.
Klemensteki tekli iletkenlerin sağlamlığını kontrol edin.
Tekli iletkenin tamamen klemensin içinde olduğundan ve klemensten tekli telin çıkmadığından emin olun.
L1´ | Faz iletkeni |
N´ | Nötr iletken |
N´ | PEN iletkeni |
ÖNEMLİ!
PEN iletkeni ulusal yönetmeliklere uygun olarak kalıcı mavi işaretli uçlarla tasarlanmalı ve 10 mm² kesite sahip olmalıdır.
Topraklama iletkenini ve PEN iletkenini topraklama elektrodu klemensine bir tornavida (TX20) ile ve 1,8 ila 2 Nm arası tork değerinde sabitleyin.
OP klemensini, yerine oturana dek OP slotuna takın. Kablo vidasının başlık somununu üretici tarafından belirtilen tork ile sabitleyin.
Test modu için akünün en az % 30 oranında şarj edilmesi önerilir.
Test modunun yürütülmesine ilişkin açıklama acil Acil durum akımı kontrol listesi (https://www.fronius.com/en/search-page, Ürün numarası: 42,0426,0365).
Hatalı kurulum, devreye alma, kullanım veya yanlış kullanım nedeniyle tehlike bulunmaktadır.
Ağır yaralanmalar/maddi hasarlar meydana gelebilir.
Sistemin kurulumu ve devreye alınması yalnızca eğitilmiş uzman personel tarafından ve yalnızca teknik yönetmelikler çerçevesinde gerçekleştirilmelidir.
Kurulum talimatı ve kullanım kılavuzu, kullanımdan önce dikkatlice okunmalıdır.
Herhangi bir belirsizlik durumunda derhal satıcınızla iletişime geçin.
ÖNEMLİ!
Yürürlükteki ulusal yasalar, standartlar ve yönetmeliklerin yanı sıra ilgili şebeke işletmecisinin şartnameleri de dikkate alınmalı ve uygulanmalıdır.
Uygulanan özel örneklerin ve özellikle özel kurulumun şebeke işletmecisi ile kararlaştırılması ve onun tarafından açıkça onaylanması şiddetle tavsiye edilir. Bu yükümlülük özellikle tesis kurucusu (örn. kurulumcu) için geçerlidir.
Burada önerilen örnekler, harici bir koruma rölesi (harici NA koruması) olan veya olmayan bir acil durum akımı kaynağını göstermektedir. Harici bir koruma rölesinin kullanılıp kullanılmayacağı ilgili şebeke işletmecisine bağlıdır.
ÖNEMLİ!
Kesintisiz güç beslemesi (UPS) yalnızca bireysel yükleri (örn. bilgisayarlar) beslemek için kullanılabilir. Ev ağının güç kaynağına besleme yapılmasına izin verilmez. Kurulum talimatı ve kullanım kılavuzu, kullanımdan önce dikkatlice okunmalıdır. Herhangi bir belirsizlik durumunda derhal satıcınızla iletişime geçin.
Bu dokümanda belirtilen örnekler (özellikle kablolama varyantları ve devre şemaları) tavsiye olarak kullanılmaktadır. Bu örnekler dikkatlice geliştirilip denenmiştir. Bu nedenle prensip olarak bir kurulum için kullanılabilir. Bu örnekleri her uygulayışınız ve kullanışınızla riski göze almış olursunuz.
Hatalı kurulum, devreye alma, kullanım veya yanlış kullanım nedeniyle tehlike bulunmaktadır.
Ağır yaralanmalar/maddi hasarlar meydana gelebilir.
Sistemin kurulumu ve devreye alınması yalnızca eğitilmiş uzman personel tarafından ve yalnızca teknik yönetmelikler çerçevesinde gerçekleştirilmelidir.
Kurulum talimatı ve kullanım kılavuzu, kullanımdan önce dikkatlice okunmalıdır.
Herhangi bir belirsizlik durumunda derhal satıcınızla iletişime geçin.
ÖNEMLİ!
Yürürlükteki ulusal yasalar, standartlar ve yönetmeliklerin yanı sıra ilgili şebeke işletmecisinin şartnameleri de dikkate alınmalı ve uygulanmalıdır.
Uygulanan özel örneklerin ve özellikle özel kurulumun şebeke işletmecisi ile kararlaştırılması ve onun tarafından açıkça onaylanması şiddetle tavsiye edilir. Bu yükümlülük özellikle tesis kurucusu (örn. kurulumcu) için geçerlidir.
Burada önerilen örnekler, harici bir koruma rölesi (harici NA koruması) olan veya olmayan bir acil durum akımı kaynağını göstermektedir. Harici bir koruma rölesinin kullanılıp kullanılmayacağı ilgili şebeke işletmecisine bağlıdır.
ÖNEMLİ!
Kesintisiz güç beslemesi (UPS) yalnızca bireysel yükleri (örn. bilgisayarlar) beslemek için kullanılabilir. Ev ağının güç kaynağına besleme yapılmasına izin verilmez. Kurulum talimatı ve kullanım kılavuzu, kullanımdan önce dikkatlice okunmalıdır. Herhangi bir belirsizlik durumunda derhal satıcınızla iletişime geçin.
Bu dokümanda belirtilen örnekler (özellikle kablolama varyantları ve devre şemaları) tavsiye olarak kullanılmaktadır. Bu örnekler dikkatlice geliştirilip denenmiştir. Bu nedenle prensip olarak bir kurulum için kullanılabilir. Bu örnekleri her uygulayışınız ve kullanışınızla riski göze almış olursunuz.
Devre şemaları
Appendix: Otomatik acil durum güç devri 1 kutuplu tekli ayırma, ör. Avusturya sayfa (→).
Appendix: Otomatik acil akım geçişi, 1 kutuplu tekli ayırma, örn. Avustralya sayfa (→).
Acil durum akımı devresi ve acil olmayan güç devrelerinin kablolanması:
Acil durum akımı durumunda evde bulunan tüm tüketiciler için besleme yapılmayacaksa, akım devreleri acil güç devreleri ve acil olmayan güç devreleri olarak ayrılmalıdır. Acil durum akımı devrelerinin toplam yükü, inverterin nominal gücünü aşmamalıdır.
Acil durum akımı devreleri ve acil olmayan akım devreleri, gerekli güvenlik önlemlerine göre (örn. hatalı akım koruma rölesi, devre kesici) birbirinden ayrı emniyete alınmalıdır.
Acil durum akımı işletiminde, yalnızca acil durum akımı devreleri K1 kontaktörü aracılığıyla 1 kutuplu olarak şebekeden ayrılır. Diğer ev ağı bu durumda beslenmez.
Devre şemaları
Appendix: Otomatik acil durum güç devri 2 kutuplu tekli ayırma, ör. Almanya sayfa (→).
Appendix: Otomatik acil durum güç devri 2 kutuplu tekli ayırma, ör. Fransa sayfa (→).
Appendix: Otomatik acil durum güç devri 2 kutuplu tekli ayırma, ör. İngiltere sayfa (→).
Appendix: Otomatik acil durum güç devri 2 kutuplu tekli ayırma, ör. İspanya sayfa (→).
Acil durum akımı devresi ve acil olmayan güç devrelerinin kablolanması:
Acil durum akımı durumunda evde bulunan tüm tüketiciler için besleme yapılmayacaksa, akım devreleri acil güç devreleri ve acil olmayan güç devreleri olarak ayrılmalıdır. Acil durum akımı devrelerinin toplam yükü bu bağlamda inverterin nominal gücünü aşmamalıdır.
Acil durum akımı devreleri ve acil durum olmayan akım devreleri gerekli güvenlik önlemlerine (örn. hatalı akım koruma rölesi, hat devre kesicisi) göre münferit olarak sigortalanmalıdır.
Acil durum akımı işletiminde, sadece acil durum akımı devreleri K1 kontaktörü tarafından tüm kutuplarda şebekeden ayrılır ve bunlar için bir toprak bağlantısı kurulur. Diğer ev ağı bu durumda beslenmez.
Devre şeması
Appendix: Otomatik acil akım geçişi, har. NA korumalı 2 kutuplu çift ayırma. Na koruması - örn. İtalya sayfa (→).
Acil akım devresinin ve acil olmayan akım devrelerinin kablolanması:
ÖNEMLİ!
Bu devre varyantları için Fronius Smart Meter US-240 kullanılmalıdır.
Acil akım devreleri ve acil olmayan akım devreleri gerekli güvenlik önlemlerine göre (örn. hatalı akım koruma rölesi, devre kesici) birbirinden ayrı emniyete alınmalıdır.
IAcil akım işletiminde, yalnızca acil akım devreleri K1 ve K2 kontaktörleri aracılığıyla şebekeden ayrılır ve bunlar için bir topraklama bağlantısı kurulur. Diğer ev ağı bu durumda beslenmez.
Devre şemaları
Appendix: Manuel acil durum güç devri 1 kutuplu ayırma, ör. Avustralya sayfa (→).
Appendix: Manuel acil durum güç devri 2 kutuplu ayırma, ör. Almanya sayfa (→).
ÖNEMLİ!
Kullanılacak devre şemaları ülke standardına ve şebeke işletmecisinin uygulama kurallarına göre işletime alınmalıdır.
Acil durum akımı devresi ve acil olmayan güç devrelerinin kablolanması
Acil durum akımı durumunda evde bulunan tüm tüketiciler için besleme yapılmayacaksa, akım devreleri acil güç devreleri ve acil olmayan güç devreleri olarak ayrılmalıdır. Acil durum akımı devrelerinin toplam yükü, inverterin nominal gücü aşmamalıdır.
Acil durum akımı devreleri ve acil olmayan akım devreleri, gerekli güvenlik önlemlerine göre (örn. hatalı akım koruma rölesi, devre kesici) birbirinden ayrı emniyete alınmalıdır.
Acil durum akımı işletiminde, yalnızca acil durum akımı devreleri ve inverter, Q1 komütatörü tarafından şebekeden ayrılır. 2 kutuplu ayırmada ek olarak topraklama bağlantısı da yapılır. Acil durum akımı devresinde olmayan tüketiciler bu durumda inverter tarafından beslenmez.
Test modu için akünün en az % 30 oranında şarj edilmesi önerilir.
Test modunun yürütülmesine ilişkin açıklama acil Acil durum akımı kontrol listesi (https://www.fronius.com/en/search-page, Ürün numarası: 42,0426,0365).
M0 ve M1 girişleri isteğe göre seçilebilir. Modbus bağlantı klemenslerinde M0 ve M1 girişlerinde maks. 4 Modbus katılımcı bağlanabilir.
ÖNEMLİ!
Her inverter için sadece bir primer sayaç, bir akü ve bir Ohmpilot bağlanabilir. Akünün yüksek veri transferi sebebiyle akü 2 katılımcıyı kapsar. “İletişim” > “Modbus” menü alanında “Modbus üzerinden inverter denetimi” fonksiyonu aktif hale getirildiğinde, Modbus katılımcılarının katılımı mümkün olmaz. Aynı sürede veri gönderimi ve alımı mümkün değil.
Örnek 1:
Giriş | Akü | Fronius | Sayı Primer sayaç | Sayı Sekonder sayaç |
---|---|---|---|---|
Modbus 0 | 0 | 4 | ||
0 | 2 | |||
0 | 1 | |||
Modbus 1 | 1 | 3 |
Örnek 2:
Giriş | Akü | Fronius | Sayı Primer sayaç | Sayı Sekonder sayaç |
---|---|---|---|---|
Modbus 0 | 1 | 3 | ||
Modbus 1 | 0 | 4 | ||
0 | 2 | |||
0 | 1 |
M0 ve M1 girişleri isteğe göre seçilebilir. Modbus bağlantı klemenslerinde M0 ve M1 girişlerinde maks. 4 Modbus katılımcı bağlanabilir.
ÖNEMLİ!
Her inverter için sadece bir primer sayaç, bir akü ve bir Ohmpilot bağlanabilir. Akünün yüksek veri transferi sebebiyle akü 2 katılımcıyı kapsar. “İletişim” > “Modbus” menü alanında “Modbus üzerinden inverter denetimi” fonksiyonu aktif hale getirildiğinde, Modbus katılımcılarının katılımı mümkün olmaz. Aynı sürede veri gönderimi ve alımı mümkün değil.
Örnek 1:
Giriş | Akü | Fronius | Sayı Primer sayaç | Sayı Sekonder sayaç |
---|---|---|---|---|
Modbus 0 | 0 | 4 | ||
0 | 2 | |||
0 | 1 | |||
Modbus 1 | 1 | 3 |
Örnek 2:
Giriş | Akü | Fronius | Sayı Primer sayaç | Sayı Sekonder sayaç |
---|---|---|---|---|
Modbus 0 | 1 | 3 | ||
Modbus 1 | 0 | 4 | ||
0 | 2 | |||
0 | 1 |
ÖNEMLİ!
Kör tapaların eksik olması veya yanlış yerleştirilmesi durumunda, IP66 koruma sınıfı sağlanamaz.
Kablo vidasının başlık somununu çözün ve contayı kör tapalarla birlikte cihazın iç tarafından bastırarak çıkartın.
Kör tapanın çıkartılacağı yerdeki contayı ayırın.
* Kör tapayı yana doğru hareket ettirerek çıkartın.
Veri kablosunu ilk olarak kablo vidasının başlık somunundan ve ardından mahfaza açıklığından geçirin.
Contayı başlık somunu ile mahfaza açıklığının arasına yerleştirin. Veri kablolarını contanın kablo kılavuzunun içerisine bastırın. Ardından contayı kablo vidasının alt kenarına kadar bastırın.
Kablo vidasının başlık somununu min. 2,5 ila maks. 4 Nm’lik tork değerinde sabitleyin.
Tekli iletkenlerin yalıtımını 10 mm sıyırın ve gerektiğinde damar uç manşonlarını monte edin.
ÖNEMLİ!
Birden fazla tekli iletkenin Push-In klemensinin girişine bağlanması durumunda tekli iletkenler uygun bir damar uç manşonuyla bağlanmalıdır.
Kabloları ilgili yuvaya takın ve kabloların güvenli bir şekilde bağlandığını kontrol edin.
ÖNEMLİ!
“Data +/-” ve “Enable +/-” bağlantı soketi için sadece bükümlü kablo çiftleri kullanın, bkz. Veri iletişim bağlantı soketi için izin verilen kablolar sayfa (→).
Kablonun koruyucu kaplamasını bükün ve “SHIELD” yuvasına takın.
ÖNEMLİ!
Yanlış monte edilen koruyucu kaplama veri iletişiminde parazite neden olabilir.
Fronius tarafından tavsiye edilen devre şeması için bkz. (→).
Sistem, sonlandırma dirençleri olmadan çalışamayabilir. Ancak karışımlar nedeniyle, kusursuz bir fonksiyon için aşağıdaki genel bakış uyarınca sonlandırma dirençlerinin kullanılması tavsiye edilir.
İzin verilen kablolar ve maks. mesafeler için bkz. Bölüm Veri iletişim bağlantı soketi için izin verilen kablolar sayfa (→).
ÖNEMLİ!
Şekilde gösterildiği gibi ayarlanmamış olan sonlandırma dirençleri, veri iletişimde arızalara neden olabilir.
ÖNEMLİ!
İnverterin bağlantı alanında WSD Push-in klemensi fabrika tesliminde standart olarak bir köprüleme ile donatılır. Bir tetikleme düzeneği veya WSD zinciri takarken, köprüleme kaldırılmalıdır.
WSD zincirinde bağlı tetikleme düzeneğine sahip ilk WSD şalteri konum 1’de (birincil cihaz) bulunmalıdır. Diğer tüm inverterlerde, WSD şalteri konum 0’da (ikincil cihaz) yer alır.
2 cihaz arasındaki maks. mesafe: 100 m
Maks. Cihaz sayısı: 28
* Tetikleme düzeneğinin voltajsız kontağı (ör. merkezi NA koruması). Bir WSD zincirinde birden fazla voltajsız kontak kullanılıyorsa, bunlar seri olarak bağlanmalıdır.
Mahfaza kapağı, güvenlik nedenlerinden ötürü, inverterin mahfaza kapağının döndürülmesini yalnızca doğru akım güç kesici kapalıyken mümkün kılan bir kilitle donatılmıştır.
Mahfaza kapağını yalnızca doğru akım güç kesici kapalıyken invertere asın ve döndürün,
Mahfaza kapağını asmak ve döndürmek için zor kullanmayın.
Kapağı bağlantı alanına yerleştirin. 5 adet cıvatayı belirtilen sırada bir tornavida (TX20) ile ve 180° sağa doğru döndürerek sabitleyin.
Mahfaza kapağını üstten invertere asın.
Mahfaza kapağının alt kısmına bastırın ve 2 cıvatayı bir tornavida (TX20) ile ve 180° sağa doğru döndürerek sabitleyin.
Doğru akım güç kesiciyi “Açık” şalter konumuna getirin. Devre kesiciyi açın. Bataryalı sistemlerde bölüm Uygun solar bataryalar, sayfa (→) uyarınca açma sırasına dikkat edin.
ÖNEMLİ! Optik sensörle WLAN erişim noktasını açın, bkz. bölüm Buton fonksiyonları ve LED durum göstergesi sayfa (→)
Mahfaza kapağı, güvenlik nedenlerinden ötürü, inverterin mahfaza kapağının döndürülmesini yalnızca doğru akım güç kesici kapalıyken mümkün kılan bir kilitle donatılmıştır.
Mahfaza kapağını yalnızca doğru akım güç kesici kapalıyken invertere asın ve döndürün,
Mahfaza kapağını asmak ve döndürmek için zor kullanmayın.
Kapağı bağlantı alanına yerleştirin. 5 adet cıvatayı belirtilen sırada bir tornavida (TX20) ile ve 180° sağa doğru döndürerek sabitleyin.
Mahfaza kapağını üstten invertere asın.
Mahfaza kapağının alt kısmına bastırın ve 2 cıvatayı bir tornavida (TX20) ile ve 180° sağa doğru döndürerek sabitleyin.
Doğru akım güç kesiciyi “Açık” şalter konumuna getirin. Devre kesiciyi açın. Bataryalı sistemlerde bölüm Uygun solar bataryalar, sayfa (→) uyarınca açma sırasına dikkat edin.
ÖNEMLİ! Optik sensörle WLAN erişim noktasını açın, bkz. bölüm Buton fonksiyonları ve LED durum göstergesi sayfa (→)
İnverter ilk devreye alınırken, farklı kurulum ayarları yapılmalıdır.
Ayarın tamamlanmadan önce iptal edilmesi durumunda, girilen veriler kaydedilmez ve asistanlı kurulum başlangıç ekranı yeniden görüntülenir. Örneğin şebeke arızası nedeniyle bir kesinti durumunda veriler kaydedilir. Devreye alma işlemi, şebeke beslemesi sağladıktan sonra, kesinti noktasında yeniden devam ettirilir. Ayar kesintiye uğramışsa, inverter maksimum 500 W ile ağı besler ve işletim LED’i sarı renkte yanıp söner.
Ülke ayarı, sadece inverterin ilk devreye alma işlemi sırasında ayarlanabilir. Şayet ülke ayarını sonradan değiştirmek gerekirse, tesisatçınıza/teknik destek servisinize başvurun.
Kurulum için Fronius Solar.start uygulaması gereklidir. Kurulumun yapıldığı son cihaza bağlı olarak, uygulama ilgili platformdan satın alınabilir.
Ağ asistanı ve ürün ayarı birbirlerinden bağımsız olarak yürütülebilir. Fronius Solar.web kurulum asistanları için bir ağ bağlantısı gereklidir.
WLAN:
Ağ asistanı ve ürün ayarı birbirlerinden bağımsız olarak yürütülebilir. Fronius Solar.web kurulum asistanları için bir ağ bağlantısı gereklidir.
Ethernet:
Ağ asistanı ve ürün ayarı birbirlerinden bağımsız olarak yürütülebilir. Fronius Solar.web kurulum asistanları için bir ağ bağlantısı gereklidir.
İnverterin yeniden işletime alınması için önceden uygulanan çalışma adımlarını ters sırada uygulayın.
ÖNEMLİ!
İnverter kondansatörlerinin deşarj süresini dikkate alın!
İnverterin yeniden işletime alınması için önceden uygulanan çalışma adımlarını ters sırada uygulayın.
ÖNEMLİ!
İnverter kondansatörlerinin deşarj süresini dikkate alın!
ÖNEMLİ!
Kullanıcının yetkisine bağlı olarak münferit menü alanlarında ayarlar yapılabilir.
ÖNEMLİ!
Kullanıcının yetkisine bağlı olarak münferit menü alanlarında ayarlar yapılabilir.
ÖNEMLİ!
Kullanıcının yetkisine bağlı olarak münferit menü alanlarında ayarlar yapılabilir.
Bileşen ekle+ üzerinden mevcut tüm bileşenler sisteme eklenir.
Modül alanı
Maksimum Güç Noktası İzleyici’yi etkinleştirin ve ilgili alana bağlı FV gücünü girin. Birleşik solar panel dizileri için FV 1 + FV 2 paralel bağlı modu etkinleştirilmelidir.
Primer sayaç
Başka enerji üreticileriyle ve acil durum akımı işletimi Full Backup’ta kusursuz bir işletim için Fronius Smart Meter’in besleme noktasına monte edilmiş olması önemlidir. İnverter ve diğer üreticiler, Fronius Smart Meter üzerinden şehir şebekesine bağlanmış olmalıdır.
Bu ayar, geceleyin inverterin davranışı üzerinde etkiye de sahiptir. Fonksiyon devre dışı olduğunda, inverter başka FV gücü mevcut olmadığı an ve enerji yönetimi tarafından bataryaya başka talimat verilmediğinde bekleme moduna geçer (ör. minimum şarj durumuna ulaşıldı). “Güç düşük” bildirimi görüntülenir. İnverter, enerji yönetiminin talimatı gönderildiğinde veya yeterince FV gücü mevcut olduğunda tekrar çalışır.
Fonksiyon etkinleştirildiğinde, inverter enerjiyi daima başka üreticilerden alabilmek için sürekli olarak ağa bağlı kalır.
Sayaç bağlandıktan sonra aşağıdaki cihaz tiplerinden biri seçilmelidir:
MQTT üzerinden iletişim için inverter ve Smart Meter aynı alt ağda olmalıdır.
Smart Meter için aşağıdaki ek parametreler tanımlanmalıdır:
Üretim sayacındaki watt değeri tüm üretim sayaçların toplamıdır. Sekonder sayaçtaki watt değeri tüm sekonder sayaçların toplamıdır.
Batarya
SoC sınırı modu Otomatik olarak ayarlanırsa Minimum şarj limiti ve Maksimum şarj limiti değerleri batarya üreticisinin teknik bilgilerine göre önceden ayarlanır.
SoC sınır modu Manuel olarak ayarlanırsa Minimum şarj limiti ve Maksimum şarj limiti değerleri batarya üreticisiyle teknik bilgileri çerçevesinde yapılan bir görüşmeye göre değiştirilir. Acil durum akımı durumunda ayarlanan değerler dikkate alınmaz.
Ev ağındaki diğer üreticiler tarafından batarya şarjına izin ver ayarıyla bataryanın diğer üreticiler tarafından şarj edilmesi etkinleştirilir/devre dışı bırakılır.
Fronius inverterin güç tüketimi AC’nin maks. şarj gücü alanındaki değer tarafından kısıtlanabilir. Maksimum olarak Fronius inverterin AC nominal gücü ile güç tüketimi mümkündür.
Genel şebekeden batarya şarjına izin ver + Ev ağındaki diğer üreticiler tarafından batarya şarjına izin ver ayarıyla bataryanın genel şebekeden veya mevcutsa ev ağındaki diğer üreticiler tarafından şarj edilmesi etkinleştirilir/devre dışı bırakılır.
Bu ayar yapılırken normatif veya ücretlendirmeye ilişkin bilgiler dikkate alınmalıdır. Servisle ilgili gerekli şarjlar, bu ayardan bağımsız olarak genel şebekeden gerçekleştirilir (örn. aşırı deşarja karşı korumak için zorla yeniden şarj).
ÖNEMLİ!
Fronius, üçüncü taraf bataryalardaki hasarlar durumunda hiçbir sorumluluk üstlenmez.
OhmpilotSistemde mevcut olan tüm Ohmpilot’lar gösterilir. İstenilen Ohmpilot’u seçin ve Ekle seçeneği üzerinden sisteme ekleyin.
Bileşen ekle+ üzerinden mevcut tüm bileşenler sisteme eklenir.
Modül alanı
Maksimum Güç Noktası İzleyici’yi etkinleştirin ve ilgili alana bağlı FV gücünü girin. Birleşik solar panel dizileri için FV 1 + FV 2 paralel bağlı modu etkinleştirilmelidir.
Primer sayaç
Başka enerji üreticileriyle ve acil durum akımı işletimi Full Backup’ta kusursuz bir işletim için Fronius Smart Meter’in besleme noktasına monte edilmiş olması önemlidir. İnverter ve diğer üreticiler, Fronius Smart Meter üzerinden şehir şebekesine bağlanmış olmalıdır.
Bu ayar, geceleyin inverterin davranışı üzerinde etkiye de sahiptir. Fonksiyon devre dışı olduğunda, inverter başka FV gücü mevcut olmadığı an ve enerji yönetimi tarafından bataryaya başka talimat verilmediğinde bekleme moduna geçer (ör. minimum şarj durumuna ulaşıldı). “Güç düşük” bildirimi görüntülenir. İnverter, enerji yönetiminin talimatı gönderildiğinde veya yeterince FV gücü mevcut olduğunda tekrar çalışır.
Fonksiyon etkinleştirildiğinde, inverter enerjiyi daima başka üreticilerden alabilmek için sürekli olarak ağa bağlı kalır.
Sayaç bağlandıktan sonra aşağıdaki cihaz tiplerinden biri seçilmelidir:
MQTT üzerinden iletişim için inverter ve Smart Meter aynı alt ağda olmalıdır.
Smart Meter için aşağıdaki ek parametreler tanımlanmalıdır:
Üretim sayacındaki watt değeri tüm üretim sayaçların toplamıdır. Sekonder sayaçtaki watt değeri tüm sekonder sayaçların toplamıdır.
Batarya
SoC sınırı modu Otomatik olarak ayarlanırsa Minimum şarj limiti ve Maksimum şarj limiti değerleri batarya üreticisinin teknik bilgilerine göre önceden ayarlanır.
SoC sınır modu Manuel olarak ayarlanırsa Minimum şarj limiti ve Maksimum şarj limiti değerleri batarya üreticisiyle teknik bilgileri çerçevesinde yapılan bir görüşmeye göre değiştirilir. Acil durum akımı durumunda ayarlanan değerler dikkate alınmaz.
Ev ağındaki diğer üreticiler tarafından batarya şarjına izin ver ayarıyla bataryanın diğer üreticiler tarafından şarj edilmesi etkinleştirilir/devre dışı bırakılır.
Fronius inverterin güç tüketimi AC’nin maks. şarj gücü alanındaki değer tarafından kısıtlanabilir. Maksimum olarak Fronius inverterin AC nominal gücü ile güç tüketimi mümkündür.
Genel şebekeden batarya şarjına izin ver + Ev ağındaki diğer üreticiler tarafından batarya şarjına izin ver ayarıyla bataryanın genel şebekeden veya mevcutsa ev ağındaki diğer üreticiler tarafından şarj edilmesi etkinleştirilir/devre dışı bırakılır.
Bu ayar yapılırken normatif veya ücretlendirmeye ilişkin bilgiler dikkate alınmalıdır. Servisle ilgili gerekli şarjlar, bu ayardan bağımsız olarak genel şebekeden gerçekleştirilir (örn. aşırı deşarja karşı korumak için zorla yeniden şarj).
ÖNEMLİ!
Fronius, üçüncü taraf bataryalardaki hasarlar durumunda hiçbir sorumluluk üstlenmez.
OhmpilotSistemde mevcut olan tüm Ohmpilot’lar gösterilir. İstenilen Ohmpilot’u seçin ve Ekle seçeneği üzerinden sisteme ekleyin.
Acil durum akımı
Acil durum akımı modunda; kapalı, PV Point ve Full Backup arasında seçim yapılabilir.
Acil durum akımı modu Full Backup sadece acil durum akımı için gerekli I/O atamaları konfigüre edildikten sonra aktif hale getirilebilir. Ayrıca acil durum akımı modu Full Backup için besleme noktasına bir sayaç monte edilir ve konfigüre edilir.
ÖNEMLİ!
Acil durum akımı modu PV Point konfigürasyonu sırasında bölüm Güvenlik, sayfa (→) içerisinde yer alan uyarılar dikkate alınmalıdır.
Acil durum akımı modu Full Backup konfigürasyonu sırasında bölüm Güvenlik, sayfa (→) içerisinde yer alan uyarılar dikkate alınmalıdır.
Acil durum akımı nominal gerilimi
Acil durum akımı işletiminin etkin olması durumunda şehir şebekesinin nominal gerilimi seçilmelidir.
Şarj durumu uyarı seviyesi
Akü acil durum akımı işletiminde bu kalan kapasiteye ulaştıktan sonra bir uyarı verilir.
Rezerv kapasitesi
Ayarlanan değer, acil durum akımı durumu için rezerve edilmiş kalan kapasiteyi (akünün kapasitesine bağlı olarak) belirtir. Akü, şebeke bağlantılı işletimde kalan kapasite altında deşarj edilemez. Acil durum akımı işletiminde manuel olarak ayarlanan Minimum SoC değeri dikkate alınmaz. Acil durum akımı meydana gelirse, akü üreticisinin teknik özelliklerine göre akü her zaman otomatik olarak önceden ayarlanmış minimum şarj durumuna gelecek şekilde boşaltılır.
Gece sistem bakımı
Devam eden bir acil durum akımı işletiminin gece boyu da sağlanması için inverter, akü kapasitesine göre sistem bakımı için bir rezerv kapasite hesaplar. Hesaplanan sınır değere ulaşıldığında inverter ve akü için bekleme modu etkinleştirilir ve 16 saatlik bir süre boyunca korunur. Bağlı tüketiciler artık beslenmez. Akü, önceden ayarlanan minimum SoC’a kadar deşarj olur.
Yükleme yönetimi
Yükleme yönetimi için burada en fazla 4 pin seçilebilir. Yükleme yönetimi için diğer ayarlar Yükleme yönetimi menü öğesinde bulunmaktadır.
Varsayılan: Pin 1
Avustralya - Demand Response Mode (DRM)
Buradan DRM üzerinden kontrol kodları ayarlanabilir:
Mod | Açıklama | Bilgi | DRM Pin | I/O Pin |
---|---|---|---|---|
DRM0 | İnverter ağdan ayrılır | DRM0, kesinti sırasında ve REF GEN veya COM LOAD hatlarına kısa devre sırasında veya geçersiz DRM1 - DRM8 kombinasyonlarında oluşur. | REF GEN | IO4 |
DRM1 | İçe aktar Pnom ≤ %0 ağdan ayırma olmadan | şu an desteklenmiyor | DRM 1/5 | IN6 |
DRM2 | İçe aktar Pnom ≤ %50 | şu an desteklenmiyor | DRM 2/6 | IN7 |
DRM3 | İçe aktar Pnom ≤ 75 % & | şu an desteklenmiyor | DRM 3/7 | IN8 |
DRM4 | İçe aktar Pnom ≤ %100 | şu an desteklenmiyor | DRM 4/8 | IN9 |
DRM5 | Dışa aktar Pnom ≤ %0 ağdan ayırma olmadan | şu an desteklenmiyor | DRM 1/5 | IN6 |
DRM6 | Dışa aktar Pnom ≤ %50 | şu an desteklenmiyor | DRM 2/6 | IN7 |
DRM7 | Dışa aktar Pnom ≤ 75 % & | şu an desteklenmiyor | DRM 3/7 | IN8 |
DRM8 | Dışa aktar Pnom ≤ %100 | şu an desteklenmiyor | DRM 4/8 | IN9 |
Yüzde bilgileri daima nominal cihaz gücüne dayanır. |
ÖNEMLİ!
Avustralya -Demand Response Mode (DRM) (Soru-Yanıt Modu) fonksiyonu aktif durumda olduğunda ve DRM kumandası bağlı değilse, inverter bekleme moduna geçer.
Burada Avustralya ülke ayarı için görünür güç girişi ve görünür güç iletimi değeri girilebilir.
Mecburi bekleme modu
Fonksiyon etkinleştirildiğinde, inverterin şebeke besleme modu kesintiye uğrar. Bu şekilde, güç olmadan inverteri kapatmayı mümkün kılar ve bileşenleri korunmuş olur. İnverter yeniden başlatıldığında bekleme fonksiyonu otomatik olarak devre dışı bırakılır.
FV 1 ve FV 2
Parametre | Değer alanı | Açıklama |
---|---|---|
Mod | Kapalı | Maksimum Güç Noktası izleyicisi devre dışı bırakılır. |
Otomatik | İnverter, Maksimum Güç Noktası izleyicisi için mümkün olan maksimum gücün mümkün olduğu gerilimi kullanır. | |
Fix | Maksimum Güç Noktası izleyicisi UDC fix’te tanımlı gerilimi kullanır. | |
UDC fix | 80 ‑ 530 V | İnverter, Maksimum Güç Noktası izleyicisi üzerinde kullanılan öngörülen gerilimi kullanır. |
Dynamik Peak Manager | Kapalı | Fonksiyon devre dışı bırakılır. |
Açık | Tüm solar panel dizisi, optimizasyon potansiyeli açısından kontrol edilir ve şebeke besleme modu için mümkün olan en iyi gerilimi belirlenir. |
Dalgalanma kontrol sinyali
Dalgalanma kontrol sinyalleri, enerji şirketi tarafından kontrol edilebilir tüketicileri açmak ve kapatmak için gönderilen sinyallerdir. Kurulum durumuna bağlı olarak inverter, dalgalanma kontrol sinyallerini nemlendirebilir veya yükseltebilir. Aşağıdaki ayarlar gerekirse bu durumu gidermek için kullanılabilir.
Parametre | Değer alanı | Açıklama |
---|---|---|
Etkinin redüksiyonu | Kapalı | Fonksiyon devre dışı bırakılır. |
Açık | Fonksiyon etkinleştirilir. | |
Dalgalanma kontrol sinyali frekansı | 100 ‑ 3000 Hz | Enerji şirketi tarafından öngörülen frekans buraya girilmelidir. |
Ağ endüktansı | 0,00001 ‑ 0,005 H | Buraya besleme noktasında ölçülen değer girilmelidir. |
FI/Kaçak akım denetleme birimi hatalı tetiklemelerine karşı önlemler
(30 mA kaçak akım koruma rölesi kullanıldığında)
Şebeke işletmecisinin ulusal düzenlemeleri veya diğer koşullar, AC bağlantı hattında bir kaçak akım devre kesicisi gerektirebilir.
Bu durum için genellikle A tipi bir kaçak akım koruma rölesi yeterlidir. Ancak münferit durumlarda ve yerel koşullara bağlı olarak A tipi kaçak akım koruma rölesinde hatalı tetiklemeler ortaya çıkabilir. Bu nedenle Fronius, ulusal hükümleri dikkate alarak frekans konvertörü için en az 100 mA tetikleme akımına sahip uygun bir kaçak akım koruma rölesi tavsiye etmektedir.
Parametre | Değer alanı | Açıklama |
---|---|---|
Kaçak akım denetleme birimi/FI’nın yanlışlıkla açılmasını azaltmak için sızıntı akımı faktörü | 0 ‑ 0,25 | Ayar değerinin redüksiyonuyla sızıntı akımı indirgenir ve ara devre gerilimi artırılır, bu da verimin biraz azalmasına sebep olur.
|
30 mA FI tetiklemelerinden önce kapatma | Kapalı | Kaçak akım devre kesicisinin yanlış tetiklemesini azaltma fonksiyonu devre dışı bırakılmıştır. |
Açık | Kaçak akım devre kesicisinin yanlış tetiklemesini azaltma fonksiyonu aktif hale getirilmiştir. | |
Tetikleme yapmayan anma kaçak akım sınır değeri | 0,015 ‑ 0,3 | Kaçak akım devre kesicisinin belirtilen koşullar altında kapanmadığı kaçak akım devre kesicisi için üretici tarafından belirtilen tetikleme yapmayan anma kaçak akım değeri. |
Iso uyarısı
Parametre | Değer alanı | Açıklama |
---|---|---|
Iso uyarısı | Kapalı | Yalıtım uyarısı devre dışı bırakılır. |
Açık | Yalıtım uyarısı etkinleştirilir. | |
Yalıtım ölçümünün modu
| Hassas | Yalıtım izlemesi en yüksek hassasiyetle gerçekleştirilir ve ölçülen izolasyon direnci inverterin kullanıcı arayüzünde görüntülenir. |
Hızlı | Yalıtım izlemesi daha az hassasiyetle yapılır, bu da izolasyon ölçümünün süresini kısaltır ve inverterin kullanıcı arayüzünde yalıtım değeri görüntülenmez. | |
Yalıtım uyarısı için eşik değer | 100000 ‑ | Bu eşiğin aşılması durumunda, inverterin kullanıcı arayüzünde durum bildirimi 1083 görüntülenir. |
Acil durum akımı
Parametre | Değer alanı | Açıklama |
---|---|---|
Acil durum akımı nominal gerilimi | 220 ‑ 240 V | Acil akım işletimi modunda verilen nominal faz gerilimidir. |
Acil durum akımı frekans ofseti | -5 ila +5 Hz | Ayar değeri üzerinden, nominal acil durum akımı frekansı (bkz. Teknik özellikler) ofset değeri kadar düşürülebilmekte veya yükseltilebilmektedir. Standart değer olarak +3 Hz ayarlanmıştır. Bağlı olan tüketiciler (ö r. Fronius Ohmpilot), değişen frekans üzerinden aktif acil akım işletimini tanımlarlar ve buna uygun şekilde hareket ederler (ör. akım tasarruf modunu etkin hale getirerek).
|
Acil durum akımı düşük gerilim koruma sınır değeri U< [pu] | 0 ‑ 2 %V | Ayar değeri ile acil durum akımı işletim modunun kapatılması için sınır değeri ayarlanır. |
Acil durum akımı düşük gerilim koruması zamanı U< | 0,04 ‑ 20 s | Acil durum akımı düşük gerilim koruması sınır değerinin altına düşmek için gevşeme süresi. |
Acil durum akımı yüksek gerilim koruması sınır değeri U> [pu] | 0 ‑ 2 %V | Ayar değeri ile acil durum akımı işletim modunun kapatılması için sınır değeri ayarlanır. |
Acil durum akımı yüksek gerilim koruması zamanı U> | 0,04 ‑ 20 s | Acil durum akımı yüksek gerilim koruma sınır değerinin üstüne çıkmak için gevşeme süresi. |
Acil durum akımı yeniden işletime geçirme gecikmesi | 0 ‑ 600 s | Kapatma sonrasında acil akım işletimi modunun tekrar işletime geçmesi için bekleme süresi. |
Acil durum akımı yeniden başlatma girişimleri | 1 ‑ 10 | Maksimum otomatik yeniden başlatma girişimi sayısı. Otomatik yeniden başlatma denemeleri için maksimum sayıya ulaşıldığında, servis bildirimi 1177 manuel olarak onaylanmalıdır. |
Acil durum akımında harici frekans izleme
| Kapalı | Fonksiyon devre dışı bırakılır |
Açık | İtalya’da acil akım işletimi modu (Full Backup) için harici frekans izleme etkinleştirilmelidir. Şebeke frekansı, acil akım işletimi modu sonlandırılmadan önce kontrol edilir. Şebeke frekansı izin verilen sınır aralığında ise yükler genel ağa açılır. | |
Acil durum akımı kısa devre kapatma zamanı | 0,001 ‑ 60 s | Acil akım işletimi modunda kısa devre meydana gelirse acil durum akımı işletim modu ayarlanan süre içinde kesilir. |
Almanya’da 1 Ocak 2024 tarihinden beri akü şarjı için yeni kurallar geçerlidir. EnWG Madde 14a uyarınca genel ağdan alınabilecek maksimum şarj gücü 4,2 kW’dir.
İnverter, dokümantasyon amacıyla Fronius Solar.web ile bağlantı kurmalı ve harici kumanda talimatlarının uygulandığını belgeleyebilmek için sürekli olarak internete bağlı olmalıdır.
Standart olarak şarj gücü bunun altında bir değerde sınırlandırılmıştır. İzin verilen 4,2 kW şarj gücünden daha fazlasını kullanmamaya özen gösterin.
Almanya’da 1 Ocak 2024 tarihinden beri akü şarjı için yeni kurallar geçerlidir. EnWG Madde 14a uyarınca genel ağdan alınabilecek maksimum şarj gücü 4,2 kW’dir.
İnverter, dokümantasyon amacıyla Fronius Solar.web ile bağlantı kurmalı ve harici kumanda talimatlarının uygulandığını belgeleyebilmek için sürekli olarak internete bağlı olmalıdır.
Standart olarak şarj gücü bunun altında bir değerde sınırlandırılmıştır. İzin verilen 4,2 kW şarj gücünden daha fazlasını kullanmamaya özen gösterin.
Öz tüketim optimizasyonu
İşletim modunu Manuel veya Otomatik olarak ayarlayın. İnverter her zaman Besleme noktasındaki hedef değer ayarına ayarlanır. Otomatik işletim modunda (fabrika ayarı) besleme noktasına 0 Watt (maksimum öz tüketim) ayarlanır.
Besleme noktasındaki hedef değer
Öz tüketim optimizasyonu altında Manuel seçilmişse, Çalışma modu (Satın alma/Besleme) ve Besleme noktasındaki hedef değer ayarlanabilir.
ÖNEMLİ!
“Öz tüketim optimizasyonu” “akü yönetiminden” daha düşük önceliğe sahiptir.
Harici elektrik santrali işletmecisi (sadece aktif akü ile mümkündür)
Evinizde Fronius hybrid inverterin öz tüketim kontrolüne entegre edilmiş merkezi olmayan başka elektrik santrali işletmecisi kurulu olduğunda, “Cihaz konfigürasyonu” > “Bileşenler” menü alanındaki Ev ağındaki diğer jeneratörlerden akü şarjına izin ver fonksiyonu etkinleştirilmelidir (bkz. bölüm Bileşenler, sayfa(→).
Böylece, ev ağından gelen enerjinin Fronius inverter üzerinden aküye şarj edilmesi sağlanır (akü desteği gereklidir). Fronius inverterin güç tüketimi bir maksimum AC gücü (AC maks.) belirlenerek sınırlanabilir. Maksimum olarak Fronius inverterin AC nominal gücü ile güç tüketimi mümkündür.
“Akü yönetimi”
Zamana bağlı akü kontrolü sayesinde, akünün şarjını/deşarjını önceden ayarlamak, sınırlamak veya tanımlanmış bir güce kadar önlemek mümkündür.
ÖNEMLİ
Akü kontrolü için belirlenen kurallar, öz tüketim optimizasyonundan sonra en düşük ikinci önceliğe sahiptir. Konfigürasyona bağlı olarak diğer ayarlar nedeniyle kurallar karşılanmayabilir.
Kuralın ne zaman geçerli olacağını belirten zaman kontrolü, Saat giriş alanlarında ve Hafta içi günler seçimi yapılarak ayarlanır.
Gece yarısından (saat 00:00) daha sonra bir zaman aralığı tanımlamak mümkün değildir.
Örnek: Saat 22.00 ile 06.00 arasındaki bir düzenleme, “22.00−23.59” ve “00.00−06.00” olmak üzere 2 giriş üzerinden ayarlanmalıdır.
Enerji akışlarını açıklamak için aşağıdaki örnekler kullanılır. Verimler dikkate alınmaz.
Akü sistemi
İnverter üzerindeki fotovoltaik sistem | 1 000 W |
Aküdeki güç | 500 W |
İnverterin güç çıkışı (AC) | 500 W |
Besleme noktasında ayarlanan hedef değer | 0 W |
Genel şebekeye besleme | 0 W |
Evde tüketim | 500 W |
Evdeki ikinci elektrik santrali işletmecisi de dahil olmak üzere fotovoltaik olmayan akü sistemi
Aküdeki güç | 1 500 W |
İnverterin güç tüketimi (AC) | 1 500 W |
Ev ağında ikinci elektrik santrali işletmecisi | 2 000 W |
Besleme noktasında ayarlanan hedef değer | 0 W |
Genel şebekeye besleme | 0 W |
Evde tüketim | 500 W |
Evde ikinci elektrik santrali işletmecisi dahil akü sistemi
İnverter üzerindeki fotovoltaik sistem | 1 000 W |
Aküdeki güç | 2 500 W |
İnverterin güç tüketimi (AC) | 1 500 W |
Ev ağında ikinci elektrik santrali işletmecisi | 2 000 W |
Besleme noktasında ayarlanan hedef değer | 0 W |
Genel şebekeye besleme | 0 W |
Evde tüketim | 500 W |
Evde ikinci elektrik santrali işletmecisi dahil akü sistemi
(AC ile maks. sınırlamalı)
İnverter üzerindeki fotovoltaik sistem | 1 000 W |
Aküdeki güç | 2 000 W |
AC güç tüketimi maks. sınırlama | 1 000 W |
İnverterin güç tüketimi (AC) | 1 000 W |
Ev ağında ikinci elektrik santrali işletmecisi | 2 000 W |
Besleme noktasında ayarlanan hedef değer | 0 W |
Genel şebekeye besleme | 500 W |
Evde tüketim | 500 W |
Bir kural, kural etkinken, her zaman bir kısıtlamadan veya girişten ve Saat ve Hafta içi gün zaman kontrolünden oluşur. Aynı sınırlamaya sahip kurallar (örn. Maksimum şarj gücü) zamanla çakışmamalıdır.
Maks. şarj ve deşarj limiti
Maksimum şarj/deşarj kapasitesi aynı anda yapılandırılabilir.
Şarj aralığı tanımlama
Bir min. ve maks. şarj sınırı koyarak bir şarj aralığı belirlenmesi mümkündür. Bu durumda akünün deşarj edilmesi mümkün değildir.
Deşarj aralığı tanımlama
Bir min. ve maks. deşarj sınırı koyarak bir deşarj aralığı belirlenmesi mümkündür. Bu durumda akünün şarj edilmesi mümkün değildir.
Tanımlanan şarjın belirlenmesi
Min. ve maks. şarj gücünü aynı değere koyarak tanımlanan bir şarj gücünün belirlenmesi mümkündür.
Tanımlanan deşarjın belirlenmesi
Min. ve maks. deşarj gücünü aynı değere koyarak tanımlanan bir deşarj gücünün belirlenmesi mümkündür.
Olası uygulama durumları
Akü yönetimi menü alanındaki kurallar, üretilen enerjinin optimum şekilde kullanılmasını sağlar. Bununla birlikte, FV gücünün zamana bağlı akü kontrolü tarafından tam olarak kullanılamadığı durumlar ortaya çıkabilir.
Örnek | |
---|---|
Fronius inverter (maks. Çıkış gücü) | 6 000 W |
akünün tanımlanan deşarjı | 6 000 W |
FV gücü | 1 000 W |
Bu durumda, inverterin çıkış gücü maks. 6 000 Watt olacağından ve akü zaten deşarj işleminden dolayı boşaltılmış olacağından dolayı, inverter FV gücü 0 Watt’a indirgenmelidir.
FV gücünün boşa harcanması mantıklı olmadığından, akü yönetiminde güç sınırlaması otomatik olarak FV gücü boşa harcanmayacak şekilde ayarlanmaktadır. Üstteki örnek, 1 000 Watt FV gücünün kullanılabilmesi için akünün sadece 5 000 Watt ile deşarj edildiğini göstermektedir.
Öncelikler
Sistemde ek bileşenler (ör. akü, Fronius Ohmpilot) mevcutsa öncelikler burada ayarlanabilir. Daha yüksek önceliğe sahip cihazlar önce kontrol edilir, ardından hâlâ fazla enerji mevcutsa, diğerleri kontrol edilir.
ÖNEMLİ!
Fotovoltaik sistemde Fronius Wattpilot olduğunda, bunlar tüketici olarak görülür. Fronius Wattpilot’un yükleme yönetimi için öncelik Fronius Solar.wattpilot uygulamasında konfigüre edilir.
Kurallar
Dörde kadar farklı yükleme yönetimi kuralı tanımlanabilir. Eşik değerleri aynı olması durumunda kurallar sırayla aktif hale getirilir. Deşarj işleminde ise ters sıraya göre yapılır, en son açılan I/O, ilk olarak kapatılır. Farklı eşik değerlerinde, önce en düşük eşik değerine sahip I/O açılır, ardından ikinci en düşük eşik değerine sahip I/O açılır, vb.
Üretilen güçle kumanda edilen I/O’lar aküye ve Fronius Ohmpilot’a karşı daima daha avantajlı konumdadır. Bu, bir I/O açıldığında, akünün artık şarj edilmemesine veya Fronius Ohmpilot’a artık yönlendirilme yapılmamasına yol açabileceği anlamına gelmektedir.
ÖNEMLİ!
Bir I/O 60 saniye sonra aktif hale getirilir/devre dışı bırakılır.
İnverterler ve diğer Fronius cihazları için mevcut tüm güncellemeler ürün sayfalarında ve şu adresteki "Fronius Download Search" bölümünde listelenmiştir www.fronius.com .
Burada kayıtlı devreye alma asistanı çağrılabilir.
Tüm ayarlar
Ülke ayarı dışında tüm yapılandırma verileri sıfırlanır. Ülke ayarında yapılacak değişiklikler yalnızca eğitimli personel tarafından yürütülmelidir.
Ağ haricindeki tüm ayarlar
Ülke ayarı ve ağ ayarları dışındaki tüm yapılandırma verileri sıfırlanır. Ülke ayarında yapılacak değişiklikler yalnızca yetkili personel tarafından yapılmalıdır.
Güncel bildirimler
Burada bağlı sistem bileşenlerinin tüm güncel olayları görüntülenir.
ÖNEMLİ!
Olayın şekline bağlı olarak, daha fazla işlem yapılabilmesi için bunların “İşaretle” düğmesi aracılığıyla onaylanması gerekir.
Geçmiş
Bağlı sistem bileşenlerinin mevcut olmayan tüm olayları burada görüntülenir.
Bu menü alanında sistemle ilgili tüm bilgiler ve güncel ayarlar görüntülenir ve indirmeye hazırlanır.
Lisans dosyasında lisans verileri ve inverterin fonksiyon kapsamı bulunmaktadır. İnverterin, güç ünitesinin veya veri iletişim alanının değiştirilmesi durumunda, lisans dosyasının da değiştirilmesi gerekir.
ÖNEMLİ!
Destek kullanıcısı, Fronius Technical Support’un inverterde sadece güvenli bir bağlantı üzerinden ayarları yapmasına izin verir. Erişim, Destek kullanıcı erişimini sonlandır butonu aracılığıyla devre dışı bırakılır.
ÖNEMLİ!
Uzaktan bakım erişimi, Fronius Technical Support’un sadece güvenli bir bağlantı üzerinden invertere erişmesini sağlar. Bu esnada sorun giderme için kullanılan diyagnoz verileri iletilir. Uzaktan bakım erişimini yalnızca Fronius Destek tarafından talep edildiğinde etkinleştirin.
Veri aktarımı için sunucu adresleri
Giden bağlantılarda bir güvenlik duvarı kullanılıyorsa başarılı bir veri aktarımı için aşağıdaki protokollere, sunucu adreslerine ve bağlantı noktalarına izin verilmelidir, bkz.:
https://www.fronius.com/~/downloads/Solar%20Energy/Firmware/SE_FW_Changelog_Firewall_Rules_EN.pdf
FRITZ!Box ürünlerinin kullanımı sırasında internet erişimi sınırsız ve konfigürasyonu sınırsız olmalıdır. DHCP Lease Time (geçerlilik) 0’a (=sonsuz) getirilmemelidir.
LAN:
Bağlantı kurulduktan sonra bağlantının durumu kontrol edilmelidir (bkzİnternet servisi, sayfa (→)).
WLAN:
İnverterin erişim noktası aktif durumda olmalıdır. Bu nokta, sensöre dokunularak açılır> İletişim LED’i mavi renkte yanıp söner
Bağlantı kurulduktan sonra bağlantının durumu kontrol edilmelidir (bkzİnternet servisi, sayfa (→)).
Bağlantı kurulduktan sonra bağlantının durumu kontrol edilmelidir (bkzİnternet servisi, sayfa (→)).
Erişim noktası:
İnverter, Erişim Noktası olarak işlev görür. Bir bilgisayar veya Smart Device direkt olarak invertere bağlanır. İnternet ile bağlantı mümkün değildir. Bu menü alanında Ağ adı (SSID) ve Ağ anahtarı (PSK) atanabilir.
Aynı anda WLAN ve bir erişim noktası üzerinden bir bağlantı çalıştırmak mümkündür.
Veri aktarımı için sunucu adresleri
Giden bağlantılarda bir güvenlik duvarı kullanılıyorsa başarılı bir veri aktarımı için aşağıdaki protokollere, sunucu adreslerine ve bağlantı noktalarına izin verilmelidir, bkz.:
https://www.fronius.com/~/downloads/Solar%20Energy/Firmware/SE_FW_Changelog_Firewall_Rules_EN.pdf
FRITZ!Box ürünlerinin kullanımı sırasında internet erişimi sınırsız ve konfigürasyonu sınırsız olmalıdır. DHCP Lease Time (geçerlilik) 0’a (=sonsuz) getirilmemelidir.
LAN:
Bağlantı kurulduktan sonra bağlantının durumu kontrol edilmelidir (bkzİnternet servisi, sayfa (→)).
WLAN:
İnverterin erişim noktası aktif durumda olmalıdır. Bu nokta, sensöre dokunularak açılır> İletişim LED’i mavi renkte yanıp söner
Bağlantı kurulduktan sonra bağlantının durumu kontrol edilmelidir (bkzİnternet servisi, sayfa (→)).
Bağlantı kurulduktan sonra bağlantının durumu kontrol edilmelidir (bkzİnternet servisi, sayfa (→)).
Erişim noktası:
İnverter, Erişim Noktası olarak işlev görür. Bir bilgisayar veya Smart Device direkt olarak invertere bağlanır. İnternet ile bağlantı mümkün değildir. Bu menü alanında Ağ adı (SSID) ve Ağ anahtarı (PSK) atanabilir.
Aynı anda WLAN ve bir erişim noktası üzerinden bir bağlantı çalıştırmak mümkündür.
İnverter, Modbus üzerinden sistem bileşenleri (ör. Fronius Smart Meter) ve diğer inverterlerle iletişim kurar. Birincil cihaz (Modbus istemcisi) ikincil cihaza (Modbus sunucusu) kumanda talimatları gönderir. Kumanda talimatları ikincil cihaz tarafından uygulanır.
Modbus 0 (M0) RTU / Modbus 1 (M1) RTU
İki Modbus RTU arabirimlerinden biri Modbus sunucusu olarak ayarlandığında aşağıdaki giriş alanları görünür:
| Baud oranı |
| Parite |
| SunSpec model tipi |
| Sayaç adresi |
| İnverter adresi |
Modbus Sunucusu TCP üzerinden
Bu ayar, Modbus üzerinden inverter kontrolünü mümkün kılmak için gereklidir. Modbus Sunucusu TCP üzerinden fonksiyonu etkinleştirildiğinde aşağıdaki giriş alanları görünür:
| Modbus bağlantısı |
| SunSpec model tipi |
| Sayaç adresi |
| Kontrole izin ver Bu seçenek etkinleştirildiğinde Modbus üzerinden inverter kontrolü gerçekleşir. Aşağıdaki fonksiyonlar inverter kontrolüne dahildir:
|
| Kontrolü kısıtla |
Şebeke işletmecisi/enerji besleyicisi bulut kontrolü üzerinden inverterin çıkış gücünü etkileyebilir. Bunun ön koşulu inverterin aktif olarak internete bağlı olmasıdır.
Parametre | Ekran | Açıklama |
---|---|---|
Bulut kontrolü | Kapalı | İnverterin bulut kontrolü devre dışı bırakılır. |
Açık | İnverterin bulut kontrolü etkinleştirilir. |
Profiller | Değer alanı | Açıklama |
---|---|---|
Düzenleyici amaçlar doğrultusunda bulut kontrolünü etkinleştirme (teknisyen) | Devre dışı / etkin | Bu fonksiyon sistemin düzgün çalışması için zorunlu olabilir.* |
Sanal enerji tesisleri için bulut kontrolüne izin ver (müşteri) | Devre dışı / etkin | Düzenleyici amaçlar için uzaktan kontrole izin ver (teknisyen) fonksiyonu etkinleştirildiğinde (Teknisyen erişimi gereklidir) Sanal enerji tesisleri için uzaktan kontrole izin ver fonksiyonu da otomatik olarak etkinleştirilir ve devre dışı bırakılamaz.* |
* Bulut kontrolü
Sanal bir enerji tesisi, birden fazla elektrik santrali işletmecisinin birbirine bağlanmasıdır. Bu sanal enerji tesisi internetten bulut kontrolü üzerinden kontrol edilebilir. Bu nedenle inverterin aktif olarak internete bağlı olması ön koşuldur. Sistem verileri aktarılır.
Solar API, IP tabanlı, açık bir JSON arabirimidir. Etkinleştirilirse, yerel ağdaki IOT cihazları, kimlik doğrulaması olmadan inverter bilgilerine erişebilir. Güvenlik nedenleriyle, arabirim fabrikada devre dışı bırakılmıştır ve üçüncü taraf bir uygulama (ör. EV şarj cihazı, akıllı ev çözümleri) veya Fronius Wattpilot için gerekliyse etkinleştirilmelidir.
Fronius, izleme amacıyla inverter durumu ve üretim bilgilerine güvenli erişim sağlayan Fronius Solar.web'in kullanılmasını tavsiye etmektedir.
1.14.x versiyonuna yönelik bir donanım yazılımı güncellemesi yapıldığında Solar API’nin ayarı kabul edilir. 1.14.x altı versiyona sahip sistemlerde API aktif durumdadır, bu versiyonun üstünde ise devre dışıdır fakat menü üzerinden açılıp kapatılabilir.
Fronius Solar API’nin aktif hale getirilmesi
İletişim > Solar API menü alanında inverterin kullanıcı arayüzü üzerinden Solar API üzerinden iletişimi aktif hale getir fonksiyonunu aktif hale getirin.
Bu menüde teknik olarak gerekli veri işlemleri onaylanabilir veya bunlar reddedilebilir.
Ayrıca analiz verilerinin aktarılması ve Solar.web üzerinden uzaktan erişim etkinleştirilebilir veya devre dışı bırakılabilir.
Bu menü bağlantılar ve mevcut bağlantı durumu hakkında bilgi görüntüler. Bağlantıyla ilgili sorun oluştuğunda kısa bir hata açıklaması görülür.
Yetkisiz hata analizi ve onarım çalışması nedeniyle tehlike.
Ciddi yaralanmalar ve maddi hasarlar meydana gelebilir.
Fotovoltaik sistemindeki hata analizleri ve onarım çalışmaları, yalnızca yetkili uzman firmaların kurulum personeli/servis teknisyenleri tarafından ulusal standartlara ve yönetmeliklere uygun şekilde gerçekleştirilebilir.
Yetkisiz erişimden kaynaklanan risk.
Yanlış ayarlanmış parametreler, genel şebeke ve/veya inverterin şebeke besleme modu üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir ve standart uygunluğun kaybolmasına neden olabilir.
Parametreler sadece yetkili uzman firmaların kurulumcuları / servis teknisyenleri tarafından ayarlanabilir.
Erişim kodunu üçüncü şahıslara ve/veya yetkisiz kişilere vermeyin.
Yanlış ayarlanmış parametrelerden kaynaklanan risk.
Yanlış ayarlanmış parametreler, genel şebeke üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir ve/veya inverterde çalışmamaya neden olabilir ve standart uygunluğun kaybolmasına neden olabilir.
Parametreler sadece yetkili uzman firmaların kurulumcuları / servis teknisyenleri tarafından ayarlanabilir.
Parametreler yalnızca şebeke işletmecisi buna izin veriyor veya talep ediyorsa ayarlanabilir.
Parametreleri yalnızca ulusal olarak geçerli normları ve/veya yönergeleri ve ayrıca şebeke işletmecisinin kurallarını dikkate alarak ayarlayın.
Ülke ayarı menü alanı sadece yetkili uzman firmaların kurulumcuları/servis teknisyenleri tarafından ayarlanabilir. Bu menü alanı için gerekli erişim kodunun talep edilmesi için bkz. bölüm Solar.SOS’ta inverter kodlarının talep edilmesi.
İlgili ülke için seçilen ülke ayarı, ulusal olarak geçerli standartlara ve gereksinimlere göre önceden ayarlanmış parametreleri içerir. Yerel ağ koşullarına ve şebeke işletmecisinin gereksinimlerine bağlı olarak, seçilen ülke ayarında ayarlamalar yapılması gerekebilir.
Yetkisiz hata analizi ve onarım çalışması nedeniyle tehlike.
Ciddi yaralanmalar ve maddi hasarlar meydana gelebilir.
Fotovoltaik sistemindeki hata analizleri ve onarım çalışmaları, yalnızca yetkili uzman firmaların kurulum personeli/servis teknisyenleri tarafından ulusal standartlara ve yönetmeliklere uygun şekilde gerçekleştirilebilir.
Yetkisiz erişimden kaynaklanan risk.
Yanlış ayarlanmış parametreler, genel şebeke ve/veya inverterin şebeke besleme modu üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir ve standart uygunluğun kaybolmasına neden olabilir.
Parametreler sadece yetkili uzman firmaların kurulumcuları / servis teknisyenleri tarafından ayarlanabilir.
Erişim kodunu üçüncü şahıslara ve/veya yetkisiz kişilere vermeyin.
Yanlış ayarlanmış parametrelerden kaynaklanan risk.
Yanlış ayarlanmış parametreler, genel şebeke üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir ve/veya inverterde çalışmamaya neden olabilir ve standart uygunluğun kaybolmasına neden olabilir.
Parametreler sadece yetkili uzman firmaların kurulumcuları / servis teknisyenleri tarafından ayarlanabilir.
Parametreler yalnızca şebeke işletmecisi buna izin veriyor veya talep ediyorsa ayarlanabilir.
Parametreleri yalnızca ulusal olarak geçerli normları ve/veya yönergeleri ve ayrıca şebeke işletmecisinin kurallarını dikkate alarak ayarlayın.
Ülke ayarı menü alanı sadece yetkili uzman firmaların kurulumcuları/servis teknisyenleri tarafından ayarlanabilir. Bu menü alanı için gerekli erişim kodunun talep edilmesi için bkz. bölüm Solar.SOS’ta inverter kodlarının talep edilmesi.
İlgili ülke için seçilen ülke ayarı, ulusal olarak geçerli standartlara ve gereksinimlere göre önceden ayarlanmış parametreleri içerir. Yerel ağ koşullarına ve şebeke işletmecisinin gereksinimlerine bağlı olarak, seçilen ülke ayarında ayarlamalar yapılması gerekebilir.
Ülke ayarı menü alanı sadece yetkili uzman firmaların kurulumcuları/servis teknisyenleri tarafından ayarlanabilir. Menü alanı için gerekli inverter erişim kodu Fronius Solar.SOS portalı üzerinden talep edilebilir.
Yetkisiz erişimden kaynaklanan risk.
Yanlış ayarlanmış parametreler, genel şebeke ve/veya inverterin şebeke besleme modu üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir ve standart uygunluğun kaybolmasına neden olabilir.
Parametreler sadece yetkili uzman firmaların kurulumcuları / servis teknisyenleri tarafından ayarlanabilir.
Erişim kodunu üçüncü şahıslara ve/veya yetkisiz kişilere vermeyin.
Bu fonksiyonun etkinleştirilmesi inverterin çıkış gücünü watt cinsinden belirtilen değerle sınırlar.
Enerji şirketi veya şebeke işletmecisi, bir inverter için besleme kısıtlamalarını belirleyebilir (ör. kWp’nin maks. %70’i veya maks. 5 kW).
Besleme sınırlaması, bir inverterin gücü indirgenmeden önce, hanedeki öz tüketimi dikkate alır:
İnverter ile, kamu şebekesine verilemeyen FV gücü aküye yüklenir ve/veya Fronius Ohmpilot tarafından kullanılır ve böylelikle kaybedilmez. Besleme sınırlaması yalnızca besleme performansı ayarlanan güç azaltımından yüksek olması durumunda etkinleşir.
Güç sınırlaması devre dışı
İnverter kullanılabilir fotovoltaik gücünün hepsini dönüştürür ve şebekeye besler.
Güç sınırlaması aktif
Besleme aşağıdaki seçeneklerle sınırlanır:
Tüm DC sistem gücü
Wp cinsinden tüm DC sistem gücü için giriş alanı.
Bu değer, Maks. şebeke besleme performansı % cinsinden belirtilmiş ise kullanılır.
Dinamik güç azaltımı (Soft Limit)
Bu değer aşıldığında inverter, ulusal standartlar ve yönetmelikler dahilinde belirlenen zaman içerisinde ayarlanan değere düşürülür.
Maks. şebeke besleme performansı
W veya % cinsinden şebekeye izin verilen maksimum besleme performansı için giriş alanı (Ayar aralığı: %-10 ila 100). Sistemde sayaç yoksa, inverter, besleme performansını ayarlanan değerde sınırlar.
Besleme sınırlaması kapatma fonksiyonu (Hard Limit)
Bu değer aşıldığında inverter maks. 5 saniye içinde kapanır. Bu değer, Dinamik güç azaltımı (Soft Limit) içinde ayarlanan değerden yüksek olmalıdır.
Fail-Safe durumunda, Smart Meter bağlantısı kesilmişse inverter gücünü %0’a indirin fonksiyonunu devreye alın.
Fail-Safe fonksiyonu için Smart Meter ve inverter arasındaki iletişimde WLAN kullanımı tavsiye edilmemektedir. Kısa süreli bağlantı kesintileri bile inverterin kapanmasına neden olabilir. Bu sorun özellikle zayıf WLAN sinyal gücünde, yavaş veya aşırı yüklenilmiş WLAN bağlantısında ve yönlendiricinin otomatik kanal seçiminde yaşanmaktadır.
Birden fazla inverterin sınırlandırılması (sadece Soft Limit)
Birden fazla inverterin dinamik besleme sınırlaması için kumanda, bkz. bölüm Birden fazla inverterle dinamik besleme sınırlaması sayfa (→).
Örnek: Besleme sınırlaması | |
---|---|
Fronius inverter üzerindeki fotovoltaik sistemi: | 5 000 W |
Evde tüketim: | 1 000 W |
Tüm sistemin izin verilen maksimum besleme performansı: | %60 = 3 000 W |
|
|
Durum 1: Akü şarj edilebilir | |
Şebeke besleme noktasında güç: | 0 W |
İnverter çıkışında güç: | 1 000 W |
Aküdeki güç: | 3 000 W |
|
|
Durum 2: Akü şarj edilemez | |
Şebeke besleme noktasında güç | 3 000 W |
İnverter çıkışında güç: | 4 000 W |
Aküdeki güç: | 0 W |
Bu örnekte şebeke besleme noktasında şebekeye sadece 3 000 W aktarılabilir. Fakat inverter ve şebeke besleme noktası arasında bulunan yükler invertere ek besleme yapılarak beslenebilir ve ayarlanır. |
ÖNEMLİ!
Bu menü noktasındaki ayarlar için Teknisyen kullanıcısını seçin, Teknisyen kullanıcısı için şifreyi girin ve onaylayın. Bu menü alanındaki ayarlar yalnızca eğitimli uzman personel tarafından yapılmalıdır!
Enerji şirketlerinin ve şebeke işletmecilerinin besleme sınırlamasını merkezi olarak yönetmek için inverter birincil cihaz olarak diğer Fronius inverterlerinin (ikincil cihazlar) dinamik besleme sınırlamasını yönetebilir. Bu kontrol, Soft Limit besleme sınırlamasına yöneliktir (bkz. Besleme sınırlaması. Bunun için aşağıdaki ön koşullar yerine getirilmelidir:
ÖNEMLİ!
Birincil cihaz için sadece 1 primer sayaç gereklidir.
ÖNEMLİ!
batarya bağlıysa bu cihazın dinamik besleme sınırlaması için birincil cihaz olarak kullanılması gerekmektedir.
Dinamik besleme sınırlaması aşağıdaki cihaz kombinasyonlarında mevcuttur:
Birincil cihaz | İkincil cihazlar |
---|---|
Fronius GEN24 | Fronius GEN24, Fronius Verto, Fronius Tauro, Fronius Datamanager 2.0* ile Fronius SnapINverter |
Fronius Verto | Fronius GEN24, Fronius Verto, Fronius Tauro, Fronius Datamanager 2.0* ile Fronius SnapINverter |
Fronius Tauro | Fronius GEN24, Fronius Verto, Fronius Tauro, Fronius Datamanager 2.0* ile Fronius SnapINverter |
Primer sayaç
Fronius Smart Meter tek primer sayaç işlevindedir ve doğrudan birincil cihaza bağlıdır. Smart Meter tüm inverterlerin ağa toplam çıkış gücünü ölçer ve bu bilgiyi Modbus üzerinden birincil cihaza aktarır.
Primer cihaz
Besleme sınırlamasının konfigürasyonu inverterin kullanıcı arayüzü üzerinden yapılır:
Birincil cihaz otomatik olarak ağda mevcut ikincil cihazlar için arama yapar. Bulunan inverterler için bir liste gösterilir. Aramayı tekrar gerçekleştirmek için yenile butonuna tıklayın.
İkincil cihaz
Bir ikincil cihaz, birincil cihaz üzerinden besleme sınırlamasını devralır. Birincil cihaza besleme sınırlaması için veri gönderilmez. Güç sınırlaması için aşağıdaki konfigürasyonlar yapılmalıdır:
ÖNEMLİ!
Modbus kumandası invertere sinyal göndermezse, iletişimin kesilmesi durumunda ikincil cihaz şebeke beslemesini otomatik olarak durdurur.
Genel
Bu menü öğesinde bir şebeke işletmecisi (EVU) için ilgili ayarlar yapılır. % cinsinden bir efektif güç sınırlaması ve/veya bir güç faktörü sınırlaması için kurallar ayarlanabilir.
ÖNEMLİ!
Bu menü noktasındaki ayarlar için Teknisyen kullanıcısını seçin, Teknisyen kullanıcısı için şifreyi girin ve onaylayın. Bu menü alanındaki ayarlar yalnızca eğitimli uzman personel tarafından yapılmalıdır!
Giriş örneği (Her bir I/O’nun atanması)
1 x tıklama = beyaz (Kontak açık)
2 x tıklama = mavi (Kontak kapalı)
3 x tıklama = gri (Kullanılmıyor)
Güç faktörü (cos φ) (değer tanımlama)
Empendans tutumu
Elektrik santrali işletmecisi geribildirimi
Etkin kuralda Elektrik santrali işletmecisi geribildirimi çıkışı (pim 1 önerilir) yapılandırılmalıdır (ör. bir sinyal düzeneğini kullanmak için).
Aşağıdaki güç yönetimi kuralları tanımlanabilir:
İçe aktarma veya dışa aktarma için tanımlanmış kurallarda *.fpc veri formatı desteklenir.
Etkin bir kural inverterin kontrolünü etkiliyorsa, bu durum kullanıcı arayüzü genel bakışında Cihaz durumu altında görüntülenir.
Kumanda öncelikleri
I/O güç yönetimi (DRM veya dalgacık kontrollü alıcı), besleme sınırlaması ve Modbus üzerinden kontrol için kumanda önceliklerinin ayarlanmasına yöneliktir.
1 = en yüksek öncelik, 3 = en düşük öncelik
I/O güç yönetimi, besleme sınırlaması ve Modbus arabiriminin yerel öncelikleri bulut kumanda talimatıyla (düzenleyici amaçlar ve sanal enerji tesisleri için) - bkz. Bulut kontrolü sayfa (→) - ve acil durum akımıyla devre dışı bırakılır.
Kumanda öncelikleri güç limiti ve inverter kapatmaya göre dahili olarak farklılık gösterir. İnverter kapatma, güç limitinin aksine daima önce gelir. İnverter kapatma komutu her zaman öncelikten bağımsız olarak gerçekleştirilir.
Güç limitiDalgacık kontrollü sinyal alıcılar ve I/O klemensi, bağlantı şeması uyarınca birbirine bağlanabilir.
İnverter ile dalgacık kontrollü sinyal alıcısı arasındaki 10 m’den büyük mesafeler için en az bir CAT 5 STP kablosu tavsiye edilir ve koruyucu kaplama, veri iletişim alanının (SHIELD) Push-in klemensine bir taraftan bağlanmalıdır.
(1) | Efektif güç sınırlaması yapmak için 4 röleye sahip dalgacık kontrollü sinyal alıcı. |
(2) | Veri iletişim alanının I/O’ları. |
Dalgacık kontrollü sinyal alıcılar ve I/O klemensi, bağlantı şeması uyarınca birbirine bağlanabilir.
İnverter ile dalgacık kontrollü sinyal alıcısı arasındaki 10 m’den büyük mesafeler için en az bir CAT 5 STP kablosu tavsiye edilir ve koruyucu kaplama, veri iletişim alanının (SHIELD) Push-in klemensine bir taraftan bağlanmalıdır.
(1) | Efektif güç sınırlaması yapmak için 3 röleye sahip dalgacık kontrollü sinyal alıcı. |
(2) | Veri iletişim alanının I/O’ları. |
Dalgacık kontrollü sinyal alıcılar ve I/O klemensi, bağlantı şeması uyarınca birbirine bağlanabilir.
İnverter ile dalgacık kontrollü sinyal alıcısı arasındaki 10 m’den büyük mesafeler için en az bir CAT 5 STP kablosu tavsiye edilir ve koruyucu kaplama, veri iletişim alanının (SHIELD) Push-in klemensine bir taraftan bağlanmalıdır.
(1) | Efektif güç sınırlaması yapmak için 2 röleye sahip dalgacık kontrollü sinyal alıcı. |
(2) | Veri iletişim alanının I/O’ları. |
Dalgacık kontrollü sinyal alıcılar ve I/O klemensi, bağlantı şeması uyarınca birbirine bağlanabilir.
İnverter ile dalgacık kontrollü sinyal alıcısı arasındaki 10 m’den büyük mesafeler için en az bir CAT 5 STP kablosu tavsiye edilir ve koruyucu kaplama, veri iletişim alanının (SHIELD) Push-in klemensine bir taraftan bağlanmalıdır.
(1) | Efektif güç sınırlaması yapmak için 1 röleye sahip dalgacık kontrollü sinyal alıcı. |
(2) | Veri iletişim alanının I/O’ları. |
Şebeke işletmecisi, fotovoltaik sistemin efektif gücünü ve/veya güç faktörünü sınırlamak için bir veya daha fazla inverterin bir dalgacık kontrollü alıcıya bağlanmasını talep edebilir.
Bir dağıtıcı (bağlantı rölesi) üzerinden aşağıdaki Fronius inverterlerinin dalgacık kontrollü alıcıya bağlanması mümkündür:
ÖNEMLİ!
Dalgacık kontrollü alıcıya bağlı olan her inverterin kullanıcı yüzeyinde 4 röle işletimi ayarı (bkz. Bağlantı şeması - 4 röle ve I/O güç yönetimi ayarları - 4 röle) aktif durumda olmalıdır.
Tanım
Ototest özelliği ile, İtalya’da normatif olarak talep edilen koruma fonksiyonu, inverterin gerilim ve frekans sınır değerlerinin izlenmesi amacıyla devreye alınma sırasına kontrol edilebilir. Normal işletimde inverter sürekli olarak ağın mevcut gerilim ve frekans gerçekleşen değerini kontrol eder.
Ototest başlatıldıktan sonra çeşitli münferit testler otomatik olarak arka arkaya yapılır. Ağ koşullarına bağlı olarak, testin süresi yaklaşık 15 dakikadır.
ÖNEMLİ!
İnverterin İtalya’da devreye alınma işlemi yalnızca başarıyla gerçekleştirilen bir ototest (CEI 0-21) sonrası yapılabilir. Ototestin başarısız olması durumunda şebeke besleme modu gerçekleşemez. Ototest başlatıldığına başarılı olarak tamamlanması gerekir. Ototest, acil durum akımı işletimi sırasında çalıştırılamaz.
U maks | Faz iletkenlerinde maksimum gerilimi kontrol etmeye yönelik test |
U min | Faz iletkenlerinde minimum gerilimi kontrol etmeye yönelik test |
f maks | Maksimum şebeke frekansını kontrol etmeye yönelik test |
f min | Minimum şebeke frekansını kontrol etmeye yönelik test |
f maks eski | Alternatif bir maksimum şebeke frekansını kontrol etmeye yönelik test |
f min eski | Alternatif bir minimum şebeke frekansını kontrol etmeye yönelik test |
U outer min | Minimum dış gerilimleri kontrol etmeye yönelik test |
U longT. | 10 dak. gerilim değerini kontrol etmeye yönelik test |
Ototest hakkında not
Sınır değerlerin ayarı Güvenlik ve ağ gereksinimleri > Ülke ayarları > Ağ destekleyici fonksiyonlar menü alanında gerçekleştirilir.
Ülke ayarı menü alanı sadece yetkili uzman firmaların kurulumcuları/servis teknisyenleri tarafından ayarlanabilir. Menü alanı için gerekli inverter erişim kodu Fronius Solar.SOS portalı üzerinden talep edilebilir (bkz. bölüm Solar.SOS’ta inverter kodlarının talep edilmesi sayfa (→)).
Bir yüksek gerilim koruması (Surge Protective Device - SPD), geçici yüksek gerilimlere karşı koruma sağlar ve şok akımlarının (örneğin yıldırım çarpması) yolunu değiştirir. Bütün olarak yıldırım koruması konsepti üzerine kurulu SPD, FV sistem bileşenlerinin korunmasına katkı sağlar.
Yüksek gerilim korumasının kablolama planlamasına ilişkin detaylı bilgiler için bkz. bölüm Appendix: Yüksek gerilim koruma düzeneği SPD, sayfa (→).
Yüksek gerilim koruması tetiklendiğinde, indikatörün rengi yeşilden kırmızıya döner (mekanik gösterge) ve inverterin işletim LED’i kırmızı yanar (bkz. bölüm Buton fonksiyonları ve LED durum göstergesi, sayfa (→)). İnverterin kullanıcı arayüzünde, Sistem > Event Log menü alanında veya kullanıcı menüsünde Bildirimler sekmesi altında ve Fronius Solar.web’de 1030 WSD Open hata kodu gösterilir. Bu durumda yetkili bir uzman işletme tarafından inverterde onarım yapılmalıdır.
ÖNEMLİ!
Yüksek gerilim korumasının 2 kutuplu sinyal kablosu kesilirse veya hasar görürse de inverter kapanır.
Harici yüksek gerilim koruması
Harici yüksek gerilim korumaları tetiklendiğinde bildirim almak için, geri besleme kontaklarının WSD girişine seri olarak bağlanması önerilir.
Bir yüksek gerilim koruması (Surge Protective Device - SPD), geçici yüksek gerilimlere karşı koruma sağlar ve şok akımlarının (örneğin yıldırım çarpması) yolunu değiştirir. Bütün olarak yıldırım koruması konsepti üzerine kurulu SPD, FV sistem bileşenlerinin korunmasına katkı sağlar.
Yüksek gerilim korumasının kablolama planlamasına ilişkin detaylı bilgiler için bkz. bölüm Appendix: Yüksek gerilim koruma düzeneği SPD, sayfa (→).
Yüksek gerilim koruması tetiklendiğinde, indikatörün rengi yeşilden kırmızıya döner (mekanik gösterge) ve inverterin işletim LED’i kırmızı yanar (bkz. bölüm Buton fonksiyonları ve LED durum göstergesi, sayfa (→)). İnverterin kullanıcı arayüzünde, Sistem > Event Log menü alanında veya kullanıcı menüsünde Bildirimler sekmesi altında ve Fronius Solar.web’de 1030 WSD Open hata kodu gösterilir. Bu durumda yetkili bir uzman işletme tarafından inverterde onarım yapılmalıdır.
ÖNEMLİ!
Yüksek gerilim korumasının 2 kutuplu sinyal kablosu kesilirse veya hasar görürse de inverter kapanır.
Harici yüksek gerilim koruması
Harici yüksek gerilim korumaları tetiklendiğinde bildirim almak için, geri besleme kontaklarının WSD girişine seri olarak bağlanması önerilir.
Bir yüksek gerilim koruması (Surge Protective Device - SPD), geçici yüksek gerilimlere karşı koruma sağlar ve şok akımlarının (örneğin yıldırım çarpması) yolunu değiştirir. Bütün olarak yıldırım koruması konsepti üzerine kurulu SPD, FV sistem bileşenlerinin korunmasına katkı sağlar.
Yüksek gerilim korumasının kablolama planlamasına ilişkin detaylı bilgiler için bkz. bölüm Appendix: Yüksek gerilim koruma düzeneği SPD, sayfa (→).
Yüksek gerilim koruması tetiklendiğinde, indikatörün rengi yeşilden kırmızıya döner (mekanik gösterge) ve inverterin işletim LED’i kırmızı yanar (bkz. bölüm Buton fonksiyonları ve LED durum göstergesi, sayfa (→)). İnverterin kullanıcı arayüzünde, Sistem > Event Log menü alanında veya kullanıcı menüsünde Bildirimler sekmesi altında ve Fronius Solar.web’de 1030 WSD Open hata kodu gösterilir. Bu durumda yetkili bir uzman işletme tarafından inverterde onarım yapılmalıdır.
ÖNEMLİ!
Yüksek gerilim korumasının 2 kutuplu sinyal kablosu kesilirse veya hasar görürse de inverter kapanır.
Harici yüksek gerilim koruması
Harici yüksek gerilim korumaları tetiklendiğinde bildirim almak için, geri besleme kontaklarının WSD girişine seri olarak bağlanması önerilir.
Fotovoltaik tesisteki gerilim ileten parçalarda bulunan elektrik gerilimi nedeniyle tehlike.
Ciddi yaralanmalar ve maddi hasarlar meydana gelebilir.
Fotovoltaik tesisin gerilim ileten tüm parçalarını tüm kutuplardan ve tüm taraflardan ayırın.
Tekrar açılmaya karşı ulusal hükümlere göre emniyete alın.
İnverterdeki kondansatörlerin deşarj süresini (2 dakika) bekleyin.
Gerilimsizliği uygun bir ölçüm cihazı ile kontrol edin.
Hatalı yapılan çalışmalar sebebiyle tehlike.
Ciddi yaralanmalar ve maddi hasarlar meydana gelebilir.
Bir opsiyonun montajı ve bağlantısı yalnızca Fronius tarafından eğitilmiş servis personeli ve yalnızca teknik yönetmelikler çerçevesinde gerçekleştirilmelidir.
Güvenlik kurallarını dikkate alın.
Yüksek gerilim koruması (Surge Protective Device - SPD), opsiyonel olarak satın alınabilmekte olup daha sonra invertere takılabilir.
Teknik veriler için bkz. bölüm Teknik özellikler sayfa (→).
Devre kesiciyi kapatın. Doğru akım güç kesiciyi “Kapalı” şalter konumuna getirin.
Solar panel dizilerinin (+/-) bağlantılarını çözün. İnvertere bağlı aküyü kapatın.
İnverterdeki kondansatörlerin deşarj süresini (2 dakika) bekleyin.
Yeterince boyutlandırılmamış topraklama iletkeni nedeniyle tehlike söz konusudur.
Termik aşırı yüklenme nedeniyle inverterde hasarlar meydana gelebilir.
Topraklama iletkeninin boyutları için ulusal standart ve direktifler dikkate alınmalıdır.
Mahfaza kapağının alt tarafındaki 2 cıvatayı bir tornavida (TX20) ile ve 180° sola doğru döndürerek çözün. Akabinde mahfaza kapağını inverterin alt tarafından kaldırın ve yukarı doğru askıdan alın.
Bağlantı alanının kapağındaki 5 adet cıvatayı bir tornavida (TX20) ile ve 180° sola doğru döndürerek gevşetin.
Bağlantı alanının kapağını cihazdan ayırın.
Bağlantı alanı ayırıcıyı yaylı kancalara bastırarak çıkartın.
DC Push-in klemenslerini soket alanlarından çıkartın ve kablolardan ayırın (sadece zaten kurulum mevcutsa gereklidir).
Cihazla birlikte teslim edilen FV+/FV- kablolarını ilgili bağlantılara takın.
ÖNEMLİ!
Bağlantı sırasında kablo yazısını dikkate alın.
Cihazla birlikte teslim edilen kabloları Print üzerindeki ilgili bağlantılara takın.
ÖNEMLİ!
Fiş, Print’in dayanma noktasına kadar takılmalıdır.
Print’i invertere yerleştirin ve cihazla birlikte teslim edilen 4 adet cıvata (TX20) ile ve 1,0 ‑ 1,2 Nm arasında bir tork değerinde sabitleyin.
ÖNEMLİ!
Ulusal standartlara ve yönergelere bağlı olarak, topraklama iletkeninin daha büyük bir kesiti gerekebilir.
Topraklama iletkeninin kablo kesitini ulusal normlara ve yönergelere göre boyutlandırın ve bir halka kablo pabucu (iç çap: 4 mm, dış çap: maks. 10 mm) ve karşılık gelen bir damar uç manşonu monte edin. Topraklama iletkenini 1,5 Nm torkla Print'e sabitleyin.
İlk girişteki topraklama iletkeni aşağıdan topraklama elektrotu klemensine sabitlemek için bir tornavida (TX20) ve 1,8 - 2 Nm'lik bir tork kullanın.
ÖNEMLİ!
Diğer girişlerin kullanılması bağlantı alanı ayırıcıyı yerleştirilmesini zorlaştırabilir veya topraklama iletkenine zarar verebilir.
Tekli iletkenlerin yalıtımını 12 mm sıyırın ve Print’te bulunan klemensin öngörülen slotuna 1,2 ila 1,5 Nm arası bir tork değerinde sabitleyin.
ÖNEMLİ!
Kablo kesiti, inverterin ilgili güç sınıfı bilgilerine göre seçilmelidir (bkz. bölüm Elektrik bağlantısı için izin verilen kablolar, sayfa (→)).
DC Push-in klemenslerini duyulabilir bir klik sesiyle ilgili slota takın.
Bağlantı alanı ayırıcıyı tekrar yerleştirin.
* Topraklama iletkenini entegre kablo kanalına yerleştirin.
ÖNEMLİ!
Bağlantı alanı ayırıcının yerleştirilmesi esnasında, topraklama iletkeninin hasar görmemesine (ör. bükülmemesine, sıkışmamasına, ezilmemesine vb.) dikkat edin.
Push-in klemensi WSD’de fabrika çıkışlı olarak kurulmuş köprülemeyi çıkartın.
Sinyal kablosunu, yazıyı dikkate alarak IN- ve IN+ slotları üzerindeki WSD Push-in klemensine takın.
WSD Switch’in konum 1’de olup olmadığını kontrol edin, gerekirse ayarlamasını yapın (fabrika ayarı: Konum 1).
Kapağı bağlantı alanına yerleştirin. 5 adet cıvatayı belirtilen sırada bir tornavida (TX20) ile ve 180° sağa doğru döndürerek sabitleyin.
Mahfaza kapağını üstten invertere asın.
Mahfaza kapağının alt kısmına bastırın ve 2 cıvatayı bir tornavida (TX20) ile ve 180° sağa doğru döndürerek sabitleyin.
Solar panel dizilerini (+/-) bağlayın. İnvertere bağlı aküyü açın.
Doğru akım güç kesiciyi “Açık” şalter konumuna getirin. Devre kesiciyi açın.
DC Konnektör Kiti GEN24 (ürün numarası: 4.240.046) toplam akımı 25 A’nın üzerinde olan FV kolektif dizilerinin bağlanmasını sağlar.
DC Konnektör Kiti GEN24 (ürün numarası: 4.240.046) toplam akımı 25 A’nın üzerinde olan FV kolektif dizilerinin bağlanmasını sağlar.
Uygun solar panel seçimi ve mümkün olan en ekonomik inverter kullanımı için aşağıdaki noktalara dikkat edin:
ÖNEMLİ!
Solar panellerin bağlanmasından önce üretici bilgilerinde belirtilen solar panellere yönelik gerilim değerinin gerçekle örtüşüp örtüşmediğini kontrol edin.
ÖNEMLİ!
İnvertere bağlı solar paneller IEC 61730 A sınıfı normuna uygun olmalılar.
ÖNEMLİ!
Solar panel dizileri topraklanmamalıdır.
Hatalı kullanım veya hatalı yapılan çalışmalar sebebiyle tehlike.
Ciddi yaralanmalar ve maddi hasarlar meydana gelebilir.
İnverterin güç modülünde devreye alma işlemi ve bunun yanı sıra bakım ve servis faaliyetleri yalnızca Fronius tarafından eğitilmiş servis personeli ve yalnızca teknik yönetmelikler çerçevesinde gerçekleştirilmelidir.
Kurulum ve devreye almadan önce kurulum talimatını ve kullanım kılavuzunu okuyun.
Şebeke gerilimi ve ışığa maruz kalan solar panellerden gelen DC gerilimi nedeniyle tehlike.
Ciddi yaralanmalar ve maddi hasarlar meydana gelebilir.
Tüm bağlantı, bakım ve servis faaliyetleri yalnızca inverterin AC ve DC taraflarının enerjisi kesildiğinde gerçekleştirilebilir.
Ana şebekeye yapılacak sabit bağlantı soketi sadece lisanslı bir elektrikçi tarafından tesis edilmelidir.
Düzgün bir şekilde bağlanmamış klemens / fotovoltaik soketli bağlantı nedeniyle elektrik çarpma tehlikesi.
Elektrik çarpması öldürücü olabilir.
Bağlama sırasında bir demetin her bir kutbunun aynı FV girişi üzerinden yönlendirilmesine dikkat edin; ö r.:
FV 1.1+ girişindeki + Kutup demeti 1 ve FV 1.1- girişindeki - Kutup demeti 1
Hasarlı ve/veya kirlenmiş klemens sebebiyle tehlike.
Ciddi yaralanmalar ve maddi hasarlar meydana gelebilir.
Bağlantı işlemlerinden önce klemenslerde hasar ve kirlilik olup olmadığını kontrol edin.
Gerilimin bulunmadığı durumlarda kirleri temizleyin.
Hasarlı klemenslerin yetkili bir uzman işletme tarafından onarılmasını sağlayın.
DC Connector Kit GEN24 opsiyonel olarak mevcuttur ve invertere sonradan takılabilir.
Devre kesiciyi kapatın. Doğru akım güç kesiciyi “Kapalı” şalter konumuna getirin.
Solar panel dizilerinin (+/-) bağlantılarını çözün. İnvertere bağlı aküyü kapatın.
İnverterdeki kondansatörlerin deşarj süresini (2 dakika) bekleyin.
Yetersiz boyutlandırılmış DC kabloları nedeniyle risk.
Termik aşırı yüklenme nedeniyle inverterde hasarlar meydana gelebilir.
DC kablosunun boyutları için bölüm Elektrik bağlantısı için izin verilen kablolar sayfa (→) üzerindeki bilgileri göz önünde bulundurun.
Mahfaza kapağının alt tarafındaki 2 cıvatayı bir tornavida (TX20) ile ve 180° sola doğru döndürerek çözün. Akabinde mahfaza kapağını inverterin alt tarafından kaldırın ve yukarı doğru askıdan alın.
Bağlantı alanının kapağındaki 5 adet cıvatayı bir tornavida (TX20) ile ve 180° sola doğru döndürerek gevşetin.
Bağlantı alanının kapağını cihazdan ayırın.
DC Connector GEN24’ü invertere yerleştirin ve cihazla birlikte teslim edilen 2 adet cıvata (TX20) ile ve 1,0 ‑ 1,2 Nm arasında bir tork değerinde sabitleyin.
DC kablolarını elle DC geçişlerinden geçirin.
Klemensin arkasındaki mandala basın ve DC klemensini çekin.
Her bir tekli iletkenden 18−20 mm izolasyon sıyırın.
Kablo kesitini (→) sayfasından Elektrik bağlantısı için izin verilen kablolar talimatlarına göre seçin.
Klemensin kilidine düz bir tornavida ile bastırın. Soyulmuş tekli iletkeni klemensteki dayanak noktasına kadar sağlanan ilgili yuvaya yerleştirin. Ardından düz tornavidayı kilitten çıkarın.
Solar panel dizilerini (+/-) bağlayın.
Uygun bir ölçüm cihazı ile, DC kablo tesisatının gerilimini ve polaritesini kontrol edin.
Klemenslerde ters polarite nedeniyle tehlike bulunmaktadır.
İnverterde ağır maddi hasar meydana gelebilir.
Uygun bir ölçüm cihazı ile DC kablolarının gerilimini (maks. 600 VDC) ve polaritesini kontrol edin.
DC klemenslerini, yerine oturana dek ilgili slotuna takın. Çekme korumasının cıvatalarını bir tornavida (TX20) ile ve 1,3 - 1,5 Nm arası tork değerinde mahfazaya sabitleyin.
Çekme koruması, aşırı tork nedeniyle risk teşkil eder.
Çekme korumasında hasar meydana gelebilir.
Delme/vidalama makinesi kullanmayın.
Kapağı bağlantı alanına yerleştirin. 5 adet cıvatayı belirtilen sırada bir tornavida (TX20) ile ve 180° sağa doğru döndürerek sabitleyin.
Mahfaza kapağını üstten invertere asın.
Mahfaza kapağının alt kısmına bastırın ve 2 cıvatayı bir tornavida (TX20) ile ve 180° sağa doğru döndürerek sabitleyin.
Solar panel dizilerini (+/-) bağlayın. İnvertere bağlı aküyü açın.
Doğru akım güç kesiciyi “Açık” şalter konumuna getirin. Devre kesiciyi açın.
Fotovoltaik sistemdeki gerilim ileten parçalarda bulunan elektrik gerilimi nedeniyle tehlike.
Ciddi yaralanmalar ve maddi hasarlar meydana gelebilir.
Fotovoltaik sistemin gerilim ileten tüm parçalarını tüm kutuplardan ve tüm taraflardan ayırın.
Tekrar açılmaya karşı ulusal hükümlere göre emniyete alın.
İnverterdeki kondansatörlerin deşarj süresini (2 dakika) bekleyin.
Gerilimsizliği uygun bir ölçüm cihazı ile kontrol edin.
Hatalı yapılan çalışmalar sebebiyle tehlike.
Ciddi yaralanmalar ve maddi hasarlar meydana gelebilir.
Bir opsiyonun montajı ve bağlantısı yalnızca Fronius tarafından eğitilmiş servis personeli ve yalnızca teknik yönetmelikler çerçevesinde gerçekleştirilmelidir.
Güvenlik kurallarını dikkate alın.
Hasarlı ve/veya kirlenmiş klemens sebebiyle tehlike.
Ciddi yaralanmalar ve maddi hasarlar meydana gelebilir.
Bağlantı işlemlerinden önce klemenslerde hasar ve kirlilik olup olmadığını kontrol edin.
Gerilimin bulunmadığı durumlarda kirleri temizleyin.
Hasarlı klemenslerin yetkili bir uzman işletme tarafından onarılmasını sağlayın.
Elektrostatik deşarj nedeniyle tehlike (ESD).
Bu, hassas elektronik yapı parçalarının hasar görmesine neden olabilir.
Ürün ve/veya ambalajdaki ESD işaretine dikkat edin.
ESD koruma önlemleri alın (topraklayın, nötr hale getirin ve perdeleyin).
PV Point üzerinden sürekli besleme, mevcut FV gücüne bağlıdır.
Solar panellerden yeterli güç alınamadığında, kesintiler meydana gelebilir.
Kesintisiz bir beslemeye ihtiyaç duyan tüketicileri bağlamayın.
ÖNEMLİ!
Yürürlükteki ulusal yasalar, standartlar ve yönetmeliklerin yanı sıra ilgili şebeke işletmecisinin şartnameleri de dikkate alınmalı ve uygulanmalıdır.
Özel kurulumun şebeke işletmecisi ile koordine edilmesi ve onun tarafından açıkça onaylanması şiddetle tavsiye edilir. Bu yükümlülük özellikle sistem kurulumcusuna (ör. tesisatçıya) aittir.
Fotovoltaik sistemdeki gerilim ileten parçalarda bulunan elektrik gerilimi nedeniyle tehlike.
Ciddi yaralanmalar ve maddi hasarlar meydana gelebilir.
Fotovoltaik sistemin gerilim ileten tüm parçalarını tüm kutuplardan ve tüm taraflardan ayırın.
Tekrar açılmaya karşı ulusal hükümlere göre emniyete alın.
İnverterdeki kondansatörlerin deşarj süresini (2 dakika) bekleyin.
Gerilimsizliği uygun bir ölçüm cihazı ile kontrol edin.
Hatalı yapılan çalışmalar sebebiyle tehlike.
Ciddi yaralanmalar ve maddi hasarlar meydana gelebilir.
Bir opsiyonun montajı ve bağlantısı yalnızca Fronius tarafından eğitilmiş servis personeli ve yalnızca teknik yönetmelikler çerçevesinde gerçekleştirilmelidir.
Güvenlik kurallarını dikkate alın.
Hasarlı ve/veya kirlenmiş klemens sebebiyle tehlike.
Ciddi yaralanmalar ve maddi hasarlar meydana gelebilir.
Bağlantı işlemlerinden önce klemenslerde hasar ve kirlilik olup olmadığını kontrol edin.
Gerilimin bulunmadığı durumlarda kirleri temizleyin.
Hasarlı klemenslerin yetkili bir uzman işletme tarafından onarılmasını sağlayın.
Elektrostatik deşarj nedeniyle tehlike (ESD).
Bu, hassas elektronik yapı parçalarının hasar görmesine neden olabilir.
Ürün ve/veya ambalajdaki ESD işaretine dikkat edin.
ESD koruma önlemleri alın (topraklayın, nötr hale getirin ve perdeleyin).
PV Point üzerinden sürekli besleme, mevcut FV gücüne bağlıdır.
Solar panellerden yeterli güç alınamadığında, kesintiler meydana gelebilir.
Kesintisiz bir beslemeye ihtiyaç duyan tüketicileri bağlamayın.
ÖNEMLİ!
Yürürlükteki ulusal yasalar, standartlar ve yönetmeliklerin yanı sıra ilgili şebeke işletmecisinin şartnameleri de dikkate alınmalı ve uygulanmalıdır.
Özel kurulumun şebeke işletmecisi ile koordine edilmesi ve onun tarafından açıkça onaylanması şiddetle tavsiye edilir. Bu yükümlülük özellikle sistem kurulumcusuna (ör. tesisatçıya) aittir.
PV Point Comfort opsiyonel olarak mevcuttur ve invertere sonradan takılabilir.
Teknik veriler için bkz. bölüm Teknik özellikler sayfa (→).
Devre kesiciyi kapatın. Doğru akım güç kesiciyi “Kapalı” şalter konumuna getirin.
Solar panel dizilerinin (+/-) bağlantılarını çözün. İnvertere bağlı aküyü kapatın.
İnverterdeki kondansatörlerin deşarj süresini (2 dakika) bekleyin.
Yetersiz boyutlandırılmış topraklama iletkeni nedeniyle tehlike.
Termik aşırı yüklenme nedeniyle inverterde hasarlar meydana gelebilir.
Topraklama iletkeninin boyutları için ulusal standart ve direktifler dikkate alınmalıdır.
Mahfaza kapağının alt tarafındaki 2 cıvatayı bir tornavida (TX20) ile ve 180° sola doğru döndürerek çözün. Akabinde mahfaza kapağını inverterin alt tarafından kaldırın ve yukarı doğru askıdan alın.
Bağlantı alanının kapağındaki 5 adet cıvatayı bir tornavida (TX20) ile ve 180° sola doğru döndürerek gevşetin.
Bağlantı alanının kapağını cihazdan ayırın.
Klemensin arkasındaki mandala basın ve AC klemensini çekin. Kablo vidasını sökün.
Tekli iletkenleri AC klemenslerinden çıkartın (sadece öncesinde kurulum mevcutsa gereklidir).
Şebeke kablosunu inverterden çıkartın.
Opsiyonel kablo girişini kademeli bir matkapla delin.
Kablo vidasını deliğe yerleştirin ve 6 Nm’lik bir tork ile sabitleyin.
İzolasyon folyosunu topraklama elektrodu klemensinin sağ tarafına yerleştirin.
Printi invertere yerleştirin.
Printi, teslimat kapsamındaki 4 vidayla (TX20) ve 1,2 Nm torkla sabitleyin.
Tekli iletkenin yalıtımını sıyırın (Primo 3 ‑ 6 kW = 12 mm, Primo 8 ‑ 10 kW = 19 mm). AC klemensi üzerindeki tetikleme kolunu kaldırarak açın ve yalıtımı sıyrılmış tekli iletkeni öngörülen slota, dayanma noktasına kadar AC klemensine takın. Ardından tetikleme kolunu yerine geçene kadar kapatın.
WICHTIG!
PEN bağlantısı ulusal kurallar uygun olarak yapılmalıdır, aynı şekilde teslimat kapsamındaki PEN bağlantısı da değiştirilmelidir.
PEN iletkenini topraklama elektrodu klemensinin üstündeki ikinci girişe bir tornavida (TX20) ile ve 1,8 ila 2 Nm arası tork değerinde sabitleyin.
Tekli iletkenlerin yalıtımını, inverterin güç sınıfı bilgilerine uygun olarak sıyırın.
Kablo kesiti, inverterin ilgili güç sınıfı bilgilerine uygun olarak seçilmelidir (bkz. bölüm Elektrik bağlantısı için izin verilen kablolar, sayfa (→)).
ÖNEMLİ!
Gerekirse maks. 16 A’lık bir devre kesici de sigorta olarak kullanılabilir. Acil durum akımı işletiminde maks. 13 A sağlanabilir.
Kaçak akım koruma şalteri ve devre kesici ulusal kurallara göre uygulanmalıdır
Faz / Nötr iletkeni belirlenen klemenslere bağlayın. Yukarıdan üçüncü girişteki topraklama iletkenini topraklama elektrodu klemensine bir tornavida (TX20) ve 1,8 - 2 Nm arası torkla sabitleyin.
ÖNEMLİ!
Topraklama iletkeni, olası bir kablo vidası hatasında topraklama iletkeni en son ayrılacak şekilde bir hareket düğümü ile bağlanmalıdır.
İzolasyonu sıyrılan faz / nötr iletkeni belirlenen klemenslere bağlayın.
Klemensleri, yerine oturana dek ilgili slotuna takın. Kablo vidalarının başlık somunlarını 4 Nm’lik tork değerinde sabitleyin.
Kapağı bağlantı alanına yerleştirin. 5 adet cıvatayı belirtilen sırada bir tornavida (TX20) ile ve 180° sağa doğru döndürerek sabitleyin.
Mahfaza kapağını üstten invertere asın.
Mahfaza kapağının alt kısmına bastırın ve 2 cıvatayı bir tornavida (TX20) ile ve 180° sağa doğru döndürerek sabitleyin.
Solar panel dizilerini (+/-) bağlayın. İnvertere bağlı aküyü açın.
Doğru akım güç kesiciyi “Açık” şalter konumuna getirin. Devre kesiciyi açın.
PV Point Comfort’un devreye alınması için 1.25.2 veya üstü bir donanım yazılımı versiyonu gerekmektedir. Donanım yazılımı versiyonları eskidiğinde, inverter ve PV Point Comfort arasında uyuşmazlıklar oluşabilir. Bu durumda inverterin donanım yazılımı bölüm Güncelleme sayfa (→) uyarınca güncelleştirilmelidir.
Test modu için akünün en az % 30 oranında şarj edilmesi önerilir.
Test modunun yürütülmesine ilişkin açıklama acil Acil durum akımı kontrol listesi (https://www.fronius.com/en/search-page, Ürün numarası: 42,0426,0365).
İnverter ek bakım işleri gerektirmeyecek şekilde tasarlanmıştır. Bununla birlikte inverterin optimum şekilde çalışmasını temin etmek için işletim sırasında birkaç hususa dikkat edilmesi gerekir.
İnverter ek bakım işleri gerektirmeyecek şekilde tasarlanmıştır. Bununla birlikte inverterin optimum şekilde çalışmasını temin etmek için işletim sırasında birkaç hususa dikkat edilmesi gerekir.
İnverter ek bakım işleri gerektirmeyecek şekilde tasarlanmıştır. Bununla birlikte inverterin optimum şekilde çalışmasını temin etmek için işletim sırasında birkaç hususa dikkat edilmesi gerekir.
İnverteri ihtiyaç halinde nemli bir bezle silin.
İnverteri temizlerken temizlik maddesi, aşındırıcı temizlik araçları, solvent veya buna benzer maddeler kullanmayın.
Bakım ve servis işlemleri sadece Fronius tarafından eğitimli servis personeli tarafından gerçekleştirilmelidir.
Doğru akım anahtarı sadece güç ünitesini akımsız olarak devreye almak için kullanılır. Doğru akım anahtarı devre dışı olduğunda bağlantı alanı hala gerilim altında bulunur.
Şebeke gerilimi ve solar panellerdeki DC gerilimi nedeniyle tehlike bulunmaktadır.
Ciddi can ve mal kayıpları meydana gelebilir.
Bağlantı alanı yalnızca yetkili elektrik tesisatçıları tarafından açılmalıdır.
Güç ünitelerinin bulunduğu bağımsız bölümler, yalnızca Fronius tarafından eğitilmiş servis personeli tarafından açılmalıdır.
Tüm bağlantı işlemlerinden önce inverterin AC ve DC taraflarında gerilim bulunmadığından emin olun.
Kondansatörlerdeki artık gerilim nedeniyle tehlike bulunmaktadır.
Ciddi can ve mal kayıpları meydana gelebilir.
İnverterdeki kondansatörlerin deşarj süresini (2 dakika) bekleyin.
İnverter, yoğun toz oluşumunun bulunduğu ortamlarda çalıştırıldığında, soğutucuda ve fanda kir birikintileri meydana gelebilir.
İnverterde yetersiz soğutma nedeniyle güç kaybı meydana gelebilir.
Ortam havasının daima engelsiz bir şekilde inverterin havalandırma aralıklarından akabilmesini sağlayın.
Soğutucudaki ve fandaki kir birikintilerini temizleyin.
İnverteri akımsız hale getirin ve kondansatörlerin deşarj süresini ve bunun yanı sıra fanın durmasını bekleyin
Doğru akım güç kesiciyi "Kapalı" şalter konumuna getirin.
Mahfaza kapağının alt tarafındaki cıvataları bir tornavida (TX20) ile ve 180° sola doğru döndürerek çözün. Akabinde mahfaza kapağını inverterin alt tarafından kaldırın ve yukarı doğru askıdan alın.
Soğutucudaki ve fandaki kir birikintilerini basınçlı hava veya bez ya da bir fırça ile temizleyin.
Uygunsuz temizlik durumunda fanın deposundaki hasarlar nedeniyle risk bulunmaktadır.
Aşırı dönüş hızı ve fanın deposuna basınç uygulanması hasarların meydana gelmesine neden olabilir.
Fanın önünü kapatın ve basınçlı havayla temizleyin.
Fanı, bir bez veya fırça kullanarak fana basınç uygulamadan temizleyin.
İnverterin yeniden işletime alınması için, önceden uygulanan çalışma adımlarını ters sırada uygulayın.
Atık elektrikli ve elektronik ekipmanlar ayrı olarak toplanmalı ve AB Direktifine ve ulusal yasalara uygun olarak çevreye zarar vermeyecek şekilde geri dönüştürülmelidir. Kullanılmış cihazlar satıcı veya yerel, yetkili bir toplama ve imha sistemi aracılığıyla iade edilmelidir. Eski cihazın uygun bir şekilde imha edilmesi, kaynakların tekrar değerlendirilebilmesini desteklemekte ve buna ek olarak sağlık ile doğaya yönelik olumsuz etkileri önlemektedir.
Ambalaj malzemeleriDetaylı, ülkeye özgü garanti koşullarına www.fronius.com/solar/garantie üzerinden erişebilirsiniz.
Yeni kurulan Fronius ürününüz için tam garanti süresini almak için lütfen şu adresten kaydınızı yapın: www.solarweb.com.
Detaylı, ülkeye özgü garanti koşullarına www.fronius.com/solar/garantie üzerinden erişebilirsiniz.
Yeni kurulan Fronius ürününüz için tam garanti süresini almak için lütfen şu adresten kaydınızı yapın: www.solarweb.com.
Fronius bileşenleri
Ürün | Ürün numarası |
---|---|
Fronius Smart Meter 63A-1 | 43,0001,1477 |
Fronius Smart Meter 50kA-3 | 43,0001,1478 |
Fronius Smart Meter TS 100A-1 | 43,0001,0045 |
Fronius Smart Meter TS 5kA-3 | 43,0001,0046 |
Fronius Smart Meter WR | 43,0001,3591 |
Üçüncü taraf üretici bileşenleri
Belirtilen ürün örnekleri dışındaki üreticilere/tiplere, aynı teknik ve işlevsel gereklilikleri sağlamaları şartıyla izin verilir.
NA koruması | |
---|---|
Üretici / Tip | Bender GmbH & Co. KG VMD460-NA-D-2 |
K1 ve K2 - Yardımcı kontakla kurulum kontaktörü | |||
---|---|---|---|
Kutup sayısı | 1 kutuplu veya 2 kutuplu | ||
Ölçüm akımı | ev bağlantısına bağlı olarak | ||
Bobin gerilimi | 230 V AC | ||
Nominal frekans | 50 / 60 Hz | ||
Bobin sigortası | 6 A | ||
Min. kısa devre akımı | 3 kA (çalışma kontakları) | ||
Test normu | IEC 60947-4-1 | ||
Yardımcı kontak | |||
Açıcı sayısı | 1 | ||
Anahtarlama gerilimi | 12−230 V @ 50 / 60 Hz | ||
Min. anma akımı | 1 A | ||
Min. kısa devre akımı | 1 kA | ||
Üretici / Tip | ISKRA IK63-40 / Schrack BZ326461 |
Tampon güç ünitesi - Kablolama varyantı Fault Ride Through | |
---|---|
Üretici / Tip | BKE JS-20−240/DIN_BUF |
K1 ve K2 - Yardımcı kontaklı DC tesisat kontaktörü (Fault Ride Through) | |||
---|---|---|---|
Kutup sayısı | 1 kutuplu veya 2 kutuplu | ||
Ölçüm akımı | ev bağlantısına bağlı olarak | ||
Bobin gerilimi | 24 VDC | ||
Min. kısa devre akımı | 3 kA (çalışma kontakları) | ||
Test normu | IEC 60947-4-1 | ||
Yardımcı kontak | |||
Açıcı sayısı | 1 | ||
Anahtarlama gerilimi | 24 VDC | ||
Min. anma akımı | 1 A | ||
Min. kısa devre akımı | 1 kA | ||
Üretici / Tip | Finder 22.64.0.024.4710 |
K3 - Seri montaj rölesi | |||
---|---|---|---|
Değiştirici sayısı | 2 | ||
Bobin gerilimi | 12 V DC | ||
Test normu | IEC 60947-4-1 | ||
Üretici / Tip | Finder 22.23.9.012.4000 / Schrack röle RT424012 (Tespit mandalı RT17017, röle soketi RT78725) |
K4 ve K5 - Kurulum kontaktörü | |||
---|---|---|---|
Açıcı sayısı | 2 (25 A) | ||
Bobin gerilimi | 230 V AC (2P) | ||
Nominal frekans | 50 / 60 Hz | ||
Bobin sigortası | 6 A | ||
Min. kısa devre akımı | 3 kA (çalışma kontakları) | ||
Test normu | IEC 60947-4-1 | ||
Üretici / Tip | ISKRA IKA225-02 |
Fronius bileşenleri
Ürün | Ürün numarası |
---|---|
Fronius Smart Meter 63A-1 | 43,0001,1477 |
Fronius Smart Meter 50kA-3 | 43,0001,1478 |
Fronius Smart Meter TS 100A-1 | 43,0001,0045 |
Fronius Smart Meter TS 5kA-3 | 43,0001,0046 |
Fronius Smart Meter WR | 43,0001,3591 |
Üçüncü taraf üretici bileşenleri
Belirtilen ürün örnekleri dışındaki üreticilere/tiplere, aynı teknik ve işlevsel gereklilikleri sağlamaları şartıyla izin verilir.
NA koruması | |
---|---|
Üretici / Tip | Bender GmbH & Co. KG VMD460-NA-D-2 |
K1 ve K2 - Yardımcı kontakla kurulum kontaktörü | |||
---|---|---|---|
Kutup sayısı | 1 kutuplu veya 2 kutuplu | ||
Ölçüm akımı | ev bağlantısına bağlı olarak | ||
Bobin gerilimi | 230 V AC | ||
Nominal frekans | 50 / 60 Hz | ||
Bobin sigortası | 6 A | ||
Min. kısa devre akımı | 3 kA (çalışma kontakları) | ||
Test normu | IEC 60947-4-1 | ||
Yardımcı kontak | |||
Açıcı sayısı | 1 | ||
Anahtarlama gerilimi | 12−230 V @ 50 / 60 Hz | ||
Min. anma akımı | 1 A | ||
Min. kısa devre akımı | 1 kA | ||
Üretici / Tip | ISKRA IK63-40 / Schrack BZ326461 |
Tampon güç ünitesi - Kablolama varyantı Fault Ride Through | |
---|---|
Üretici / Tip | BKE JS-20−240/DIN_BUF |
K1 ve K2 - Yardımcı kontaklı DC tesisat kontaktörü (Fault Ride Through) | |||
---|---|---|---|
Kutup sayısı | 1 kutuplu veya 2 kutuplu | ||
Ölçüm akımı | ev bağlantısına bağlı olarak | ||
Bobin gerilimi | 24 VDC | ||
Min. kısa devre akımı | 3 kA (çalışma kontakları) | ||
Test normu | IEC 60947-4-1 | ||
Yardımcı kontak | |||
Açıcı sayısı | 1 | ||
Anahtarlama gerilimi | 24 VDC | ||
Min. anma akımı | 1 A | ||
Min. kısa devre akımı | 1 kA | ||
Üretici / Tip | Finder 22.64.0.024.4710 |
K3 - Seri montaj rölesi | |||
---|---|---|---|
Değiştirici sayısı | 2 | ||
Bobin gerilimi | 12 V DC | ||
Test normu | IEC 60947-4-1 | ||
Üretici / Tip | Finder 22.23.9.012.4000 / Schrack röle RT424012 (Tespit mandalı RT17017, röle soketi RT78725) |
K4 ve K5 - Kurulum kontaktörü | |||
---|---|---|---|
Açıcı sayısı | 2 (25 A) | ||
Bobin gerilimi | 230 V AC (2P) | ||
Nominal frekans | 50 / 60 Hz | ||
Bobin sigortası | 6 A | ||
Min. kısa devre akımı | 3 kA (çalışma kontakları) | ||
Test normu | IEC 60947-4-1 | ||
Üretici / Tip | ISKRA IKA225-02 |
Ürün | Ürün numarası |
---|---|
Fronius Smart Meter 63A-1 | 43,0001,1477 |
Fronius Smart Meter TS 100A-1 | 43,0001,0045 |
Fronius Backup Switch 1P/3P-63A | 4,050,221 |
Fronius Backup Switch 1PN/3PN-63A | 4,050,220 |
Durum bildirimleri, inverterin kullanıcı arayüzünde, Sistem > Event Log menü alanında veya kullanıcı menüsünde Bildirimler sekmesi altında veya Fronius Solar.web’de* gösterilir.
* | ilgili konfigürasyonda bkz. bölüm Fronius Solar.web Sayfa (→). |
Durum bildirimleri, inverterin kullanıcı arayüzünde, Sistem > Event Log menü alanında veya kullanıcı menüsünde Bildirimler sekmesi altında veya Fronius Solar.web’de* gösterilir.
* | ilgili konfigürasyonda bkz. bölüm Fronius Solar.web Sayfa (→). |
Nedeni: | Fotovoltaik tesiste bir ark algılandı. |
Çözümü: | Herhangi bir eyleme gerek yoktur. Besleme işletimi 5 dakika sonra otomatik olarak yeniden başlatılır. |
Nedeni: | WSD zincirine bağlı bir cihaz sinyal hattını kesmiş (örn. yüksek gerilim koruması düzeneği) veya fabrikadan teslim şeklinde kurulmuş köprü çıkartılmış ve tetikleme düzeneği kurulmamıştır. |
Çözümü: | Yüksek gerilim koruması düzeneği SPD tetiklendiğinde yetkili bir uzman işletme tarafından inverterde onarım yapılmalıdır. |
VEYA: | Fabrikadan teslim şeklinde kurulu köprüyü veya bir tetikleme düzeneğinin kurulumunu yapın. |
VEYA: | WSD (Wired Shut Down (Kablolu Kapatma)) Switch’i konum 1’e (WSD birincil cihaz) getirin. |
TEHLİKE!Hatalı yapılan çalışmalar sebebiyle tehlike. Ciddi can ve mal kayıpları meydana gelebilir. Yüksek gerilim koruması SPD’nin montajı ve bağlantısı yalnızca Fronius tarafından eğitilmiş servis personeli ve yalnızca teknik yönetmelikler çerçevesinde gerçekleştirilmelidir. Güvenlik kurallarını dikkate alın. |
Sebep: | Fotovoltaik sistemde bir ark algılandı ve maks. otomatik bağlantı sayısına 24 saat içerisinde ulaşıldı. |
Çözümü: | İnverterdeki sensörü 3 saniye |
VEYA: | İnverterin inverterin kullanıcı arayüzünde, Sistem > Event Log menü alanından 1173 - ArcContinuousFault durumunu onaylayın. |
VEYA: | İnverterin kullanıcı arayüzünde, Bildirimler kullanıcı menüsünden 1173 - ArcContinuousFault durumunu onaylayın. |
DİKKAT!Fotovoltaik sistemin hasarlı bileşenleri nedeniyle tehlike bulunmaktadır Ağır yaralanmalar/maddi hasarlar meydana gelebilir. 1173 - ArcContinuousFault durumu onaylanmadan önce, tüm ilgili fotovoltaik sistem olası hasarlar açısından kontrol edilmelidir. Hasarlı bileşenlerin kalifiye uzman personel tarafından onarılmasını sağlayın. |
Nedeni: | Fotovoltaik tesiste bir ark algılandı. |
Çözümü: | Herhangi bir eyleme gerek yoktur. |
DC giriş verileri | |
---|---|
Maksimum Güç Noktası gerilim aralığı | 190 - 530 V |
Maks. giriş gerilimi | 600 V |
Min. giriş gerilimi | 65 V |
Şebeke işletiminde başlangıç giriş gerilimi beslemesi 5) | 80 V |
Maks. giriş akımı |
|
Modül alanının maks. kısa devre akımı (ISC PV) |
|
Maks. kısa devre akımı modül alanı toplam |
|
FV alanı için maks. inverter geri besleme akımı 3) |
|
Girişlerin sayısı - FV 1 | 2 |
Girişlerin sayısı - FV 2 | 2 |
Modül alanının toprağa maksimum kapasitesi | 600 nF |
Modül alanı ile toprak arasındaki izolasyon direnci testinin sınır değeri (teslimat esnasında ) 10) | 100 kΩ |
Modül alanı ile toprak arasındaki izolasyon direnci testinin ayarlanabilir alanı 9) | 10 - 10 000 kΩ |
Ani kaçak akım izlemenin sınır değeri ve tetikleme süresi (teslimat esnasında) | 30 / 300 mA / ms |
Sürekli kaçak akım izleme sınır değeri ve tetikleme süresi (teslimat esnasında) | 300 / 300 mA / ms |
Sürekli kaçak akım izlemenin ayarlanabilir aralığı 9) | 30 - 300 mA |
İzolasyon direnci testinin döngüsel tekrarlanması (teslimat esnasında) | 24 sa |
İzolasyon direncinin döngüsel olarak tekrarlanması için ayarlanabilir aralık | - |
Akü DC giriş verileri | |
---|---|
Maks. gerilim | 455 V |
Min. gerilim | 150 V |
Maks. akım | 22 A |
Maks. güç | 3 000 W |
DC girişler | 1 |
AC giriş/çıkış verileri | |
---|---|
Nominal güç (Pnom) | 3 000 W |
Maks. çıkış gücü | 3 000 W |
Nominal görünür güç | 3 000 VA |
Nominal şebeke gerilimi | 1 ~ Faz 220 V / 230 V / 240 V |
Min. şebeke gerilimi | 155 V 1) |
Maks. şebeke gerilimi | 270 V 1) |
Maks. çıkış akımı | 19,4 A |
Başlangıç akımı 6) | 20 A / 1,3 ms |
Nominal frekans | 50 / 60 Hz 1) |
Full Backup için nominal frekans | 53 / 63 Hz 1) |
Başlangıç kısa devre alternatif akımı/faz IK“ | 19,4 A |
Distorsiyon katsayısı | < %2 |
Cos fi güç faktörü 2) | 0,8 - 1 (ayarlanabilir) |
PCC 4) değerinde izin verilen maks. şebeke empedansı Zmaks | yok |
Zaman aralığı başına maks. çıkış kaçak akımı | 29 A / 3 ms |
AC çıkış verileri PV Point / PV Point Comfort | |
---|---|
Maks. çıkış gücü | 4 133 W (5 s için) |
Nominal güç | 3 000 W |
Ölçüm çıkış akımı | 13 A |
Nominal şebeke gerilimi | 1 ~ Faz 220 V / 230 V / 240 V |
Nominal frekans | 53 / 63 Hz 1) |
Anahtarlama zamanı | ~ 15 s |
Cos fi güç faktörü 2) | 0 - 1 |
Full Backup AC çıkış verileri | |
---|---|
Maks. çıkış gücü | 4 133 W (5 s için) |
Nominal güç | 3 000 W |
Ölçüm çıkış akımı | 13 A |
Nominal şebeke gerilimi
| 1 ~ faz 220 V |
Full Backup için nominal frekans | 53 / 63 Hz 1) |
Anahtarlama zamanı | ~ 10 s |
Cos fi güç faktörü 2) | 0 - 1 |
Genel bilgiler | |
---|---|
Maks. verim | %97,6 |
Avr. Verimi (Umpp nominal) | %96,8 |
Avr. Verimi (Umpp maks) | %95,9 |
Avr. Verimi (Umpp min) | %95,3 |
Gece öz tüketim | 8,2 W |
Soğutma | Kontrollü zorunlu havalandırma |
Koruma derecesi | IP 66 |
Ebatlar Y x G x D | 530 × 474 × 165 mm |
Ağırlık | 15,4 kg |
İnverter topolojisi | İzole değil, trafosuz |
İzin verilen ortam sıcaklığı | -40 °C - +60 °C |
İzin verilen nem oranı | %0−100 (nemlenme dahil) |
EMU emisyon sınıfı | B |
DC / AC yüksek gerilim kategorisi | 2 / 3 |
Kirlenme derecesi | 2 |
Ses basıncı eşiği | 42 dB(A) (ref. 20µPa) |
Güvenlik sınıfı (IEC62103’e göre) | 1 |
Koruma düzenekleri | |
---|---|
DC izolasyon ölçümü 11) | RISO < 100 kOHM olduğunda uyarı / devreden çıkarma |
Aşırı yük tutumu | Çalışma noktası sapması, güç sınırlaması |
Doğru akım güç kesici | entegre edilmiş |
Hatalı akım denetleme birimi 11) | entegre edilmiş |
Hatalı akım denetleme birimi sınıflandırması | Güvenlik platform(lar)ının yazılım sınıfı IEC60730 Ek H’ye göre B sınıfı kontrol işlevi (periyodik kendi kendini test eden tek kanallı) olarak belirtilmiştir. |
Aktif ada algılama | Frekans kaydırma yöntemi |
AFCI | Entegre edilmiş |
AFPE (AFCI) sınıflandırması (IEC63027 uyarınca) 11) | = F-I-AFPE-1-4-1 |
Veri iletişimi | |
---|---|
WLAN SMA-RP bağlantı soketi | 802.11b/g/n (WPA, WPA2) |
Ethernet (LAN) | RJ45, 10/100 MBit |
Wired Shutdown (WSD) | maks. 28 cihaz / WSD zinciri |
Modbus RTU SunSpec (2x) | RS485 2 tel |
Dijital girişlerin gerilim seviyesi | low = min. 0 V - maks. 1.8 V |
Dijital girişlerdeki giriş akımları | giriş gerilimine bağlı olarak; |
Dijital giriş için toplam güç | 12 V’de 6 W (USB yüklenmemiş) |
Dijital giriş başına güç | >12,5 V-24 V’de 1 A |
Veri kaydedicisi / Web sunucusu | entegre edilmiş |
DC giriş verileri | |
---|---|
Maksimum Güç Noktası gerilim aralığı | 190 - 530 V |
Maks. giriş gerilimi | 600 V |
Min. giriş gerilimi | 65 V |
Şebeke işletiminde başlangıç giriş gerilimi beslemesi 5) | 80 V |
Maks. giriş akımı |
|
Modül alanının maks. kısa devre akımı (ISC PV) |
|
Maks. kısa devre akımı modül alanı toplam |
|
FV alanı için maks. inverter geri besleme akımı 3) |
|
Girişlerin sayısı - FV 1 | 2 |
Girişlerin sayısı - FV 2 | 2 |
Modül alanının toprağa maksimum kapasitesi | 600 nF |
Modül alanı ile toprak arasındaki izolasyon direnci testinin sınır değeri (teslimat esnasında ) 10) | 100 kΩ |
Modül alanı ile toprak arasındaki izolasyon direnci testinin ayarlanabilir alanı 9) | 10 - 10 000 kΩ |
Ani kaçak akım izlemenin sınır değeri ve tetikleme süresi (teslimat esnasında) | 30 / 300 mA / ms |
Sürekli kaçak akım izleme sınır değeri ve tetikleme süresi (teslimat esnasında) | 300 / 300 mA / ms |
Sürekli kaçak akım izlemenin ayarlanabilir aralığı 9) | 30 - 300 mA |
İzolasyon direnci testinin döngüsel tekrarlanması (teslimat esnasında) | 24 sa |
İzolasyon direncinin döngüsel olarak tekrarlanması için ayarlanabilir aralık | - |
Akü DC giriş verileri | |
---|---|
Maks. gerilim | 455 V |
Min. gerilim | 150 V |
Maks. akım | 22 A |
Maks. güç | 3 000 W |
DC girişler | 1 |
AC giriş/çıkış verileri | |
---|---|
Nominal güç (Pnom) | 3 000 W |
Maks. çıkış gücü | 3 000 W |
Nominal görünür güç | 3 000 VA |
Nominal şebeke gerilimi | 1 ~ Faz 220 V / 230 V / 240 V |
Min. şebeke gerilimi | 155 V 1) |
Maks. şebeke gerilimi | 270 V 1) |
Maks. çıkış akımı | 19,4 A |
Başlangıç akımı 6) | 20 A / 1,3 ms |
Nominal frekans | 50 / 60 Hz 1) |
Full Backup için nominal frekans | 53 / 63 Hz 1) |
Başlangıç kısa devre alternatif akımı/faz IK“ | 19,4 A |
Distorsiyon katsayısı | < %2 |
Cos fi güç faktörü 2) | 0,8 - 1 (ayarlanabilir) |
PCC 4) değerinde izin verilen maks. şebeke empedansı Zmaks | yok |
Zaman aralığı başına maks. çıkış kaçak akımı | 29 A / 3 ms |
AC çıkış verileri PV Point / PV Point Comfort | |
---|---|
Maks. çıkış gücü | 4 133 W (5 s için) |
Nominal güç | 3 000 W |
Ölçüm çıkış akımı | 13 A |
Nominal şebeke gerilimi | 1 ~ Faz 220 V / 230 V / 240 V |
Nominal frekans | 53 / 63 Hz 1) |
Anahtarlama zamanı | ~ 15 s |
Cos fi güç faktörü 2) | 0 - 1 |
Full Backup AC çıkış verileri | |
---|---|
Maks. çıkış gücü | 4 133 W (5 s için) |
Nominal güç | 3 000 W |
Ölçüm çıkış akımı | 13 A |
Nominal şebeke gerilimi
| 1 ~ faz 220 V |
Full Backup için nominal frekans | 53 / 63 Hz 1) |
Anahtarlama zamanı | ~ 10 s |
Cos fi güç faktörü 2) | 0 - 1 |
Genel bilgiler | |
---|---|
Maks. verim | %97,6 |
Avr. Verimi (Umpp nominal) | %96,8 |
Avr. Verimi (Umpp maks) | %95,9 |
Avr. Verimi (Umpp min) | %95,3 |
Gece öz tüketim | 8,2 W |
Soğutma | Kontrollü zorunlu havalandırma |
Koruma derecesi | IP 66 |
Ebatlar Y x G x D | 530 × 474 × 165 mm |
Ağırlık | 15,4 kg |
İnverter topolojisi | İzole değil, trafosuz |
İzin verilen ortam sıcaklığı | -40 °C - +60 °C |
İzin verilen nem oranı | %0−100 (nemlenme dahil) |
EMU emisyon sınıfı | B |
DC / AC yüksek gerilim kategorisi | 2 / 3 |
Kirlenme derecesi | 2 |
Ses basıncı eşiği | 42 dB(A) (ref. 20µPa) |
Güvenlik sınıfı (IEC62103’e göre) | 1 |
Koruma düzenekleri | |
---|---|
DC izolasyon ölçümü 11) | RISO < 100 kOHM olduğunda uyarı / devreden çıkarma |
Aşırı yük tutumu | Çalışma noktası sapması, güç sınırlaması |
Doğru akım güç kesici | entegre edilmiş |
Hatalı akım denetleme birimi 11) | entegre edilmiş |
Hatalı akım denetleme birimi sınıflandırması | Güvenlik platform(lar)ının yazılım sınıfı IEC60730 Ek H’ye göre B sınıfı kontrol işlevi (periyodik kendi kendini test eden tek kanallı) olarak belirtilmiştir. |
Aktif ada algılama | Frekans kaydırma yöntemi |
AFCI | Entegre edilmiş |
AFPE (AFCI) sınıflandırması (IEC63027 uyarınca) 11) | = F-I-AFPE-1-4-1 |
Veri iletişimi | |
---|---|
WLAN SMA-RP bağlantı soketi | 802.11b/g/n (WPA, WPA2) |
Ethernet (LAN) | RJ45, 10/100 MBit |
Wired Shutdown (WSD) | maks. 28 cihaz / WSD zinciri |
Modbus RTU SunSpec (2x) | RS485 2 tel |
Dijital girişlerin gerilim seviyesi | low = min. 0 V - maks. 1.8 V |
Dijital girişlerdeki giriş akımları | giriş gerilimine bağlı olarak; |
Dijital giriş için toplam güç | 12 V’de 6 W (USB yüklenmemiş) |
Dijital giriş başına güç | >12,5 V-24 V’de 1 A |
Veri kaydedicisi / Web sunucusu | entegre edilmiş |
DC giriş verileri | |
---|---|
Maksimum Güç Noktası gerilim aralığı | 200 - 530 V |
Maks. giriş gerilimi | 600 V |
Min. giriş gerilimi | 65 V |
Şebeke işletiminde başlangıç giriş gerilimi beslemesi 5) | 80 V |
Maks. giriş akımı |
|
Modül alanının maks. kısa devre akımı (ISC PV) |
|
Maks. kısa devre akımı modül alanı toplam |
|
FV alanı için maks. inverter geri besleme akımı 3) |
|
Girişlerin sayısı - FV 1 | 2 |
Girişlerin sayısı - FV 2 | 2 |
Modül alanının toprağa maksimum kapasitesi | 736 nF |
Modül alanı ile toprak arasındaki izolasyon direnci testinin sınır değeri (teslimat esnasında ) 10) | 100 kΩ |
Modül alanı ile toprak arasındaki izolasyon direnci testinin ayarlanabilir alanı 9) | 10 - 10 000 kΩ |
Ani kaçak akım izlemenin sınır değeri ve tetikleme süresi (teslimat esnasında) | 30 / 300 mA / ms |
Sürekli kaçak akım izleme sınır değeri ve tetikleme süresi (teslimat esnasında) | 300 / 300 mA / ms |
Sürekli kaçak akım izlemenin ayarlanabilir aralığı 9) | 30 - 300 mA |
İzolasyon direnci testinin döngüsel tekrarlanması (teslimat esnasında) | 24 sa |
İzolasyon direncinin döngüsel olarak tekrarlanması için ayarlanabilir aralık | - |
Akü DC giriş verileri | |
---|---|
Maks. gerilim | 455 V |
Min. gerilim | 150 V |
Maks. akım | 22 A |
Maks. güç | 3 680 W |
DC girişler | 1 |
AC giriş/çıkış verileri | |
---|---|
Nominal güç (Pnom) | 3 680 W |
Maks. çıkış gücü | 3 680 W |
Nominal görünür güç | 3 680 VA |
Nominal şebeke gerilimi | 1 ~ Faz 220 V / 230 V / 240 V |
Min. şebeke gerilimi | 155 V 1) |
Maks. şebeke gerilimi | 270 V 1) |
Maks. çıkış akımı | 23,7 A |
Başlangıç akımı 6) | 20 A / 1,3 ms |
Nominal frekans | 50 / 60 Hz 1) |
Full Backup için nominal frekans | 53 / 63 Hz 1) |
Başlangıç kısa devre alternatif akımı/faz IK“ | 23,7 A |
Distorsiyon katsayısı | < %2 |
Cos fi güç faktörü 2) | 0,8 - 1 (ayarlanabilir) |
PCC 4) değerinde izin verilen maks. şebeke empedansı Zmaks | yok |
Zaman aralığı başına maks. çıkış kaçak akımı | 29 A / 3 ms |
AC çıkış verileri PV Point / PV Point Comfort | |
---|---|
Maks. çıkış gücü | 4 133 W (5 s için) |
Nominal güç | 3 000 W |
Ölçüm çıkış akımı | 13 A |
Nominal şebeke gerilimi | 1 ~ Faz 220 V / 230 V / 240 V |
Nominal frekans | 53 / 63 Hz 1) |
Anahtarlama zamanı | ~ 15 s |
Cos fi güç faktörü 2) | 0 - 1 |
Full Backup AC çıkış verileri | |
---|---|
Maks. çıkış gücü | 5 070 W (5 s için) |
Nominal güç | 3680 W |
Ölçüm çıkış akımı | 16 A |
Nominal şebeke gerilimi
| 1 ~ faz 220 V |
Full Backup için nominal frekans | 53 / 63 Hz 1) |
Anahtarlama zamanı | ~ 10 s |
Cos fi güç faktörü 2) | 0 - 1 |
Genel bilgiler | |
---|---|
Maks. verim | %97,6 |
Avr. Verimi (Umpp nominal) | %97,0 |
Avr. Verimi (Umpp maks) | %96,3 |
Avr. Verimi (Umpp min) | %95,6 |
Gece öz tüketim | 8,2 W |
Soğutma | Kontrollü zorunlu havalandırma |
Koruma derecesi | IP 66 |
Ebatlar Y x G x D | 530 × 474 × 165 mm |
Ağırlık | 15,4 kg |
İnverter topolojisi | İzole değil, trafosuz |
İzin verilen ortam sıcaklığı | -40 °C - +60 °C |
İzin verilen nem oranı | %0−100 (nemlenme dahil) |
EMU emisyon sınıfı | B |
DC / AC yüksek gerilim kategorisi | 2 / 3 |
Kirlenme derecesi | 2 |
Ses basıncı eşiği | 42 dB(A) (ref. 20µPa) |
Güvenlik sınıfı (IEC62103’e göre) | 1 |
Koruma düzenekleri | |
---|---|
DC izolasyon ölçümü 11) | RISO < 100 kOHM olduğunda uyarı / devreden çıkarma |
Aşırı yük tutumu | Çalışma noktası sapması, güç sınırlaması |
Doğru akım güç kesici | entegre edilmiş |
Hatalı akım denetleme birimi 11) | entegre edilmiş |
Hatalı akım denetleme birimi sınıflandırması | Güvenlik platform(lar)ının yazılım sınıfı IEC60730 Ek H’ye göre B sınıfı kontrol işlevi (periyodik kendi kendini test eden tek kanallı) olarak belirtilmiştir. |
Aktif ada algılama | Frekans kaydırma yöntemi |
AFCI | Entegre edilmiş |
AFPE (AFCI) sınıflandırması (IEC63027 uyarınca) 11) | = F-I-AFPE-1-4-1 |
Veri iletişimi | |
---|---|
WLAN SMA-RP bağlantı soketi | 802.11b/g/n (WPA, WPA2) |
Ethernet (LAN) | RJ45, 10/100 MBit |
Wired Shutdown (WSD) | maks. 28 cihaz / WSD zinciri |
Modbus RTU SunSpec (2x) | RS485 2 tel |
Dijital girişlerin gerilim seviyesi | low = min. 0 V - maks. 1.8 V |
Dijital girişlerdeki giriş akımları | giriş gerilimine bağlı olarak; |
Dijital giriş için toplam güç | 12 V’de 6 W (USB yüklenmemiş) |
Dijital giriş başına güç | >12,5 V-24 V’de 1 A |
Veri kaydedicisi / Web sunucusu | entegre edilmiş |
DC giriş verileri | |
---|---|
Maksimum Güç Noktası gerilim aralığı | 210 - 530 V |
Maks. giriş gerilimi | 600 V |
Min. giriş gerilimi | 65 V |
Şebeke işletiminde başlangıç giriş gerilimi beslemesi 5) | 80 V |
Maks. giriş akımı |
|
Modül alanının maks. kısa devre akımı (ISC PV) |
|
Maks. kısa devre akımı modül alanı toplam |
|
FV alanı için maks. inverter geri besleme akımı 3) |
|
Girişlerin sayısı - FV 1 | 2 |
Girişlerin sayısı - FV 2 | 2 |
Modül alanının toprağa maksimum kapasitesi | 800 nF |
Modül alanı ile toprak arasındaki izolasyon direnci testinin sınır değeri (teslimat esnasında ) 10) | 100 kΩ |
Modül alanı ile toprak arasındaki izolasyon direnci testinin ayarlanabilir alanı 9) | 10 - 10 000 kΩ |
Ani kaçak akım izlemenin sınır değeri ve tetikleme süresi (teslimat esnasında) | 30 / 300 mA / ms |
Sürekli kaçak akım izleme sınır değeri ve tetikleme süresi (teslimat esnasında) | 300 / 300 mA / ms |
Sürekli kaçak akım izlemenin ayarlanabilir aralığı 9) | 30 - 300 mA |
İzolasyon direnci testinin döngüsel tekrarlanması (teslimat esnasında) | 24 sa |
İzolasyon direncinin döngüsel olarak tekrarlanması için ayarlanabilir aralık | - |
Akü DC giriş verileri | |
---|---|
Maks. gerilim | 455 V |
Min. gerilim | 150 V |
Maks. akım | 22 A |
Maks. güç | 4 000 W |
DC girişler | 1 |
AC giriş/çıkış verileri | |
---|---|
Nominal güç (Pnom) | 4 000 W |
Maks. çıkış gücü | 4 000 W |
Nominal görünür güç | 4 000 VA |
Nominal şebeke gerilimi | 1 ~ Faz 220 V / 230 V / 240 V |
Min. şebeke gerilimi | 155 V 1) |
Maks. şebeke gerilimi | 270 V 1) |
Maks. çıkış akımı | 25,8 A |
Başlangıç akımı 6) | 20 A / 1,3 ms |
Nominal frekans | 50 / 60 Hz 1) |
Full Backup için nominal frekans | 53 / 63 Hz 1) |
Başlangıç kısa devre alternatif akımı/faz IK“ | 25,8 A |
Distorsiyon katsayısı | < %2 |
Cos fi güç faktörü 2) | 0,8 - 1 (ayarlanabilir) |
PCC 4) değerinde izin verilen maks. şebeke empedansı Zmaks | yok |
Zaman aralığı başına maks. çıkış kaçak akımı | 29 A / 3 ms |
AC çıkış verileri PV Point / PV Point Comfort | |
---|---|
Maks. çıkış gücü | 4 133 W (5 s için) |
Nominal güç | 3 000 W |
Ölçüm çıkış akımı | 13 A |
Nominal şebeke gerilimi | 1 ~ Faz 220 V / 230 V / 240 V |
Nominal frekans | 53 / 63 Hz 1) |
Anahtarlama zamanı | ~ 15 s |
Cos fi güç faktörü 2) | 0 - 1 |
Full Backup AC çıkış verileri | |
---|---|
Maks. çıkış gücü | 5 510 W (5 s için) |
Nominal güç | 4 000 W |
Ölçüm çıkış akımı | 17,4 A |
Nominal şebeke gerilimi
| 1 ~ faz 220 V |
Full Backup için nominal frekans | 53 / 63 Hz 1) |
Anahtarlama zamanı | ~ 10 s |
Cos fi güç faktörü 2) | 0 - 1 |
Genel bilgiler | |
---|---|
Maks. verim | %97,6 |
Avr. Verimi (Umpp nominal) | %97,1 |
Avr. Verimi (Umpp maks) | %96,5 |
Avr. Verimi (Umpp min) | %95,8 |
Gece öz tüketim | 8,2 W |
Soğutma | Kontrollü zorunlu havalandırma |
Koruma derecesi | IP 66 |
Ebatlar Y x G x D | 530 × 474 × 165 mm |
Ağırlık | 15,4 kg |
İnverter topolojisi | İzole değil, trafosuz |
İzin verilen ortam sıcaklığı | -40 °C - +60 °C |
İzin verilen nem oranı | %0−100 (nemlenme dahil) |
EMU emisyon sınıfı | B |
DC / AC yüksek gerilim kategorisi | 2 / 3 |
Kirlenme derecesi | 2 |
Ses basıncı eşiği | 42 dB(A) (ref. 20µPa) |
Güvenlik sınıfı (IEC62103’e göre) | 1 |
Koruma düzenekleri | |
---|---|
DC izolasyon ölçümü 11) | RISO < 100 kOHM olduğunda uyarı / devreden çıkarma |
Aşırı yük tutumu | Çalışma noktası sapması, güç sınırlaması |
Doğru akım güç kesici | entegre edilmiş |
Hatalı akım denetleme birimi 11) | entegre edilmiş |
Hatalı akım denetleme birimi sınıflandırması | Güvenlik platform(lar)ının yazılım sınıfı IEC60730 Ek H’ye göre B sınıfı kontrol işlevi (periyodik kendi kendini test eden tek kanallı) olarak belirtilmiştir. |
Aktif ada algılama | Frekans kaydırma yöntemi |
AFCI | Entegre edilmiş |
AFPE (AFCI) sınıflandırması (IEC63027 uyarınca) 11) | = F-I-AFPE-1-4-1 |
Veri iletişimi | |
---|---|
WLAN SMA-RP bağlantı soketi | 802.11b/g/n (WPA, WPA2) |
Ethernet (LAN) | RJ45, 10/100 MBit |
Wired Shutdown (WSD) | maks. 28 cihaz / WSD zinciri |
Modbus RTU SunSpec (2x) | RS485 2 tel |
Dijital girişlerin gerilim seviyesi | low = min. 0 V - maks. 1.8 V |
Dijital girişlerdeki giriş akımları | giriş gerilimine bağlı olarak; |
Dijital giriş için toplam güç | 12 V’de 6 W (USB yüklenmemiş) |
Dijital giriş başına güç | >12,5 V-24 V’de 1 A |
Veri kaydedicisi / Web sunucusu | entegre edilmiş |
DC giriş verileri | |
---|---|
Maksimum Güç Noktası gerilim aralığı | 230 - 530 V |
Maks. giriş gerilimi | 600 V |
Min. giriş gerilimi | 65 V |
Şebeke işletiminde başlangıç giriş gerilimi beslemesi 5) | 80 V |
Maks. giriş akımı |
|
Modül alanının maks. kısa devre akımı (ISC PV) |
|
Maks. kısa devre akımı modül alanı toplam |
|
FV alanı için maks. inverter geri besleme akımı 3) |
|
Girişlerin sayısı - FV 1 | 2 |
Girişlerin sayısı - FV 2 | 2 |
Modül alanının toprağa maksimum kapasitesi | 920 nF |
Modül alanı ile toprak arasındaki izolasyon direnci testinin sınır değeri (teslimat esnasında ) 10) | 100 kΩ |
Modül alanı ile toprak arasındaki izolasyon direnci testinin ayarlanabilir alanı 9) | 10 - 10 000 kΩ |
Ani kaçak akım izlemenin sınır değeri ve tetikleme süresi (teslimat esnasında) | 30 / 300 mA / ms |
Sürekli kaçak akım izleme sınır değeri ve tetikleme süresi (teslimat esnasında) | 300 / 300 mA / ms |
Sürekli kaçak akım izlemenin ayarlanabilir aralığı 9) | 30 - 300 mA |
İzolasyon direnci testinin döngüsel tekrarlanması (teslimat esnasında) | 24 sa |
İzolasyon direncinin döngüsel olarak tekrarlanması için ayarlanabilir aralık | - |
Akü DC giriş verileri | |
---|---|
Maks. gerilim | 455 V |
Min. gerilim | 150 V |
Maks. akım | 22 A |
Maks. güç | 4 600 W |
DC girişler | 1 |
AC giriş/çıkış verileri | |
---|---|
Nominal güç (Pnom) | 4 600 W |
Maks. çıkış gücü | 4 600 W |
Nominal görünür güç | 4 600 VA |
Nominal şebeke gerilimi | 1 ~ Faz 220 V / 230 V / 240 V |
Min. şebeke gerilimi | 155 V 1) |
Maks. şebeke gerilimi | 270 V 1) |
Maks. çıkış akımı | 27,5 A |
Başlangıç akımı 6) | 20 A / 1,3 ms |
Nominal frekans | 50 / 60 Hz 1) |
Full Backup için nominal frekans | 53 / 63 Hz 1) |
Başlangıç kısa devre alternatif akımı/faz IK“ | 27,5 A |
Distorsiyon katsayısı | < %2 |
Cos fi güç faktörü 2) | 0,8 - 1 (ayarlanabilir) |
PCC 4) değerinde izin verilen maks. şebeke empedansı Zmaks | yok |
Zaman aralığı başına maks. çıkış kaçak akımı | 29 A / 3 ms |
AC çıkış verileri PV Point / PV Point Comfort | |
---|---|
Maks. çıkış gücü | 4 133 W (5 s için) |
Nominal güç | 3 000 W |
Ölçüm çıkış akımı | 13 A |
Nominal şebeke gerilimi | 1 ~ Faz 220 V / 230 V / 240 V |
Nominal frekans | 53 / 63 Hz 1) |
Anahtarlama zamanı | ~ 15 s |
Cos fi güç faktörü 2) | 0 - 1 |
Full Backup AC çıkış verileri | |
---|---|
Maks. çıkış gücü | 6 338 W (5 s için) |
Nominal güç | 4 600 W |
Ölçüm çıkış akımı | 20 A |
Nominal şebeke gerilimi
| 1 ~ faz 220 V |
Full Backup için nominal frekans | 53 / 63 Hz 1) |
Anahtarlama zamanı | ~ 10 s |
Cos fi güç faktörü 2) | 0 - 1 |
Genel bilgiler | |
---|---|
Maks. verim | %97,6 |
Avr. Verimi (Umpp nominal) | %97,2 |
Avr. Verimi (Umpp maks) | %96,6 |
Avr. Verimi (Umpp min) | %96,2 |
Gece öz tüketim | 8,2 W |
Soğutma | Kontrollü zorunlu havalandırma |
Koruma derecesi | IP 66 |
Ebatlar Y x G x D | 530 × 474 × 165 mm |
Ağırlık | 15,4 kg |
İnverter topolojisi | İzole değil, trafosuz |
İzin verilen ortam sıcaklığı | -40 °C - +60 °C |
İzin verilen nem oranı | %0−100 (nemlenme dahil) |
EMU emisyon sınıfı | B |
DC / AC yüksek gerilim kategorisi | 2 / 3 |
Kirlenme derecesi | 2 |
Ses basıncı eşiği | 42 dB(A) (ref. 20µPa) |
Güvenlik sınıfı (IEC62103’e göre) | 1 |
Koruma düzenekleri | |
---|---|
DC izolasyon ölçümü 11) | RISO < 100 kOHM olduğunda uyarı / devreden çıkarma |
Aşırı yük tutumu | Çalışma noktası sapması, güç sınırlaması |
Doğru akım güç kesici | entegre edilmiş |
Hatalı akım denetleme birimi 11) | entegre edilmiş |
Hatalı akım denetleme birimi sınıflandırması | Güvenlik platform(lar)ının yazılım sınıfı IEC60730 Ek H’ye göre B sınıfı kontrol işlevi (periyodik kendi kendini test eden tek kanallı) olarak belirtilmiştir. |
Aktif ada algılama | Frekans kaydırma yöntemi |
AFCI | Entegre edilmiş |
AFPE (AFCI) sınıflandırması (IEC63027 uyarınca) 11) | = F-I-AFPE-1-4-1 |
Veri iletişimi | |
---|---|
WLAN SMA-RP bağlantı soketi | 802.11b/g/n (WPA, WPA2) |
Ethernet (LAN) | RJ45, 10/100 MBit |
Wired Shutdown (WSD) | maks. 28 cihaz / WSD zinciri |
Modbus RTU SunSpec (2x) | RS485 2 tel |
Dijital girişlerin gerilim seviyesi | low = min. 0 V - maks. 1.8 V |
Dijital girişlerdeki giriş akımları | giriş gerilimine bağlı olarak; |
Dijital giriş için toplam güç | 12 V’de 6 W (USB yüklenmemiş) |
Dijital giriş başına güç | >12,5 V-24 V’de 1 A |
Veri kaydedicisi / Web sunucusu | entegre edilmiş |
DC giriş verileri | |
---|---|
Maksimum Güç Noktası gerilim aralığı | 230 - 530 V |
Maks. giriş gerilimi | 600 V |
Min. giriş gerilimi | 65 V |
Şebeke işletiminde başlangıç giriş gerilimi beslemesi 5) | 80 V |
Maks. giriş akımı |
|
Modül alanının maks. kısa devre akımı (ISC PV) |
|
Maks. kısa devre akımı modül alanı toplam |
|
FV alanı için maks. inverter geri besleme akımı 3) |
|
Girişlerin sayısı - FV 1 | 2 |
Girişlerin sayısı - FV 2 | 2 |
Modül alanının toprağa maksimum kapasitesi | 1 000 nF |
Modül alanı ile toprak arasındaki izolasyon direnci testinin sınır değeri (teslimat esnasında ) 10) | 100 kΩ |
Modül alanı ile toprak arasındaki izolasyon direnci testinin ayarlanabilir alanı 9) | 10 - 10 000 kΩ |
Ani kaçak akım izlemenin sınır değeri ve tetikleme süresi (teslimat esnasında) | 30 / 300 mA / ms |
Sürekli kaçak akım izleme sınır değeri ve tetikleme süresi (teslimat esnasında) | 300 / 300 mA / ms |
Sürekli kaçak akım izlemenin ayarlanabilir aralığı 9) | 30 - 300 mA |
İzolasyon direnci testinin döngüsel tekrarlanması (teslimat esnasında) | 24 sa |
İzolasyon direncinin döngüsel olarak tekrarlanması için ayarlanabilir aralık | - |
Akü DC giriş verileri | |
---|---|
Maks. gerilim | 455 V |
Min. gerilim | 150 V |
Maks. akım | 22 A |
Maks. güç | 5 000 W |
DC girişler | 1 |
AC giriş/çıkış verileri | |
---|---|
Nominal güç (Pnom) | 5 000 W |
Maks. çıkış gücü | 5 000 W |
Nominal görünür güç | 5 000 VA |
Nominal şebeke gerilimi | 1 ~ Faz 220 V / 230 V / 240 V |
Min. şebeke gerilimi | 155 V 1) |
Maks. şebeke gerilimi | 270 V 1) |
Maks. çıkış akımı | 27,5 A |
Başlangıç akımı 6) | 20 A / 1,3 ms |
Nominal frekans | 50 / 60 Hz 1) |
Full Backup için nominal frekans | 53 / 63 Hz 1) |
Başlangıç kısa devre alternatif akımı/faz IK“ | 27,5 A |
Distorsiyon katsayısı | < %2 |
Cos fi güç faktörü 2) | 0,8 - 1 (ayarlanabilir) |
PCC 4) değerinde izin verilen maks. şebeke empedansı Zmaks | yok |
Zaman aralığı başına maks. çıkış kaçak akımı | 29 A / 3 ms |
AC çıkış verileri PV Point / PV Point Comfort | |
---|---|
Maks. çıkış gücü | 4 133 W (5 s için) |
Nominal güç | 3 000 W |
Ölçüm çıkış akımı | 13 A |
Nominal şebeke gerilimi | 1 ~ Faz 220 V / 230 V / 240 V |
Nominal frekans | 53 / 63 Hz 1) |
Anahtarlama zamanı | ~ 15 s |
Cos fi güç faktörü 2) | 0 - 1 |
Full Backup AC çıkış verileri | |
---|---|
Maks. çıkış gücü | 6 890 W (5 s için) |
Nominal güç | 5 000 W |
Ölçüm çıkış akımı | 21,7 A |
Nominal şebeke gerilimi
| 1 ~ faz 220 V |
Full Backup için nominal frekans | 53 / 63 Hz 1) |
Anahtarlama zamanı | ~ 10 s |
Cos fi güç faktörü 2) | 0 - 1 |
Genel bilgiler | |
---|---|
Maks. verim | %97,6 |
Avr. Verimi (Umpp nominal) | %97,2 |
Avr. Verimi (Umpp maks) | %96,7 |
Avr. Verimi (Umpp min) | %96,3 |
Gece öz tüketim | 8,2 W |
Soğutma | Kontrollü zorunlu havalandırma |
Koruma derecesi | IP 66 |
Ebatlar Y x G x D | 530 × 474 × 165 mm |
Ağırlık | 15,4 kg |
İnverter topolojisi | İzole değil, trafosuz |
İzin verilen ortam sıcaklığı | -40 °C - +60 °C |
İzin verilen nem oranı | %0−100 (nemlenme dahil) |
EMU emisyon sınıfı | B |
DC / AC yüksek gerilim kategorisi | 2 / 3 |
Kirlenme derecesi | 2 |
Ses basıncı eşiği | 42 dB(A) (ref. 20µPa) |
Güvenlik sınıfı (IEC62103’e göre) | 1 |
Koruma düzenekleri | |
---|---|
DC izolasyon ölçümü 11) | RISO < 100 kOHM olduğunda uyarı / devreden çıkarma |
Aşırı yük tutumu | Çalışma noktası sapması, güç sınırlaması |
Doğru akım güç kesici | entegre edilmiş |
Hatalı akım denetleme birimi 11) | entegre edilmiş |
Hatalı akım denetleme birimi sınıflandırması | Güvenlik platform(lar)ının yazılım sınıfı IEC60730 Ek H’ye göre B sınıfı kontrol işlevi (periyodik kendi kendini test eden tek kanallı) olarak belirtilmiştir. |
Aktif ada algılama | Frekans kaydırma yöntemi |
AFCI | Entegre edilmiş |
AFPE (AFCI) sınıflandırması (IEC63027 uyarınca) 11) | = F-I-AFPE-1-4-1 |
Veri iletişimi | |
---|---|
WLAN SMA-RP bağlantı soketi | 802.11b/g/n (WPA, WPA2) |
Ethernet (LAN) | RJ45, 10/100 MBit |
Wired Shutdown (WSD) | maks. 28 cihaz / WSD zinciri |
Modbus RTU SunSpec (2x) | RS485 2 tel |
Dijital girişlerin gerilim seviyesi | low = min. 0 V - maks. 1.8 V |
Dijital girişlerdeki giriş akımları | giriş gerilimine bağlı olarak; |
Dijital giriş için toplam güç | 12 V’de 6 W (USB yüklenmemiş) |
Dijital giriş başına güç | >12,5 V-24 V’de 1 A |
Veri kaydedicisi / Web sunucusu | entegre edilmiş |
DC giriş verileri | |
---|---|
Maksimum Güç Noktası gerilim aralığı | 230 - 480 V |
Maks. giriş gerilimi | 600 V |
Min. giriş gerilimi | 65 V |
Şebeke işletiminde başlangıç giriş gerilimi beslemesi 5) | 80 V |
Maks. giriş akımı |
|
Modül alanının maks. kısa devre akımı (ISC PV) |
|
Maks. kısa devre akımı modül alanı toplam |
|
FV alanı için maks. inverter geri besleme akımı 3) |
|
Girişlerin sayısı - FV 1 | 2 |
Girişlerin sayısı - FV 2 | 2 |
Modül alanının toprağa maksimum kapasitesi | 1 200 nF |
Modül alanı ile toprak arasındaki izolasyon direnci testinin sınır değeri (teslimat esnasında ) 10) | 100 kΩ |
Modül alanı ile toprak arasındaki izolasyon direnci testinin ayarlanabilir alanı 9) | 10 - 10 000 kΩ |
Ani kaçak akım izlemenin sınır değeri ve tetikleme süresi (teslimat esnasında) | 30 / 300 mA / ms |
Sürekli kaçak akım izleme sınır değeri ve tetikleme süresi (teslimat esnasında) | 300 / 300 mA / ms |
Sürekli kaçak akım izlemenin ayarlanabilir aralığı 9) | 30 - 300 mA |
İzolasyon direnci testinin döngüsel tekrarlanması (teslimat esnasında) | 24 sa |
İzolasyon direncinin döngüsel olarak tekrarlanması için ayarlanabilir aralık | - |
Akü DC giriş verileri | |
---|---|
Maks. gerilim | 455 V |
Min. gerilim | 150 V |
Maks. akım | 22 A |
Maks. güç | 6 000 W |
DC girişler | 1 |
AC giriş/çıkış verileri | |
---|---|
Nominal güç (Pnom) | 6 000 W |
Maks. çıkış gücü | 6 000 W |
Nominal görünür güç | 6 000 VA |
Nominal şebeke gerilimi | 1 ~ Faz 220 V / 230 V / 240 V |
Min. şebeke gerilimi | 155 V 1) |
Maks. şebeke gerilimi | 270 V 1) |
Maks. çıkış akımı | 27,5 A |
Başlangıç akımı 6) | 20 A / 1,3 ms |
Nominal frekans | 50 / 60 Hz 1) |
Full Backup için nominal frekans | 53 / 63 Hz 1) |
Başlangıç kısa devre alternatif akımı/faz IK“ | 27,5 A |
Distorsiyon katsayısı | < %2 |
Cos fi güç faktörü 2) | 0,8 - 1 (ayarlanabilir) |
PCC 4) değerinde izin verilen maks. şebeke empedansı Zmaks | yok |
Zaman aralığı başına maks. çıkış kaçak akımı | 29 A / 3 ms |
AC çıkış verileri PV Point / PV Point Comfort | |
---|---|
Maks. çıkış gücü | 4 133 W (5 s için) |
Nominal güç | 3 000 W |
Ölçüm çıkış akımı | 13 A |
Nominal şebeke gerilimi | 1 ~ Faz 220 V / 230 V / 240 V |
Nominal frekans | 53 / 63 Hz 1) |
Anahtarlama zamanı | ~ 15 s |
Cos fi güç faktörü 2) | 0 - 1 |
Full Backup AC çıkış verileri | |
---|---|
Maks. çıkış gücü | 8 268 W (5 s için) |
Nominal güç | 6 000 W |
Ölçüm çıkış akımı | 26,1 A |
Nominal şebeke gerilimi
| 1 ~ faz 220 V |
Full Backup için nominal frekans | 53 / 63 Hz 1) |
Anahtarlama zamanı | ~ 10 s |
Cos fi güç faktörü 2) | 0 - 1 |
Genel bilgiler | |
---|---|
Maks. verim | %97,6 |
Avr. Verimi (Umpp nominal) | %97,1 |
Avr. Verimi (Umpp maks) | %96,7 |
Avr. Verimi (Umpp min) | < %96,1 |
Gece öz tüketim | 8,2 W |
Soğutma | Kontrollü zorunlu havalandırma |
Koruma derecesi | IP 66 |
Ebatlar Y x G x D | 530 × 474 × 165 mm |
Ağırlık | 15,4 kg |
İnverter topolojisi | İzole değil, trafosuz |
İzin verilen ortam sıcaklığı | -40 °C - +60 °C |
İzin verilen nem oranı | %0−100 (nemlenme dahil) |
EMU emisyon sınıfı | B |
DC / AC yüksek gerilim kategorisi | 2 / 3 |
Kirlenme derecesi | 2 |
Ses basıncı eşiği | 42 dB(A) (ref. 20µPa) |
Güvenlik sınıfı (IEC62103’e göre) | 1 |
Koruma düzenekleri | |
---|---|
DC izolasyon ölçümü 11) | RISO < 100 kOHM olduğunda uyarı / devreden çıkarma |
Aşırı yük tutumu | Çalışma noktası sapması, güç sınırlaması |
Doğru akım güç kesici | entegre edilmiş |
Hatalı akım denetleme birimi 11) | entegre edilmiş |
Hatalı akım denetleme birimi sınıflandırması | Güvenlik platform(lar)ının yazılım sınıfı IEC60730 Ek H’ye göre B sınıfı kontrol işlevi (periyodik kendi kendini test eden tek kanallı) olarak belirtilmiştir. |
Aktif ada algılama | Frekans kaydırma yöntemi |
AFCI | Entegre edilmiş |
AFPE (AFCI) sınıflandırması (IEC63027 uyarınca) 11) | = F-I-AFPE-1-4-1 |
Veri iletişimi | |
---|---|
WLAN SMA-RP bağlantı soketi | 802.11b/g/n (WPA, WPA2) |
Ethernet (LAN) | RJ45, 10/100 MBit |
Wired Shutdown (WSD) | maks. 28 cihaz / WSD zinciri |
Modbus RTU SunSpec (2x) | RS485 2 tel |
Dijital girişlerin gerilim seviyesi | low = min. 0 V - maks. 1.8 V |
Dijital girişlerdeki giriş akımları | giriş gerilimine bağlı olarak; |
Dijital giriş için toplam güç | 12 V’de 6 W (USB yüklenmemiş) |
Dijital giriş başına güç | >12,5 V-24 V’de 1 A |
Veri kaydedicisi / Web sunucusu | entegre edilmiş |
Frekans aralığı | 2412 - 2462 MHz |
Kullanılan kanallar / Güç | Kanal: 1-11 b, g, n HT20 |
Modülasyon | 802.11b: DSSS (1Mbps DBPSK, 2Mbps DQPSK, 5.5/11Mbps CCK) |
Genel veriler | |
---|---|
Sürekli işletim akımı (Icpv) | < 0,1 mA |
Nominal deşarj akımı (In) | 20 kA |
Yıldırım dalgalanma akımı (limp) | 6,25 kA |
Koruma seviyesi (Up) | 4 kV |
FV kısa devre dayanımı (Iscpv) | 15 kA |
Bağlantı Kesici | |
---|---|
Termik bağlantı kesici | entegre edilmiş |
Harici sigorta | yok |
Mekanik özellikler | |
---|---|
Ayırma göstergesi | mekanik gösterge (kırmızı) |
Bağlantı kesintisinin uzaktan bildirimi | Değiştirme kontağındaki çıkış |
Mahfaza malzemesi | Termoplastik UL-94-V0 |
Test normları | IEC 61643−31/DIN EN 50539-11 |
1) | Belirtilen değerler standart değerlerdir; talebe göre inverter ilgili ülkeye özgü hale getirilir. |
2) | Ülke ayarına veya cihaza özgü ayarlara göre (end. = endüktif; kap. = kapasitif). |
3) | Arızalı bir solar panelden diğer tüm solar panellere maksimum akım. İnverterin kendisinden inverterin FV tarafına 0 A’dır. |
4) | İnverterin elektriksel üstyapısı ile sağlanır. |
5) | Akü olmadan acil durum akımı işletimi (PV Point) için min. 150 V gerilimi gereklidir. |
6) | İnverteri devreye alırken akım piki. |
7) | Her faz için nominal çıkış gücü toplamı, inverterin nominal çıkış gücünü aşmamalıdır. |
8) | Solar batarya bağlantılı Fronius Primo GEN24 ve Fronius Primo GEN24 Plus için geçerlidir. |
9) | Belirtilen değerler standart değerlerdir; talebe ve FV gücüne göre bu değerler uygun şekilde ayarlanmalıdır. |
10) | Belirtilen değer maksimum bir değerdir; maksimum değerlerin aşılması fonksiyonu olumsuz etkileyebilir. |
11) | Yazılım sınıfı B (periyodik kendi kendine test işlemli, tek kanallı), IEC 60730-1 ek H uyarınca. |
Genel veriler | |
---|---|
Ürün adı | Benedict LSA32 E 8229 |
Ölçüm izolasyon gerilimi | 1 000 VDC |
Ölçüm darbe gerilimi direnci | 6 kV |
İzolasyon uygunluğu | Evet, sadece DC |
Kullanım kategorileri ve / veya FV kullanım kategorisi | IEC/EN 60947−3’e göre kullanım kategorisi DC-PV2 |
Ölçüm kısa vadeli akım gücü (Icw) | Ölçüm kısa vadeli akım gücü (Icw): 1 000 A |
Ölçüm kısa devre yapma kapasitesi (Icm) | Ölçüm kısa devre yapma kapasitesi (Icm): 1 000 A |
Ölçüm işletme akımı ve ölçüm kapatma kapasitesi | ||||
---|---|---|---|---|
Ölçüm işletme gerilimi (Ue) | Ölçüm işletme akımı (Ie) | I(make) / I(break) | Ölçüm işletme akımı (Ie) | I(make) / I(break) |
300 VDC | 27 A | 108 A | 47 A | 188 A |
400 VDC | 20 A | 80 A | 45 A | 180 A |
500 VDC | 14 A | 56 A | 38 A | 152 A |
600 VDC | 11,5 A | 46 A | 33 A | 132 A |
700 VDC | 7,5 A | 30 A | 28 A | 112 A |
800 VDC | 5,75 A | 23 A | 23 A | 92 A |
900 VDC | 4,75 A | 19 A | 20 A | 80 A |
1 000 VDC | 4 A | 16 A | 13 A | 52 A |
Kutup sayısı | 1 | 1 | 2 | 2 |